Концлагерът "Белене" 1949-1987. Островът, който уби свободния човек

Автор: Борислав Скочев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 4

Издател Сиела
Брой страници 924
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 1254 грама
Размери 16x23
ISBN 9789542824350
Баркод 9789542824350
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Книги

„Белене“ не е нито първият, нито последният комунистически концлагер, но той съществува много по-дълго от всички останали, от 1949 до 1987 година почти без прекъсване. Географското разположение на този остров, откъснат от България от мощните води на Дунав, дава видимост на преживяното от няколко поколения лагеристи чувство, че си изтръгнат от родината, че си отписан от света на живите. Самата комунистическа власт до своя край целенасочено използва името „Белене“ като заплашителен символ.

За разлика от военновременните концлагери, „Белене“ функционира през един 40-годишен мирен период – но в перманентна война на тоталитарната държава срещу една или друга група от собственото ? население, в непрестанна насилствена промяна на обществото и човека. За цялото съществуване на концлагера „Белене“ през него преминават над 15 000 души – 11 000 без съд и присъда и 4000 затворници (1952–1953 г.). Това са голяма част от най-авторитетните в своята среда, най-непримиримите към налагания нов ред личности.
Борислав Скочев вади на бял свят цялата потресаваща истина за острова, който уби свободния човек. В книгата са проследени периодите на съществуване на лагера, законовите основания за въдворяване, организацията на концлагерната система, стопанската дейност и принудителния труд, агентурно-оперативната работа, охраната, режима, храната, облеклото, наказанията, медицинската помощ, опитите за бягства... разстрелите. А също проявите на съпротива срещу смазването на човешкия дух.

Това изследване е резултат на десетгодишна работа в архива на Държавна сигурност, на проучване на лични архиви и архивите на Политбюро, Министерския съвет и отдел „Затвори“ в ЦДА, на документи в архива на Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“ в Будапеща, на достъпния онлайн архив на ЦРУ, на руски, холандски и британски архивни източници и на десетките мемоари на бивши концлагеристи.

от Георгиев / дата: 13 яну 2023

Бог да прости загиналите в този концлагер!!!. Вечна им памет!!!. Никаква Лустрация и Декомунизация не бе проведена, жертвите на човеконенавистния комунистически режим не са реабилитирани, няма никакво извинение от новите (стари) управници. Коментарът е редактиран от администратор.

от Огнян Йорданов / дата: 05 юли 2019

Вие всички си давате мнението тук, и мислите че по онова време е било по добре и го споделяте тук като коментар. Но представете си какво би било ако заради вашето мнение тук ви аретуват и попаднете в Белене. Жалко че човек си спомня само хубавите работи от преди, а лошите ги забравя. Просто така функтионира човешкия разум. Човешкия разум се защитава, като забравя лошото от онова време. Но къде е съчуствието? Съчуствието към свободния разум който е попаднал в Белене.

от ГМ / дата: 31 май 2019

По-добре Белене?
Без съд и присъда, защото съседката е решила, че не те харесва, в концлагер? Пожелава ти го ! :)

от Светла Георгиева / дата: 25 апр 2018

По добре Белене,но ред и дисциплина.А то сега-младите в чужбина,а другите кражби ,убийства,корупция,беднотия,глад,безработица.Е,за какво ми е вашата свобода?

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]