Митове и истини за храненето

Автор: Йордан Стефанов

Коментари: 3

Издател Сиела
Брой страници 280
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 398 грама
Размери 16x23
ISBN 9789542827399
Баркод 9789542827399
Категории Научно-популярни издания, Природни и точни науки, Книги

Хартиено издание

Наличност: ДА
Доставка: 3 дни

Цена: 18.00 лв.

Създателят на блоговете "Наука и критично мислене" и 6nine Йордан Стефанов написа първата си научно-популярна книга. В нея той разбива на пух и прах популярните митове за "здравословно" хранене, биохрани, ГМО, памет на водата, опасностите от микровълновите печки и редица други заблуди, с които се пълни публичното пространство и които не само водят до неразбиране на основните принципи на диетологията и науката, но могат да бъдат и опасни.
Как да разпознаем опасните и погрешни диети? Наистина ли са страшни микровълновите печки, или храната, приготвяна в тях, понякога запазва по-добре своите качества? Отрови ли са наистина брашното, захарта, солта и по-добре ли е човек да консумира сироп от агаве? А мазнините - последно, трябва ли да ги избягваме, или са полезни за нас? Защо зеленчуците на пазара са безвкусни? Помагат ли хранителните добавки за отслабване и трупане на мускулна маса? На тези и на много други въпроси дава отговор Йордан Стефанов, като за всяка своя теза посочва източници и научни изследвания. Авторът обяснява какво в действителност е здравословното хранене от научна гледна точка и подкрепя всяка своя теза с резултатите от изследвания. Той разкрива и причините за популярните в интернет заблуди, като прави подробен анализ на психологията на храненето и дава съвети как да я използваме, така че да се храним наистина по-правилно, без да харчим излишно пари.

За автора:
Йордан Стефанов е създател на блоговете 6nine.net и "Наука и критично мислене". Той е млад биолог, докторант по микробиология, занимаващ се с ензими. По своя професионален път е натрупал опит в качествения лабораторен (химичен и микробиологичен) контрол при производство на храни, напитки и най-вече хранителни добавки и фуражи. Отговорна работа, защото безопасността на потребителите е от особено голямо значение. Преминал е през някои обучения/специализации, като методи за анализ на витамини и микотоксини при БАБХ, участвал е в организирането на семинар по теми, свързани с осигуряване на качество и безопасност при производство на продукти от ХВП. Един от първите лауреати е на наградите "Young and Energetic Scientists" (YES)".
През 2018 г. той влезе в класацията на българското издание на списание Forbes "30 под 30" за 30-те най-успешни личности под 30-годишна възраст у нас.

Ключови думи: 7 април - Ден на здравето

от Даниела Петкова / дата: 05 май 2019

Най-добрата книга за хранене, която може да се намери на пазара.

Другите винаги плашат хората с пълни глупости, никога не се позовават на факти, а тук всеки факт може да бъде проверен.

Книгата е доста добре написана, много добре аргументирана и се чете на един дъх. Това дори не е някаква тъпотия, написана от безработна и самотна съпруга, а по-скоро малка и красива енциклопедия.

Заслужава си всеки лев.

от Бистра / дата: 03 май 2019

За да ви спестя 18 лв, ще ви преразкажа накратко книгата: Нищо не е вредно. Яжте каквото си искате, просто не прекалявайте. Основното мото на книгата е „Дозата прави отровата".

Като цяло съм съгласна с автора, че е излишно да се превръща в мода това да ядем екзотични храни, например киноа, пренебрегвайки също толкова полезния боб. Но моите съображения са по-скоро екологични. Иначе не разбирам защо е толкова страшно като имаш избор от различни храни да разнообразяваш менюто си.

Авторът, обаче, отива в другата крайност: Абсолютно нищо не е вредно. Захарта не била вредна, а родителите си внушавали, че децата им ставали хиперактивни от захар. Пестицидите не били вредни, а изцяло само в защита и грижа за потребителите. Органите, които отговарят за безопасността на храните, си вършели работата съвестно и каквото било на пазара и имало Е-та било със сигурност проверено и безопасно. Изобщо в стремежа си да убеди читателите, че не е добре да изпадат в крайности по био, еко и здравословни неща, отива в друга също не така безопасна крайност.

Мен лично през цялото време ме дразнеше арогантния, надменен тон на автора. Струва ми се, че доста подценява публиката си и пише за потребителите сякаш по подразбиране всички са невежи и добре, че е той да ги просветли.
Усещането е малко като да четете поразширената дипломна работа на човека. Да, позовава се на много литература и изследвания, но само такива, които подкрепят неговата теза, а не дава възможност за диалог. А нещата съвсем не са само черни или само бели.
За съжаление, усеща се и липсата на житейски опит на автора. Нормално като си на двайсет и нещо да ти се струва, че можеш да си хапваш всичко и нищо не ти се отразява вредно. Сигурна съм, че ако трябва да пренапише книгата след 10-15 години, тонът му ще е далеч по-умерен.

от Стойно / дата: 07 фев 2019

Най-повръхностното нещо което сте чели някога!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg