Механизмите на ума

Автор: Майкъл Луис

Коментари: 1

Издател Изток-Запад
Преводач Елена Филипова
Брой страници 352
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 454 грама
Размери 14x21
ISBN 9786190102229
Баркод 9786190102229
Категории Психология, Хуманитарни науки, Книги

„Механизмите на ума” е книга, която ни потапя в бурните води на науката. Прави го елегантно, знаейки че не всички можем да плуваме. Опасността да се удавим е малка, но е твърде вероятно да се влюбим в двама впечатляващи учени. Техните имена са Даниъл Канеман и Амос Тверски. Майкъл Луис решава да разкаже историята им - от необещаващото нищо начало до нобеловия край.
Канеман и Тверски са израелски психолози, създали един от най-великите научни тандеми в историята. През 1968 г. те са изгряващи звезди в психологическия факултет в Еврейския университет в Йерусалим и изглежда това е единственото, което ги свързва. Тверски е винаги сигурен, че е прав, а Канеман – убеден, че греши. Единият е несломим оптимист, а другия – ужасен песимист. Амос работи вечер, а Дани – рано сутрин. Единият не държи нищо на бюрото си, освен един молив, а другият не може да открие бюрото. Въпреки изброените различия, докато двамата са заедно се случва магия. Умовете им заговарят на един език, а противоположните посоки, в които се движат мислите им, стигат до едно и също място. Тверски обичал да казва „Хората не са толкова сложни. Отношенията между хората са сложни”. А после добавял: „С изключение на Дани”.

Майкъл Луис ни доставя пълно интелектуално удоволствие, като ни прави част от професионалния път на Дани и Амос. Да, те ни стават толкова близки, че не се притесняваме да ги наричаме с малки имена. И се радваме, защото още преди да сме стигнали до теста за интелигентност на Тверски, който съдържа само един ред, ние вече сме го направили. Той гласи: „колкото по-скоро проумеете, че Амос е по-умен от вас, толкова по-умен сте.”

През 1969 г. Амос Тверски представя резултатите от свой експеримент за това как хората възприемат нова информация. Те показват, че повечето хора са рационални и мислят като „интуитивни статистици”. След края на презентацията Канеман отива при Амос и казва „Страхотна лекция, но не вярвам на дума от това, което казахте”. Това слага началото на техните постоянни разговори. В кафенето, по време на разходка, в университета. Без други хора. Те се превръщат в добре смазана машина. Не знаят кой започва мисълта и кой я довършва. Станават сродни души в сферата на науката. Умовете им сключват брак, който кара съпругите им да ревнуват. Работят, съпътствани от постоянен смях. Всички се чудели дали въобще си говорят за нещо сериозно. Канеман казва за Амос: „Той беше толкова забавен, че не беше проблем да се смее на собствените си шеги.“

Скоро след това започва техния най-продуктивен период. Между 1971 г. и 1979 г. публикуват брилянтни идеи за човешката преценка и вземането на решения. Преценката е свързана с предвиждането на различни вероятности, а вземането на решения с начина, по който избираме. Резултатите от проучванията им носят Нобелова награда на Канеман години по-късно. Те революционизират изследванията на големите данни, допринасят за развитието на доказателствената медицина, извеждат нов подход в държавните регулации. На Канеман и Тверски дължим доказателството, че не трябва да се доверяваме само на своята интуиция, както и системното изследване на алгоритмите на човешкия ум.

Освен за научните им постижения, Майкъл Луис разказва за геройствата на Амос и Дани в редица военни конфликти. За недоразуменията, с които егото на Канеман не се примирява. За научния прогрес, който е по-важен от това. Тверски казва: „Понякога е по-лесно да направиш света по-добро място, отколкото да докажеш, че си направил света по-добро място.” След затварянето на последната страница на „Механизмите на ума” ще бъдете сигурни, че Амос и Дани променят света. Или поне начина, по който мислим за собственото си мислене.

Ключови думи: Силата на ума

от Изток-Запад са най-еврейското издателство / дата: 21 юли 2018

Що за еврейска глупост е тази книга ? Изток-Запад са най-еврейското издателство в страната и бълват само никому ненужна информация. Вие в кой век живеете ? Кой ще отдели от ценното си време да чете еврейски автори ? Всеки себеуважаващ се читател първо проверява автора , дори и да е скрит под различни имена , ако е еврейн отива в коша!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg