Няма къде да се скриеш. Едуард Сноудън, АНС и американската шпионска машина

Автор: Глен Грийнуолд

Коментари: 0

Издател Хермес
Преводач Валентина Рашева
Брой страници 344
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 381 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542613954
Баркод 9789542613954
Категории История на отделните държави и страни, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Глен Грийнуолд предлага задълбочен поглед върху шпионския скандал на века, свързан с изтичането на секретна информация от Агенцията за национална сигурност (АНС). Скандалът избухва, когато бившият служител на Агенцията – Едуард Сноудън, предоставя документи, уличаващи АНС в системна злоупотреба със специални разузнавателни средства. Потърпевши са милиони хора не само в Америка, но и по целия свят. Оказва се, че големи интернет доставчици и платформи за дигитално обслужване, като Google, Facebook, Skype, Yahoo, Twitter и др., са предоставили доброволно данните на своите потребители на АНС. Под претекста за предотвратяване на заплахи от тероризъм, Агенцията е извършвала не само политически, но и икономически шпионаж за високопоставени държавни служители и за приближени на правителството корпорации. Под наблюдение са били поставени както обикновени граждани, така и политически лидери и активисти, журналисти и др.


АМЕРИКАНСКАТА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА ЗА МАСОВО НАБЛЮДЕНИЕ
Самият началник на АНС – Кийт Алегзандър, обобщава политиката на ръководената от него Агенция със своята заповед: Събирайте всичко. И не става дума за събиране на информация само за заподозрени в тероризъм лица, а за всички политически или икономически опоненти на правителството, на обикновени граждани и международни лидери, на неудобни журналисти и на правителствени служители. Всичко това се извършва в разрез със съществуващите закони и далеч превишава правомощията на самата Агенция. Оказва се, че самият президент Обама стои зад това мащабно подслушване и следене. Именно по време на неговото управление е започнало масовото погазване на личната неприкосновеност и свободата на словото. Неслучайно след изтичането на документите, уличаващи Агенцията в престъпления срещу човечеството, започва невиждана досега кампания за очернянето на Сноудън и журналистите, дали гласност на незаконните действия на АНС. Именно благодарение на тях обаче стана възможен дебатът за злоупотребата с власт от страна на разузнавателните служби. „Ефектът Сноудън“ вече е факт и нито обществото, нито властимащите могат повече да си затварят очите за ролята на държавата в погазването на основните ни човешки свободи.

Едуард Сноудън и Глен Грийнуолд в обсъждане на стратегията за разкриване на секретните документи.

ЕДУАРД СНОУДЪН – ГЕРОЙ ИЛИ ПРЕДАТЕЛ?


Грийнуолд е човекът, избран от Сноудън да разкрие на света истината за АНС и американската държавна политика за масово наблюдение. Сега за първи път Грийнуолд събира на едно място всички парчета от пъзела. Разказва от първо лице за човека, дръзнал да се противопостави на мощната държавна машина. Разкрива мотивите на Сноудън и стъпките, които са предприети, за да стане тази информация обществено достояние. Предоставя никъде непубликувани досега секретни документи.
Грийнуолд е доказал, че е независим разследващ журналист, който не се поддава на държавен натиск и се бори за свобода на словото с всички възможни средства. Заради статиите си, свързани с разкритията на Сноудън, Грийнуолд си навлича много влиятелни врагове в лицето на висшата администрация на САЩ. Преследван и заплашван, Грийнуолд не се отказва: той основава своя независима медия – The Intercept, в която да публикува материалите, получени от Сноудън. Самата книга описва всичко случило се преди и по време на избухналия скандал, както и последствията от направените от Сноудън разкрития.
Написана от отличен журналист, книгата се чете като трилър и непрекъснато държи читателя под напрежение. Подкрепена със солиден доказателствен материал, книгата е едно много достоверно и отрезвяващо разследване за ролята на държавата в нарушаване на основните ни човешки права.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]