Векът на цар Самуил

Автор: Пламен Павлов

Коментари: 16

Издател Изток-Запад
Брой страници 232
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 315 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191525027
Баркод 9786191525027
Категории Средновековна история, История на България, История, Книги

Хартиено издание

Наличност: НЕ
Доставка: не е в наличност

Цена: 14.00 лв.

Датата 6 октомври 1014 г. е сред най-ярките знаци на онази драматична и героична епоха, която с право e наричана „Българската епопея“. Дори още по-точно – „Векът на цар Самуил“! Паралелът с прочутия „век“ на цар Симеон не е случаен, а и времето, чието олицетворение е Самуил, обхваща повече от едно столетие: от излизането му на историческата сцена през 969–976 г., през изпълнения с бурни събития негов живот, чак до големите въстания на Петър Делян (1040–1041) и Георги Войтех (1072)...

Освен с цар Самуил, годините и десетилетията на непримирима борба с византийското завоевание книгата ни среща и с истинско съзвездие от видни личности – Самуиловите братя Давид, Мойсей и Арон, неговите наследници на престола Гаврил Радомир, Иван Владислав и Пресиан II, предишните български царе Петър, Борис II и Роман, болярите и военачалниците Кракра, Драгшан, Драгомъж, Ивац, Елемаг, Николица, Гавра, кавхан Дометиан и много други представители на един политически елит, какъвто, уви, се среща рядко в многовековната ни история.

Нека припомним и казаното от световноизвестния британски историк Стивън Рънсиман:

Макар че понякога ликът на България се засенчва от облаци, тя може да бъде горда със своята история. Първата българска империя ? е завещала славни спомени. Нейният величествен път се губи в мрака на далечни времена, минавайки през Самуил и неговия кипящ от страсти двор край планинските езера на Македония, през Симеон на златния му трон; през Борис, който излязъл пред озарения си от сияние дворец, заобиколен от ангели; през Крум, който вдигал наздравици към своите боляри с черепа на един император; през Тервел, влязъл в Константинопол редом с друг император; през Аспарух и братята му и техния баща, кан Кубрат...

от трябда да бъдем обективни / дата: 30 юли 2016

В книгата има много нови моменти, нови тези, включително, че последният цар на Първото царство е Пресиан, синът на Иван Владислав. Оценката за времето на цар Петър, за ролята на Борис /втори/, на Роман, нова датировка на похода на цар Самуил по Адриатическото крайбрежие и маса други приноси на автора. Добри страница за културата, пренебрегвана от други автори.

от Методи / дата: 03 дек 2014

Съгласен съм, че маниерът на автора не е нов, но трябва да се отбележи, че и концепцията му също не е нещо ново, още по-малко нещо уникално, по което си заслужава да се прехласваме. Колкото до наличието на някакъв брой цитати на гръцки, това не значи научен апарат.

от - - - / дата: 22 ное 2014

Писателският маниер на автора не е нещо ново. Книгата е концептуална и това е главното й достойнство. Популярна е, а е и научна. Формула за това няма. Има коректни цитати и изписвания на гръцки навсякъде, където е потребно.

от Реплика, Пацо / дата: 20 ное 2014

Нали не очакваш обикновеният читател първо да се задълбочи в гръцки, латински, славянски и др. извори?!? Ако е така, за какво биха ни служили учените-медиевисти? Да пишат популярни изложения с лишени от достатъчно аргументи научни претенции? Редно би било в един текст по тема, по която водим толкова битки с македонизма, за всяко твърдение да има източник. Знам, че Павлов никак не е лишен от самочувствие, но дори и неговите твърдения не са уникални и при тях също трябва да има коректни позовавания.

от Пацо Шмайзера / дата: 20 ное 2014

Вижте сега... Това е популярно четиво, а не академично. Който има желание, чете първо изворите, а след това най-добрите монографии по темата. Такива книги като тая са за масовата аудитория. Тъй че коментарите са излишно емоционални.

от Медиевист / дата: 19 ное 2014

Не разбирам основанията за суперлативите на двама от читателите по-долу, но ако така им харесва - добре. Аз не мисля, че направих най-добрата си инвестиция, като купих тази книга, но така или иначе трябва да съм наясно с написаното по темата - от македонистките глупости, до сравнително правоподобни като постановка, но претенциозни писания като това на Павлов.

от Друг някогашен студент / дата: 18 ное 2014

Напротив! Мисля, че за цар Самуил трябва да се пише аргументирано, с точни позовавания на извори и автори. Не е съвсем така при Павлов. "Отношението" може, разбира се, да присъства, но на заден план, облечено в съответните аргументи, включително и бележки.

от някогашен студент / дата: 15 ное 2014

Много си е добра книгата даже - наука, представена не сухо и безразлично, а с отношение. За цар Самуил иначе и не може.

от Бурлакова / дата: 13 ное 2014

Не ме грабна. Нито е строга наука, нито е докрай популяризаторство. Липсата на пълноценен научен апарат също е сериозна слабост.

от Администратор / дата: 07 ное 2014

към Ивелина Йорданова: В информация За книгата коректно е посочено - корици: меки, Брой страници: 232.

от Методи Сугарев / дата: 06 ное 2014

Малко на конвеир започна да пише Павлов. Все по-малко виждам в него учен и все повече популяризатор, претендиращ да разбира от всяккави теми (медиевистични, възрожденски и т.н.), опиващ се от собственото си красноречие. Все пак, трябва да се признае, че тази книга е по-добра от някои други негови писания, засягащи теми от следващи векове.

от Ивелина Йорданова / дата: 06 ное 2014

Защо няма информация колко страници е изданието и с какви корици

от Верен 878Читател / дата: 28 сеп 2014

Проф. Павлов както винаги е нанадминат.
Поздравления за поредната книга, шедьовър.

от читател / дата: 28 сеп 2014

Книгата дава широка панорама на епохата, написана е ерудитски, но се чете леко.

от Най-известния блогър / дата: 27 сеп 2014

Слаба и зле редактирана.
Коментарът е редактиран от администратор.

от / дата: 25 сеп 2014

Изключителна книга, епохален труд!
Описана с тънък психологизъм история за малки и големи, за четящи и нечетящи!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg