Живот в огъня. Изповеди

Автор: Марина Цветаева

Коментари: 2

Издател Изток-Запад
Преводач Валентин Корнилев
Брой страници 578
Година на издаване 2014
Корици твърди
Език български
Тегло 855 грама
Размери 14x22
ISBN 9786191524792
Баркод 9786191524792
Категории Биографични и автобиографични романи, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

„Живот в огъня“ е книга преди всичко за любовта и силата на човешкия дух. Съставителят – видният литературовед и философ Цветан Тодоров – подрежда и коментира изповедните писма на голямата Марина Цветаева, групирайки ги в няколко големи хронологични раздела. Пред читателя се разкрива разтърсващият разказ на руската поетеса за живота й и времето, което й е отредено. Трагичната й съдба е пряко свързана с тогавашната история на Европа, белязана от световните войни и установяването на тоталитарни режими.

Интимната проза на Марина Цветаева е впечатляващо свидетелство за трагичната съдба и за гения на руската поетеса. Цветан Тодоров е съставил тази книга от изповедни документи (дневници, кореспонденция, бележки), публикувани едва напоследък. От огромния масив лични тетрадки, любовни и приятелски писма, нахвърляни самопризнания на Цветаева, Тодоров е подбрал ярки фрагменти, разкриващи вътрешния мир на тази изключителна жена. Смутните времена до голяма степен обясняват превратната съдба на Цветаева. Но най-впечатляващо в нейните изповеди е напрежението между поетическия й гений, измерим само с абсолютни величини, и всекидневното й обкръжение – интимно, социално, политическо, – следващо логиката на „здравия разум“ и на оцеляването с цената на много компромиси.

Изповедите на Цветаева, проникновено коментирани от Цветан Тодоров, създават първоначално усещане за несъвместимост между живота и поезията. Ала, осмислени по-задълбочено, те утвърждават по неповторим начин истината за неделимата връзка между тях.

Стоян Атанасов

от Леонид Гросман / дата: 24 сеп 2014

Цветаева е най гениялната писателка на СССР

Ахматова беше лансирана от мъжа си но Цветаева е истински талант

Спомням си как чакаше мъжа си осъден от Сталин да се върне от лагерите но не го пуснаха и го екзекутираха

Цветаева по това време написа найсилното си стихотворение

от Войвода от Покрайнините / дата: 03 сеп 2014

Радостно е, че най-престижното и обичано наше издателство е избрало да поеме по Великият път на Руската литература, за да покаже Великата руска душа във времена на отрицание на делата на тази велика държава и изолацията й от мракобесните сили...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Марина Ивановна Цветаева е руска поетеса и писателка, един от най-оригиналните руски поети на 20 век и водещ представител на акмеизма и символизма в Русия.

Баща и е професор по история на изкуството, а майка и? — високо образована концертна пианистка.