Най-важното е скрито вътре. Малки притчи за любовта, щастието и успеха от древността до днес

Автор: Инна Учкунова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Хеликон
Брой страници 136
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 105 грама
Размери 11x16
ISBN 9789542984221
Баркод 9789542984221
Категории Афоризми и сентенции, Философска проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Можеш да получиш най-доброто от другите само ако им дадеш най-доброто от себе си." Хенри Файърстоун

От хилядолетия притчите са най-сгъстените и кратки текстове, пазещи човешката мъдрост и знание. В поетичните им алегории и метафори се съдържат основните морални ценности на различните култури, съществували на земята. Те са като малки приказки за възрастни - помагат ни да си изясним и запомним решения и поуки от ситуации, които често са ни изглеждали сложни и заплетени.
В тази малка книга Инна Учкунова е събрала онези от тях, битуващи по света, които, по нейна преценка, са валидни и до днес със своите хуманистични послания. Към колекцията е добавила и свои авторски притчи - за да ни покаже, че традицията на този жанр е жива. Един би предпочел едни от тях, други - други, ако трябваше да избира. Ала по-важното е, че кратките им форми ни вълнуват така, както със сигурност са вълнували милиони хора през вековете, за да достигнат непокътнати до нас. Затова нека се насладим и отдадем дължимото на тези прекрасни словесни бисери, които ни обединяват духовно и ни изпълват с надежда.

Ключови думи: Как работи щастието, Топ 200 2017, Книгите, с които ще запомним 2017, Любовта е красиви думи, ТОП 50 нехудожествена литература 2018, Ден на добротата, В търсене на щастие, Вдъхновение за пролет, ТОП 100 март 2010 - март 2020, ТОП 101 Нехудожествена литература 2011-2020, ТОП 201 на десетилетието, ТОП 121 Нехудожествена литература 2020, Здраве за душата

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Родената през 1984 година Инна Учкунова е автор на излязлата през 2016 „Книга за мечтатели: тънка червена нишка“, а вече и на книга с пространното заглавие „Най-важното е скрито вътре. Малки притчи за любовта, щастието и успеха от древността до днес“, която излиза от издателство Хеликон. В своята първа творба авторката ни превежда през цялата световна история, среща ни с велики умове и личности, разказва ни историите на хора като Исак Нютон и Томас Едисон, цитира Пастернак, Оскар Уайлд, Стив Джобс и дори Христофор Колумб, като се придържа само към едно нещо, към своя замисъл, че мечтателите, хората с големи сърца притежават нещо, което повечето от останалите са изгубили, вярата в себе си и в успеха си. И тая червена нишка на вярата ги свързва всички тях през вековете. Можем да твърдим, че „Най-важното е скрито вътре. Малки притчи за любовта, щастието и успеха от древността до днес“ е достойно продължение на първата книга на Инна Учкунова. Притчата е жанр, познат ни още от Библията, ползвали са я с различни цели във всички култури по света, като най-често е служела за психотерапия. По същността си представлява нравоучителен и иносказателен разказ, който разкрива някаква общовалидна истина. В новата си книга Инна Учкунова пресъздава и припомня множество световни приказки за малки и големи, които са запазили своята свежест и валидност до наши дни. Идват отдалече, през хилядолетията, за да ни събудят и да ни убедят за кой ли път, че човешката ни същност има нужда от вяра и мечти. „Най-важното е скрито вътре. Малки притчи за любовта, щастието и успеха от древността до днес“ е книжка, която можем да причислим към мотивационната литература, но тя е нещо повече, тя е синтезирана мъдрост и поезия. Инна Учкунова добавя към разказите и свои авторски притчи, които по звучене и стил са съизмерими с останалите, звучат съвременно и актуално и ще зарадват всички любители на изящното слово.

Хеликон