Пътят на духовността

Автор: Хорхе Букай
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Хермес
Преводач Мариана Китипова
Брой страници 416
Година на издаване 2021
Корици твърди
Език български
Тегло 325 грама
Размери 12x17
ISBN 9789542617747
Баркод 9789542617747
Категории Приложна психология, Книги

"Духовността е вътрешен и много личен опит, така че не бързайте да настигате други, нито изчаквайте те да стигнат до вас."

Пътищата, които бележат развитието на личността, са пет: на сълзите, щастието, самозависимостта, срещата и духовността. В тази книга Букай ни отправя последното предизвикателство – да изследваме връзката си с духовността, възприемана като посока, а не като цел.
Мнозина са се опитвали да си присвоят духовния път, тръбейки, че познават стъпките, които трябва да бъдат изминати. Букай обаче тръгва от едно по-отворено и много по-широко схващане, което се простира отвъд дефинициите за самите нас. Далеч от притежанията и титлите, отвъд постиженията и успеха.
Авторът ни показва как да се освободим от материалните грижи, като се откажем от егото. Как да преодолеем препятствията, за да постигнем духовността, от която толкова се нуждаем, чрез медитацията, любовта, радостта и благодарността.
След като постигнем целта, ще можем да върнем на света всичко добро, което сме получили от него.

Ключови думи: Да четем в студените дни, Най-продавани от 2018 година

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Пътят на духовността“ (издателство Хермес) е петнадесетата поредна книга от аржентинеца Хорхе Букай, която е преведена на български език. Едни от най-обичаните му творби у нас са „Нека ти разкажа“, „Писма до Клаудия“, „Пътят на срещата“. В световен мащаб писателят психотерапевт е един от най-превежданите и издавани автори на книги за мотивация и самопомощ. И това се дължи на факта, че той изхожда от лекарската си практика, от живия живот. В допълнение с лекото му перо и приятния му стил на изразяване книгите му се превръщат в задължителни за хората, които се замислят над сложните житейски въпроси, имат нужда от подкрепа и са склонни към депресивни състояния. Букай е изградил сам своето собствено щастие, след като е преминал през множество лични препятствия и е работил какво ли не, от таксиметров шофьор, клоун и актьор до водещ на телевизионно предаване и аниматор на детски празници. Успехът му е факт с милионни тиражи и преводи на повече от двайсет езика. В „Пътят на духовността“ отново са залегнали най-важните принципи на Хорхе Букай – да говори за един единствен пациент, тоест, за себе си. И да следва правилата на гещалтпсихологията, тоест, онази психология, която се опитва да види голямата картина, да обхване света и явленията в тяхната комплексност. За да разберете по-добре значението на немската дума „гещалт“, припомняме какво е гещалт принцип, изобразен нагледно чрез една от онези композиции, които могат да бъдат възприети по различни начини – две чаши една до друга или две човешки лица, младо момиче или възрастна жена – кое вижда човекът първо? И защо? Терапевтите в това направление на психологията отбелязват някои от причините за емоционалните разстройства: отказът да живеем в настоящето и фокусиране върху миналото, обсебеност от мисли вместо от действия, отказът да се възприемем такива, каквито сме, нагласата към живота, опираща се на думата „трябва“. Пътищата, през които минава израстването на една личност, са пет на брой. Пътят на сълзите, на щастието, на самозависимостта, на срещата и „Пътят на духовността“. В тази последна книга от поредицата на Хорхе Букай срещаме една от най-важните идеи – да гледаме на духовността си като посока, а не като цел за постигане.

Хеликон

Хорхе Букай е роден през 1949 г. в Буенос Айрес. През 1973 г. завършва медицина в местния университет със специализация лечение на психични заболявания. Започва кариерата си на психиатър в отделението по психопатология в болницата "Пировано", Буенос Айрес. Хорхе Букай специализира като гещалтпсихотерапевт в Аржентина, Чили и Съединените щати. В момента съвместява преподавателската си работа в университета в Буенос Айрес с професионалната си практика като психотерапевт. Букай е от тези личности, които са щастливи, че "сами са изградили себе си". Той твърди, че първият му университет е бил самият живот. Започнал е да работи на тринайсетгодишна възраст и е упражнявал различни професии - продавач, таксиметров шофьор, клоун, възпитател, актьор, телевизионен водещ, аниматор на детски тържества. Докато не стигнал до сегашната си работа, която сам определя като "професионален помощник". Днес книгите му са преведени на повече от двадесет езика и имат над 2 милиона продадени екземпляра по света. Особено популярен е писателят в страни като Мексико, Бразилия, Аржентина, Чили, САЩ, а в последните години името му нашумя и в Испания, Германия и други европейски държави. Носител е на множество престижни литературни награди и всекидневно получава хиляди имейли от цял свят. Твърди, че не е писател в литературния смисъл на думата. Единственият пациент в книгите ми съм самият аз, казва Букай. Това може би е и тайната на успеха: да пишеш за себе си, а да докосваш сърцата на милиони. Книгите на Хорхе Букай са живото доказателство, че това е точно така.