Чудото Монтесори или учение без мъчение и възпитание без оценки, награди и наказания

Автор: Елена Тимошенко
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Асеневци
Преводач Таня Цолова
Брой страници 238
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 276 грама
Размери 14x21
ISBN 9789548898621
Баркод 9789548898621
Категории Възпитание. Образование, Педагогика, Хуманитарни науки, Книги

Съвременните деца се нуждаят от особен подход и особени условия за разкриване на техните необикновени способности и уникални дарования. Затова е напълно обясним нарастващият интерес към педагогическата система на Мария Монтесори, в центъра на която стои ДЕТЕТО.
Как мислите, какво може да обединява такива личности като писателя Габриел Гарсия Маркес, принцовете Уилям и Хари, политика Франсоа Митеран, актьора Джордж Клуни, основателите на Google - милиардерите Сергей Брин и Лари Пейдж, внуците на Лев Толстой? Техните родители са избрали за своите деца училища Монтесори! Идеите на великата италианка са подкрепяни от Зигмунд Фройд, Жан Пиаже, Томас Едисон и много, много други. Те са разбирали важността на уникалния период в живота на човека – от раждането до 6 години.
А защо този период е толкова важен? Защо на детето му е нужна свобода и до какво може да доведе тя? Как да възпитаваме, без да наказваме и поощряваме? Как да обучаваме, без да поправяме грешките? Защо няма нужда от оценки? Как да възпитаме у детето самостоятелност и отговорност? Как можем да използваме педагогическите принципи от системата на Монтесори в ежедневното общуване с нашето дете?
Ако сте от неравнодушните и търсещите родители и си задавате такива въпроси, тази книга е за вас. Тук ще намерите множество практически съвети и полезни наблюдения от многобройните посещения на автора в Монтесори детски градини и училища по цял свят. Книгата ще е особено полезна и на педагозите, които искат да следват принципите на Монтесори педагогиката.

Ключови думи: Топ 100 за 2015 година, Вече съм майка, ТОП 50 Нехудожествена литература 2016, Хеликон топ 200 2016, Топ 100 за 2016 година, Как да учим децата да успяват, Време за семейството, ТОП 100 март 2010 - март 2020, ТОП 101 Нехудожествена литература 2011-2020, ТОП 201 на десетилетието, Чудото Монтесори

от Павел / дата: 23 ное 2018

Добре започва, но прекалено много неща се повтарят многократно.
Все едно авторката е целяла да достигне определен брой страници.
Прекалено много "пълнеж".

от Ирена Попова / дата: 08 юли 2015

Здравейте, ще бъде ли пусната, като е-книга?

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Когато се заговори за образователната система, всеки родител застава нащрек. И това е разбираемо, при толкова много мнения и отношения в днешния объркан свят. Българската образователна система запада все повече от година на година и, когато четем какво е финландското образование, например, ние изпитваме оправдана завист. Нима не можем и ние да си подредим света на децата по този привлекателен и ефективен начин, с който те се научават на всичко и придобиват нови знания, докато играят и се забавляват? Отговорът на този въпрос ни дава книгата с дългото заглавие „Чудото Монтесори или учение без мъчение и възпитание без оценки, награди и наказания“, чийто автор е Монтесори педагожката Елена Тимошенко, дело е на издателство „Асеневци“. Едва ли трябва да обясняваме повече за съдържанието на самата книга, заглавието е изчерпателно и всеки родител, който има ясна визия за възпитанието и образованието на своето дете, би трябвало да се запознае с нея. Най-малкото ще разбере грешките, които допуска при своето общуване с детето, грешки, които всички допускаме, но са лесно поправими, докато то е още в ранна възраст. И имаме шанс да се коригираме, защото обучението с принуда, възпитанието с оценки, награди и наказания води само до задънени улици и не дава никакви резултати, детето може единствено да намрази процеса на обучение, да му опротивее работата в клас и това да се отрази на целия негов живот. Ключовата дума в школата на мъдрата и неповторима Мария Монтесори е свобода. Когато тази проста и чудесна дума стигне до умовете на министрите и законодателите, може и да се появи шанс за промяна в системата на образованието. Ние обаче не бива да се отчайваме, защото имаме примера на италианската педагожка, на Жан Пиаже, който напълно подкрепя нейните принципи, на толкова други велики умове. Монтесори е наистина чудо и Елена Тимошенко за пореден път ни разкрива нейната чудесност. Препоръчваме книгата не само на родителите, но и на педагозите, които могат да я ползват като настолен справочник в своя ежедневен труд с малките.

от Хеликон

Елена Тимошенко е Монтесори педагог, психолог, журналист, лектор. Изучавала е основите на Монтесори педагогиката в Seton Montessori Institute (Чикаго, САЩ) и AMI Prague Montessori Institute (Чехия).
Анализирала е опита на детски градини и училища в Холандия, Финландия, Великобритания, Италия, Германия, Чехия, Полша, Мексико, Китай, Тайван, Корея, САЩ и други страни.
Автор е на образователни проекти, водеща на тренинги и лекционни курсове за родители и педагози.