Измамата Сан Стефано. Руско-турската поробителна война

Автор: Иво Инджев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 8

Издател Сиела
Брой страници 480
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 429 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542826484
Баркод 9789542826484
Категории Журналистика, Хуманитарни науки, Книги

Какво е истинското значение на трети март? Българският журналист и блогър с мащабно изследване за ролята на Русия в "освобождението" на българите по време на Руско-турската война.

Санстефанският мирен договор е предварителният мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877 - 1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава. С неговото подписване е свързан и националният празник на Република България - 3 март. Каква обаче е ролята на руснаците в Руско-турската освободителна война, особено тази на граф Николай Игнатиев, и какъв е характерът на това временно споразумение?

В новата си книга "Измамата "Сан Стефано" журналистът, политически коментатор, бивш вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) и блогър Иво Инджев прави опит за мащабно и безкомпромисно изследване, уповаващо се на редица български и чужди източници от епохата - руския военен кореспондент Евгений Утин, имперския хроникьор Газенкампф, включително статии на самия Николай Игнатиев и на друга добре позната ни историческа фигура, Иван Аксаков.

В 480 страници дългогодишният водещ на телевизионното публицистично предаване "В десетката" прави прецизна дисекция на периода, разглеждайки детайлно фактите и заблудите, дали основа на представата за т.нар. вечна дружба между България и Русия, между СССР и НРБ и между двата "уж вечно влюбени през вековете" народа. Разбивайки митове, но и заемайки непоклатима позиция, Иво Инджев маркира онези аспекти от руската политика, които оставят трайна следа не само в българската и руската история, но и окончателно променят световната карта.

"През декември 1876 г. руският посланик ми издаде доста недискретно Руския план: Шувалов ми каза, че Русия пет пари не дава за България или Босна, или която и да било друга страна - това, което истински я интересува, са Проливите."
Лорд Биконсфилд до лорд Дерби, 1876 г.

"Аз се опасявах от войната, защото смятах, че да се залавяме с нея, без да стигнем до логичен край, т.е. до завладяване на Проливите, е напразно проливане на кръв и загуба на пари."
Николай Игнатиев, "Записки", 1875 - 1878 г.

"Всяко тържество на България е смърт за Русия."
Иван Аксаков, вестник "Русь"

"Възвеличаваният в днешно време от руската пропаганда "граф" Игнатиев, обявен за "баща на българската нация", далеч не е бил разглеждан по този начин от съвременниците си и историческите сведения от края на XIX век. Когато наслояването на пропагандата бъде премахнато, образът, който изплува, е съвсем различен - на един праобраз на днешната путинистка политика на омраза към Запада и възвеличаване на Русия като единствен играч на Балканите.

Игнатиев не крие, че съдбата на българите изобщо не го интересува, а още по-дълбоко вглеждане го разкрива като автор на най-тежките антисемитски закони в Русия, предшестващи с половин век нацизма. Друг руски "герой" - лидерът на московските славянофили Иван Аксаков, също прославян в България, е автор на редица злобни забележки, например циничната реакция на новината за кланетата след Априлското въстание, че сега вече Русия ще има повод да си "вземе" Проливите. Неговият антисемитизъм не отстъпва на този на Игнатиев.

Могат ли тези руски реакционери, учители на нацистите в Германия по държавно практикуван антисемитизъм и систематично заявяващи липса на интерес към съдбата на българите, да продължават да бъдат издигани на пиедестала на преклонението у нас?"
Иво Инджев

Ключови думи: Най-продавани от 2018 година, ТОП 50 нехудожествена литература 2018, ТОП 50 нехудожествена литература 2019

от Ж. Войников / дата: 08 май 2020

Замисълът е хубав, но книгата не струва. Авторът е исторически неграмотен човек. Изключвам голямата доза фактологични грешки. Инджев изобщо не схваща същността на Източния въпрос, дипломатическата подготовка на войната, абсолютната необходимост от Райхщадското споразумение и Будапещенката конвенция, политиката на различните европейски държави и пр. Изкл. слаба книга, от която лъха само елементарна и примитивна русофобщина. Дори не е и цялостна книга, а сбирщина от различни пропагандни статийки, в един нескопосан опит да се обединят в едно цяло. Да Русия не е това което им се иска на другите луди в България - русофилите, но като искате да я разобличите, поне го направете грамотно! Инджев ще си остане на нивото на примитивен пропагандатор от началото на 90-те години. Жалко че "Сиела" издава такива книжки!
Коментарът е редактиран от администратор.

от Четящия човек / дата: 29 мар 2019

Само факта, че книгата е писана от краен русофоб е достатъчна причина да НЕ четем тази книга!

от Тодор Панаров / дата: 16 авг 2018

Тая книга трябваше да е написана преди 90 години , да знае народа истината за първата руска окупация на България, с което можеше да се избегне втората руска окупация 1944 до наши дни!

от Иво / дата: 07 авг 2018

Тази книга е срам за България!Явно хора като Иво Инджев все още искат ние да бъдем под османския ботуш!

от Анна Кирилова / дата: 18 юли 2018

Лично аз не бих се доверила на лаическите писания на един ветропоказател. По този повод се сещам за Чърчил, който бе казал, че нашият трудолюбив народ има продажна интелигенция /доколкото може да се нарекат интелигенти хора с лакейска предразположеност/

от Администратор / дата: 16 юли 2018

Моля, запитвания за наличност насочвайте към [email protected]

от Николай Колев / дата: 14 юли 2018

Откъде може да се види дали книгата е налична и в коя от книжарниците?

от Веселин Василев / дата: 12 юли 2018

Всеки българин трябва да прочете тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]