Векът на цар Самуил

Автор: Пламен Павлов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 16

Издател Изток-Запад
Брой страници 232
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 315 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191525027
Баркод 9786191525027
Категории Средновековна история, История на България, История, Книги

Датата 6 октомври 1014 г. е сред най-ярките знаци на онази драматична и героична епоха, която с право e наричана „Българската епопея“. Дори още по-точно – „Векът на цар Самуил“! Паралелът с прочутия „век“ на цар Симеон не е случаен, а и времето, чието олицетворение е Самуил, обхваща повече от едно столетие: от излизането му на историческата сцена през 969–976 г., през изпълнения с бурни събития негов живот, чак до големите въстания на Петър Делян (1040–1041) и Георги Войтех (1072)...

Освен с цар Самуил, годините и десетилетията на непримирима борба с византийското завоевание книгата ни среща и с истинско съзвездие от видни личности – Самуиловите братя Давид, Мойсей и Арон, неговите наследници на престола Гаврил Радомир, Иван Владислав и Пресиан II, предишните български царе Петър, Борис II и Роман, болярите и военачалниците Кракра, Драгшан, Драгомъж, Ивац, Елемаг, Николица, Гавра, кавхан Дометиан и много други представители на един политически елит, какъвто, уви, се среща рядко в многовековната ни история.

Нека припомним и казаното от световноизвестния британски историк Стивън Рънсиман:

Макар че понякога ликът на България се засенчва от облаци, тя може да бъде горда със своята история. Първата българска империя ? е завещала славни спомени. Нейният величествен път се губи в мрака на далечни времена, минавайки през Самуил и неговия кипящ от страсти двор край планинските езера на Македония, през Симеон на златния му трон; през Борис, който излязъл пред озарения си от сияние дворец, заобиколен от ангели; през Крум, който вдигал наздравици към своите боляри с черепа на един император; през Тервел, влязъл в Константинопол редом с друг император; през Аспарух и братята му и техния баща, кан Кубрат...

от трябда да бъдем обективни / дата: 30 юли 2016

В книгата има много нови моменти, нови тези, включително, че последният цар на Първото царство е Пресиан, синът на Иван Владислав. Оценката за времето на цар Петър, за ролята на Борис /втори/, на Роман, нова датировка на похода на цар Самуил по Адриатическото крайбрежие и маса други приноси на автора. Добри страница за културата, пренебрегвана от други автори.

от Методи / дата: 03 дек 2014

Съгласен съм, че маниерът на автора не е нов, но трябва да се отбележи, че и концепцията му също не е нещо ново, още по-малко нещо уникално, по което си заслужава да се прехласваме. Колкото до наличието на някакъв брой цитати на гръцки, това не значи научен апарат.

от - - - / дата: 22 ное 2014

Писателският маниер на автора не е нещо ново. Книгата е концептуална и това е главното й достойнство. Популярна е, а е и научна. Формула за това няма. Има коректни цитати и изписвания на гръцки навсякъде, където е потребно.

от Реплика, Пацо / дата: 20 ное 2014

Нали не очакваш обикновеният читател първо да се задълбочи в гръцки, латински, славянски и др. извори?!? Ако е така, за какво биха ни служили учените-медиевисти? Да пишат популярни изложения с лишени от достатъчно аргументи научни претенции? Редно би било в един текст по тема, по която водим толкова битки с македонизма, за всяко твърдение да има източник. Знам, че Павлов никак не е лишен от самочувствие, но дори и неговите твърдения не са уникални и при тях също трябва да има коректни позовавания.

от Пацо Шмайзера / дата: 20 ное 2014

Вижте сега... Това е популярно четиво, а не академично. Който има желание, чете първо изворите, а след това най-добрите монографии по темата. Такива книги като тая са за масовата аудитория. Тъй че коментарите са излишно емоционални.

от Медиевист / дата: 19 ное 2014

Не разбирам основанията за суперлативите на двама от читателите по-долу, но ако така им харесва - добре. Аз не мисля, че направих най-добрата си инвестиция, като купих тази книга, но така или иначе трябва да съм наясно с написаното по темата - от македонистките глупости, до сравнително правоподобни като постановка, но претенциозни писания като това на Павлов.

от Друг някогашен студент / дата: 18 ное 2014

Напротив! Мисля, че за цар Самуил трябва да се пише аргументирано, с точни позовавания на извори и автори. Не е съвсем така при Павлов. "Отношението" може, разбира се, да присъства, но на заден план, облечено в съответните аргументи, включително и бележки.

от някогашен студент / дата: 15 ное 2014

Много си е добра книгата даже - наука, представена не сухо и безразлично, а с отношение. За цар Самуил иначе и не може.

от Бурлакова / дата: 13 ное 2014

Не ме грабна. Нито е строга наука, нито е докрай популяризаторство. Липсата на пълноценен научен апарат също е сериозна слабост.

от Администратор / дата: 07 ное 2014

към Ивелина Йорданова: В информация За книгата коректно е посочено - корици: меки, Брой страници: 232.

от Методи Сугарев / дата: 06 ное 2014

Малко на конвеир започна да пише Павлов. Все по-малко виждам в него учен и все повече популяризатор, претендиращ да разбира от всяккави теми (медиевистични, възрожденски и т.н.), опиващ се от собственото си красноречие. Все пак, трябва да се признае, че тази книга е по-добра от някои други негови писания, засягащи теми от следващи векове.

от Ивелина Йорданова / дата: 06 ное 2014

Защо няма информация колко страници е изданието и с какви корици

от Верен 878Читател / дата: 28 сеп 2014

Проф. Павлов както винаги е нанадминат.
Поздравления за поредната книга, шедьовър.

от читател / дата: 28 сеп 2014

Книгата дава широка панорама на епохата, написана е ерудитски, но се чете леко.

от Най-известния блогър / дата: 27 сеп 2014

Слаба и зле редактирана.
Коментарът е редактиран от администратор.

от / дата: 25 сеп 2014

Изключителна книга, епохален труд!
Описана с тънък психологизъм история за малки и големи, за четящи и нечетящи!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]