Първият след Бога - любовта и смъртта на Васил Левски

Автор: Неда Антонова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 16

Издател Факел
Брой страници 312
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 352 грама
Размери 13x20
ISBN 9789544112394
Баркод 9789544112394
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

„Първият след Бога“ е роман за Васил Левски, нов и необикновен прочит на неговата участ на жертва и саможертва, която век и половина съзнателно се премълчава. Както бе премълчавано делото на Царица Елеонора Българска, значението на Светицата Стойна Преподобна за България, жестоката съдба на най-великата вдовица – забравената Венета Ботева, за която Неда Антонова за първи път подробно разказа в "Неговата любима".

Никое жури не забеляза тези книги, освен журито на читателите - поредните им изданията не секват, възторгът на публиката им е непознат за повечето ни днешни писатели. Писач от класа, в "Първият след Бога", Неда се извисява до нов духовен връх. Който го изкачи – ще остане без дъх.

Защото това е книга за обречената любов на Васил Кунчев към жената, която го изпраща до бесилото. Обречена, защото той вече е бил венчан за мечтата си – да види народа си свободен. Защото Лъвский казва: „Преди да встъпя в делото, аз предадох душата си на Бога.“

Освен любовната му драма тук оживява и трагичната самота на Апостола в битката му срещу двете империи – османската поробителка и бъдещата руска освободителка. Срещу тях Лъвский се изправя сам-самичък. Не ги побеждава, но ги надживява. Завинаги. Защото тази битка е за бъдещата България - битка унищожителна, покъртителна, разтърсваща, пречистваща...

Неда Антонова е извършила задълбочено проучване на неизвестните страни от съдебния процес срещу българския Христос. И ни припомня, че вече 144 години историците ни не дават отговор на следните питания, които и до днес висят със страшна сила над България:

Защо Дякона е осъден на смърт за убийство по показанията на един единствен свидетел, без да са потърсени други?
Защо още в начало на процеса великият везир е поискал Левски да бъде непременно обесен?
Защо граф Игнатиев е толкова доволен от присъдата, че бърза да докладва на Петербург за „щастливия изход от Софийската афера“?

Слаба Богу, най-сетне се намери българска писател, който да изрече на всинца ни: „Васил Левски не е убиец! Апостола не е извършил убийството, за което е осъден!“

Това не само твърди, но и доказва Неда Антонова.
Нейните открития са логически и исторически защитени.
И са много майсторски въплътени в духа на тази много свята и много чиста книга.

Румен Леонидов

Ключови думи: 180 години от рождението на Апостола, Топ 30 българска художествена литература 2017, Топ 50 художествена литература 2017, Топ 200 2017, Книгите, с които ще запомним 2017, Думи, написани от жена, Топ 30 българска художествена литература 2018

от Стефан Панайотов / дата: 28 дек 2020

Книгата е евтина схема за изкривяване на историческата истина. Много повърхностни компилации без елементарно познаване на историята и историческите документи.
Коментарите за книгата също показват слабо познаване на историческите документи. Препоръчвам да се запознаете с "Васил Левски и неговите сподвижници пред турския съд - документи из турските архиви" изд. 1952 г. Документите имат вече три издания. Последното е от 1987 г. или по-късно.
Авторът - Неда Антонова и нейния издател и редактор допускат елементарни грешки, като: "Седяхме с Влади в стаята му и разговаряхме за Великата френска революция. Той искаше да отиде в Париж и ме помоли да му разкажа как се чувства човек, застанал в подножието на Айфеловата кула", стр. 253. Тук авторката окончателно се е объркала с датите. Описва история от "трийсети декември" 1872 г., а Айфеловата кула е построена и открита през 1889 г. !!!
Мерси от такива книги.

от Райчова / дата: 12 авг 2017

Петър Георгиев, да не уважаваш един човек, който е посветил и дал живота си за свободата на България, това също е кощунство.

от Петър ГЕОРГИЕВ / дата: 12 авг 2017

Хайде стига с тези кумири, а заглавието е направо конщунствено, ''първия след БОГА''..Посветил се на Бог, а после се отрекъл, какъв апостол бе хора?????? мислете малко. Не осквернявайте святите неща !!!

от Илия / дата: 30 юни 2017

Какво, чудно има, че истината за Левски се забулва от държавните институции? Нима е единствен? Както се казва и в книгата, Левски се е борил за Независима и Свободна България! Борил се е с две кървави и жестоки Империи, които и днес имат много силно влияние в Родината ни! Не случайно България е окупирана с руски имена на улици и огромни руски монументи а много от месностите и нивите носят турски имена. Хищните ръце на тираните не могат да търпят Светостта и Чистотата на Свободния човек!! Техните роби и сега изпълняват черните мисии за които им се плаща с кървави пари! Същото прикриване на истината се случва и с един от Божиите Пророци изпратени в България. Дядо Влайчо! Църквата, пази като очите си всякакви костички от неизвестни Пророци а за Дядо Влайчо, който е живял в 20 век нито дума!!! Аз не виждам никаква разлика в Светостта на живота, който е водил Дядо Влайчо и живота на другите Светии. Целия Български народ е ходил при него за помощ и я е намирал! И преди и след 9.10.1944 г.! А комунистите са го мразели, защото не е позволил лъжа да излезе от устата му и да им стане роб! Техните сатанински теории са били в огромно противоречие със силата на Пророка! И сега като се замисля, Бог Отец не случайно го е изпратил в това тежко време на земята за помощ на Християните! Комунистите са го пращали в какви ли не концлагери! Мъчили са се да го вкарат в техните схеми и да сключат сделка с него! Предложили са му къща, където да приема хората но оборудвана с микрофони и шпиони! Той е отказал! Свят Дядо Влайчо, безкрайно Чист и Добър но коя институция в България има смелостта да го признае и уважи достойно!?? Музея в родното му село не работи в Събота и Неделя! А гроба му е почти незнаен. Защо тогава да се учудваме за Левски ??? И той е бил духовник и чиста душа, неподвластна на злото! Силата му е огромна заплаха за всички Царе и Султани! Естествено, че ще се опитат да го очернят и да го оклеветят! Злото не спи а беснее и делото му е черно! Но души като Левски и Дядо Влайчо го карат да немее и губи силата си! Затова не слушайте неговите лъжи и дръжте вярата си чиста,(както са го правили хиляди Светли Българи преди нас) и така то няма да пусне корени в душата ви!

от сиси / дата: 23 юни 2017

Това, че е осъден за убийство го чух преди 17 години, когато бях още студентка. Преподавателят, под секрет при един разговор обясни, че след освобождението трябвало да се дават за пример велики хора. Избрали Ботев, Левски и др. В последствие, когато по-подробно започнали да проучват живота на "кумирите", случаят с Левски лъснал, но вече било трудно да обяснят на хората.
Според това, което ни каза преподавателят в София сред висшият ешалон на властта се разказвала историята на самото убийство. "Семейство българи работело в чифлик. 12 годишното им момиче работело нещо в хамбара. Било изнасилено и заклано, а семейството видяло Левски да излиза от хамбара и да бяга. Не могли да го настигнат, понеже тичал много бързо, но подали жалба в конака."
НЕ ЗНАМ дали това е било истина или не....... ПРОБЛЕМЪТ, обаче е НИКОЙ НЕ ЗНАЕ..... а и след толкова години нищо не може да се докаже.
От тук идват и дрязгите между привържениците му и съмняващите се.

от Константин Костов / дата: 21 юни 2017

Петре, Петре, да вземеш да си вържеш един камък на шията. За останалото, което трябва да направиш и сам ще се досетиш...

от Зара / дата: 11 юни 2017

Харесах книгата, има доста силни моменти. В по-голямата си част се припокрива с това, което знаем за Левски. За мен би било важно да има повече информация кое е исторически достоверно, дали като бележки под линия /както е за писмото, изпратено на 6 януари/, дали като обяснения в края на книгата.

от не е така / дата: 06 юни 2017

Левски е осъден на смърт за антидържавна дейност, а не заради убийство, това първо. Второ, роман или не, това за любовната история е повече от пресилено.

от Далис Ентиен / дата: 06 юни 2017

Защо с години и десетилетия наред българската пропаганда е прикривала пред обществеността фактът, че В. Левски е бил осъден на смърт за убийство? Дали това обвинение е било вярно или фалшиво скалъпено, е съвсем друго нещо !

Това до голяма степен е риторичен въпрос. Според мен не се е говорило за това, незасимисмо дали е вярно или фалшиво скалъпено, за да не се повдига изобщо въпроса. По принцип убийството, не е нещо хубаво и за да се запази абсолютно светъл образът му, просто не се е говорило за това, аз така си мисля...

от Петър Николов / дата: 03 юни 2017

Моят първи въпрос е всъщност към г-н Румен Леонидов, защото той е поставил разни питания. Но бих прочел и обяснението на самата авторка, ако тя може да даде нейната версия за следното доста странно недоумение, а именно:

Защо с години и десетилетия наред българската пропаганда е прикривала пред обществеността фактът, че В. Левски е бил осъден на смърт за убийство? Дали това обвинение е било вярно или фалшиво скалъпено, е съвсем друго нещо !

Врпочем, самият аз имам намерение да прочета новата книга.

от Неда Антонова / дата: 03 юни 2017


Заглавието на книгата е "Любовта и смъртта на Първия след Бога". Това по въпроса за пълния член. А колкото до "плагиатството", ще кажа,че "първият след бога" се е титулувал капитанът на кораба, съгласно британското морско законодателство. Познавам книгата на Коста Площаков, защото по времето,когато я пишеше, работехме заедно. Очаквах въпроси и мнения по същество.

от Петър Николов / дата: 02 юни 2017

Да, съгласен съм- само по себе си заглавието е твърде пресилено и претенциозно!

от Петър Николов / дата: 02 юни 2017

Нямам думи!

Една "писателка" пише "Първия след Бога", вместо "Първият след Бога". В кой клас се учи за употр***та на пълен и непълен член в българския език?

от Далис Ентиен / дата: 02 юни 2017

Не трябва ли Бог да каже, а не хората от негово име, кой е първия след него, ако има такъв изобщо... До колкото знам Сатана е бил много нависоко и резултатът е на лице....

от Петър Николов / дата: 02 юни 2017

За мое пълно удивление открих, че авторката на книгата за Левски, г-жа Неда Антонова, всъщност е плагиатствала със заглавието!

Потърсете на Гугъл "Първият след бога, от Константин Площаков, издадена1976" и ще се убедите сами!

от Петър Николов / дата: 01 юни 2017

Моят първи въпрос е:

Защо с години и десетилетия наред българската пропаганда машина е прикривала пред обществеността фактът, че В. Левски е бил осъден на смърт за убийство? Дали това обвинение е било вярно или фалшиво скалъпено, е съвсем друго нещо !

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]