Пред пепелището на нестаналото българско общество (второ преработено и допълнено издание)

Автор: Иво Христов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 4

Издател Захарий Стоянов
Брой страници 224
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 305 грама
Размери 14x21
ISBN 9789540912271
Баркод 9789540912271
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Отминалите няколко години ни поднесоха поредната сцена на българския "преход": наблюдавахме още една "революция", наречена борба с олигархията и смяна на "системата", в която една част от господстващата върхушка, временно загубила властта, впрегна присъдружната си медийна, политическа, икономическа и криминална прислуга за борба с другата олигархическа разцветка, като за целта бяха мобилизирани и хвърлени като площадно пушечно месо жертвите на олигархията, искрено убедени, че действително им е дадена историческата дума и шанс за действие. Изглежда на тях още не им е ясно, че във вече установения обществен модел тям е отредено да бъдат единствено декори, а не актьори на собствения им живот. И тъй като пушилката на приказката за наивници, наречена "преход" все пак бавно започва да се сляга, сред отровните й миазми мержелеят видимо сивите очертания на един нов свят, в който мнозина започват инстинктивно да усещат, че са предопределени да бъдат в основата, а не на върха на хранителната верига. Оттам трескавото мятане и безразборното търсене на изход "искаме нови избори, нов парламент, друго правителство, намаляване на депутатите, увеличаване на "гражданския" контрол; да ги заменим с "народа"; да сменим тази избирателна система с онази, този с онзи, да отменим парламентаризма, да го заменим с пряка демокрация; партиите са негодни, да ги заменим с "личности"; трябва да се смени "системата", не знаем с коя, но трябва; не ви признаваме "прехода", искаме друг "преход".

Не, вече е късно: шлюзовете на историята се затварят.

от Цветомир Димов / дата: 19 май 2023

По принцип слушам редовно изказванията на проф. Христов. Изглежда ми искрен и добронамерен. Но от тази книга бях доста разочарован, преценена като научен труд. Все пак с тази книга е получил професура. Очаквах внимателен технически анализ и описание. Вместо това видях голословие и повърхост. Може би наистина научните критерии в българия са даста ниски.

от Десислава Пеева / дата: 07 юли 2022

Уважавам много проф. Иво Христов. Тази книга заслужаваше много по-качествено издание! Корицата е мека почти колкото хартията на страниците - добре поне, че е тип "крилца", макар че и това няма да спаси книгата от скоростно овехтяване. От Захарий Стоянов буквално са си оставили ръцете: никаква обработка на текста, липсва сричкопренасяне и това прави редовете пълни с несъразмерни дупки между думите, голямо междуредие, все едно четеш разпечатка на дипломна работа по българския държавен стандарт, Times New Roman - 30 реда на страница, 60 знака на ред - само че понеже е книга, просто е в умален вариант. Цена 18 лв. изобщо не е оправдана за това издание, поради липсата на вложен труд и материал от страна на издателя. Плащаме ги единствено заради автора!!

от Иван Георгиев Грънчаров / дата: 12 яну 2020

За да е полезна една политическа книга, тя трябва да предлага изход. Това куца в тази книга. Иначе, констатациите са верни, с изключение на подцененият външен фактор, който според мен , в нашият случай е решаващ. Иво Христов, пресолява манджата на българското нещастие и прави лоша услуга на народа си. Блгрският народ е тежко ранен и болен , но още не е умрял, а тук в тази книга има усещне за смърт. Съжлявам , но не останах с добри впечатления.

от Димитър Моллов / дата: 17 ное 2019

Изключително четиво! Препоръчвам!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]