Всичките наши тела. Свръхкратки истории

Автор: Георги Господинов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Жанет-45
Брой страници 148
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 207 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191864232
Баркод 9786191864232
Категории Разкази и новели. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Свръхкратките истории на Господинов са смешни и абсурдни, меланхолни и иронични едновременно – стил, който разпознаваме безпогрешно от Естествен роман, Физика на тъгата, Сляпата Вайша...

„Тук, където концентрацията е най-важна, нещата са доведени до изключително майсторство...” пише за книгата Иван Теофилов.

Избрани автобиографии, Преброяване на нощната стража, Трите пъти в които Х.Х. беше щастлив, Страхът на коректорката от грешка, Петел в Пирогов, Гинко Билоба в Ню Йорк, Ангелът на непрочетените книги... Това са само част от заглавията в книгата, които вече носят историите в себе си.

Във време на битката за роман Господинов отново изненадва с рязка смяна на жанра, провокира читатели и писатели в нови посоки. Послесловът на книгата е защита на краткостта в бъбриви времена.

„Днес, когато се говори много и напосоки като в кръчма, добрата къса история идва да ни даде мяра за всяка дума. И за всяка минута. Ще ми се да е така.”
Георги Господинов

"Широта, любопитство и утеха. Нито един фалшив тон..."
Марин Бодаков

"Когато превръща думите в неща, Георги Господинов ги дарява с история; когато превръща нещата в думи, той ги спасява от всепояждащото време."
Бойко Пенчев

Ключови думи: Съвременна българска литература, Четем БГ автори, Най-продавани от 2018 година, Георги Господинов, Топ 30 българска художествена литература 2018, ТОП 50 художествена литература 2018, Топ 30 българска художествена литература 2019, ТОП 51 българска художествена литература 2011-2020, ТОП 61 Българска художествена литература 2020, ТОП 101 Българска художествена литература 2021, Това лято ще прочета, Разкази за всеки вкус, ТОП 101 Българска художествена литература 2023, Цветът на 2024

от Ваня Хинкова / дата: 25 май 2019

КОЛЕКЦИОНИРАМ НЕВЪЗМОЖНИ ИСТОРИИ

Като

История на облаците през XII век,
История на желанието да си другаде,
История на мухите, родени през 1968-а (и измрели
същата година),
История на тъгата в 6 вечерта,
История на невъзможните истории.

Разбира се, колекцията ми е празна. И само така
възможна.

Георги Господинов
(повелител на облаци и истории!)

от Ваня Хинкова / дата: 25 апр 2019

ГРАМАТИКА НА ТЪГАТА

"С какво българската тъга е по-различна? Не прилича ли тя на други също трудно преводими тъги като турската "хюзюн" или португалската "саудаде"? Не твърде – доколкото това са тъги на империи, които са имали всичко и са го изгубили. За разлика от тях българската тъга е по нещо, което си загубил, без да е сигурно, че някога си го имал... Тъга на втора степен – по цял един неслучил се свят. А неслучилите се неща често траят по-дълго. В този смисъл българската тъга е трайна."

Из "Всички наши тела"
(от вчера с награда "Цветето на Хеликон", 2019)

от Ваня Хинкова / дата: 17 юли 2018

"Целият ми живот е съшит от чужди. И това, което сега живея, е нечий друг живот. Чий, не мога да знам. Седя в един непознат чужд град с нетрайни юнски облаци, до езеро и планина, живея на хълма, пия чай и чета поезия..."

Георги Господинов
(Всички наши тела, стр. 60)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Георги Господинов е роден на 7 януари 1968 година. Завършил е българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Редактор на в. \"Литературен вестник\". Докторант в Института за литература при БАН. Пише поезия, проза и литературна критика.
Автор на стихосбирките - Лапидариум,1992 (Национална литературна награда за дебют Южна пролет) и Черешата на един народ, 1996 (Годишната награда на Сдружение на български писатели за най-добра книга на 1996-а година.) През 1998-а Черешата на един народ излиза във второ издание.
Първият му роман Естествен роман (1999) получава Специална награда на Националния конкурс \"Развитие\" за съвременен български роман. Второ издание – 2000 г. Романът е публикуван на сръбски в белградското издателство “Геопоетика” през септември 2001 г.
На френски “Естествен роман” излезе през януари 2002 г. в парижкото издателство “Phebus” и беше широко оценен от френскоезичната преса. Le Courrier (Женева) го нарича “машина за истории”, а Livres-Hebdo (Париж) го определя като “едновременно смешен и ерудиран, пошъл и изискан, но блестящ във всяко отношение и новаторски по форма”. Романът излиза на македонски през 2003 г. в издателство “Темплум”, Скопие.
Следва сборникът с разкази И други истории (2001). През 2003 тя излиза на френски в парижкото издателство “Arlea” под заглавие “Alphabet des Femmes”. “Остро перо и нежен поглед” – така го определя френският всекидневник “Le Nouvel Oservateur”.
Господинов е съставител (в съавторство) на книгите-мистификации: Българска христоматия (1995) и Българска антология (1998).
През 2001 г. той участва в международни литературни четения заедно с американския поет Джон Ашбъри и португалския нобелист Жозе Сарамаго в Коимбра, Португалия, както и с шотландския писател Ървин Уелш в София.
Участва в представителни антологии на българската литература на английски, немски, френски. Негови стихотворения и разкази са превеждани и публикувани в литературни периодични издания във Франция, Германия, САЩ, Унгария, Гърция, Финландия, Хърватска, Дания, Великобритания и др.
Най-новата книга на Георги Господинов е стихосбирката “Писма до Гаустин”.


Информация за Георги Господинов може да намерите още в:

www.lmda.net/din/aut_lmda.php?Id=4925

www.lelibraire.com/din/aut.php?Id=4925

http://www.bulgaria-france.net/imcult/cult.html

www.zazieweb.fr/site/fichelivre.php?num=3144

www.largeur.com/expDebat.asp?pagePos=5&debID=255

www.nouvelobs.com/articles/p1948/a12489.html

www.online.bg/kultura/my_html/2230/c-nature.htm

www./sites.estvideo.net/mediaselestat/nouveautes/livre/adulte/litterature_03_02.htm