Свети Вълк

Автор: Елена Алексиева
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Факел Експрес
Брой страници 408
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 445 грама
Размери 14x21
ISBN 9786197279207
Баркод 9786197279207
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Елена Алексиева е писател и драматург, автор на дванайсет книги, сред които романите „Нобелистът“ и „Рицарят, дяволът, смъртта“, сборниците с разкази „Читателска група 31“, „Кой“ и „Синдикатът на домашните любимци“, „Приказките на господин Кабода“ и др. Носител е на литературната награда „Хеликон“ и на „Аскеер“ и „Икар“ за съвременна българска драматургия.

Бойко Ламбовски:
За разлика от повечето нашумели напоследък белетристични произведения, романът на Елена Алексиева е изцяло на съвременна тема, а знаем колко трудно се постига тя, когато липсва дистанцията на времето. „Свети Вълк“ е сред редките щастливи изключения. Не само защото като белетрист тя притежава забележителни качества. Алексиева и сред малцината днешни писатели, у които оригиналната дарба е в щастлива хармония с модерна литературна ерудиция. Покрай всичко останало тя притежава както умението да води повествователния наратив интересно и увлекателно, така и да надниква с безстрашен поглед в дълбоките метафизични пластове на човешкото съществование. При това прави тези неща с изключително внимание и към детайла наоколо, и към богатствата на писаната реч в различните ? психологически и диалектни измерения. Тези си възможности Алексиева не само демонстрира отново в настоящия си ръкопис „Свети Вълк“, но ги довежда до още по-магнетична белетристична симбиоза.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Тази книга се чете лесно, но не е лека. Тя е смешна, но не е забавна. Нещата в нея са фантазия, но е реалистична. Тя е един подреден хаос, какъвто е нашият днешен ден.

Един герой преминава през три територии. Той няма име, няма биография, излиза на свобода от лудница, където уж се грижат за хората, и попада в свят, в който хората са уж свободни. Той е пътник – през живота и единствен пътник в един нощен влак, който пътува към мечтата му да види морето. Влакът спира в едно поле и пътникът попада в нелегален рудник, в който учени с академични титли копаят въглища, за да вържат семейния бюджет, а катун цигани взривяват въглищата и играят на пищна сватба – това е първата територия. Само ще спомена другите две: забутано село, в което библиотекарката раздава книги на мъртъвците, за да поддържа илюзията за библиотека, и терен, на който американка и фалшив поп строят църква. Звучи абсурдно и наистина е – точно каквато е често действителността у нас.

Ако имате проблеми с метафоричното писане, ще останете на един повърхностен пласт от книгата. Но ако сте наясно с магическото мислене, ще слезете в много дълбоки пластове. И ще видите живота малко по-различно след тази книга, която неслучайно беше отличена като романа на 2019 година.

Веселина Седларска, приятел на Хеликон Сливен

Елена Алексиева (1975) е автор на стихосбирките "Бримка на сърцето” (1994) и "Лице на ангел-екзекутор” (1996), както и на романа "Синята стълба” (2000), издаден със съдействието на Център за изкуства "Сорос”. Два нейни сборника с разкази са публикувани в издателство "Колибри" - "Кой?" и "Читателска група 31", отличен с наградата “Хеликон” за нова българска художествена проза.