Левски: Другото име на свободата

Автор: Пламен Павлов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател A&T Publishing
Брой страници 415
Година на издаване 2017
Корици твърди
Език български
Тегло 875 грама
Размери 17x24
ISBN 9786197106480
Баркод 9786197106480
Категории История на България, История, Книги, Български личности, Спомени и документи

"...От години едва ли не е норма да се говори как Левски не трябва повече да е „икона“, а да бъде възприеман от гледна точка на човешките му достойнства и слабости. Витиеватите конструкции на тема „човекът Левски“, напъните за неговата „демитологизация“, изрази от рода на „необикновен със своята обикновеност“ (или обратното?) не ни помагат особено да вникнем в същността на феномена Левски. И се надяваме, че читателят на тази книга ще проумее истината – този „един син“ на България, ако цитираме Ботев, надхвърля представите ни за обикновен човек. И дори за търсения от Ницше и нашия Пенчо Славейков „свръхчовек“… Такава е истината за истинския Левски, за истинския човек."

Ключови думи: Памет за Левски, 180 години от рождението на Апостола, Красиви подаръци, Подари емоция за януарските празници, ТОП 50 нехудожествена литература 2019, Памет за героите

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Професор Пламен Павлов, един от най-обичаните съвременни историци, идва отново при читателите с новата си книга „Левски: Другото име на свободата“, издателство A&T Publishing. Книгата е с обем над 400 страници, върху които авторът ни повежда на дълго пътешествие за опознаване на един герой, когото всички си мислим, че познаваме, но за когото всъщност знаем повече клишета, отколкото исторически факти. Новият прочит идва 140 години след Освобождението на България и хвърля по-различна светлина върху личността на Апостола. Освен като историк във ВТУ професор професор Пламен Павлов е известен на българската аудитория и от своето историческо авторско телевизионно предаване „Час по България“. А една от по-непознатите му страни е неговата поезия, преди няколко години излезе книгата му със стихотворения „Черни мисли, бели магии“. От историческите му книги най-популярни са „Забравени и неразбрани“, „Българското средновековие“, „Векът на цар Самуил“. Професор Павлов е известен пламенен защитник на българите в чужбина и това е една от неговите каузи. „Левски: Другото име на свободата“ идва след повече от сто заглавия, посветени на Дякона, някои от които съвсем малки, джобни издания, други са солидни монографии като тази на професор Иван Унджиев. В такъв случай кое е новото, което ни казва П. Павлов? Защо трябва да има и такава книга? Според автора личността на Левски е до голяма степен неразгадана и поради това и недокрай разбрана. През последните години съществува тенденция за Левски да се говори като за обикновен човек. Но той не е такъв и за това свидетелстват още неговите съвременници. Героят на нашето освободително движение е допускал грешки, имал е слаби страни. Но на него трябва да погледнем първо като на монах, духовно лице, защото той никога не се е отказвал от монашеството. И оттук произлиза разбирането му, че като освобождава България, той служи на Бога. Същевременно Левски е широкоскроен модерен човек, политик. Днес тази дума е придобила негативни значения сред публиката, но думата „политика“ е от гръцки произход и назовава умението на хората да се грижат за общността, за обществото. „Левски: Другото име на свободата“ ще се превърне в задължително четиво за всеки, който иска най-пълно да проумее духа на онази епоха и онази голяма личност.

Хеликон