Момчил юнак

Автор: Стоян Райчевски

Коментари: 2

Издател Тангра-ТанНакРа
Брой страници 102
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български, английски
Тегло 205 грама
Размери 16x23
ISBN 9789543780822
Баркод 9789543780822
Категории Биографии. Генеалогия, Художествена литература, Книги

Легендарният родопски герой Момчил се ражда, живее и загива в една драматична за българите и за всички балкански народи епоха. Първата половина на ХIV в. е белязана от преразпределение на политическото пространство в Централните и Южните Балкани. През този период сръбскатта държава осъществява широкомащабна експанзия към Македония, Албания и Континентална Гърция. В резултат на нея на полуострова се ражда последната голяма православна държава, чиито граници в по-ново време ще станат кумир за агресивния сръбски национализъм. България изживява период на временна стабилизация, по време на който царете в Търново първо неуспешно се опитват да спрат сръбското напредване в Македония, след това се примиряват с неговия развой и последици.
Всъщност както и да анализираме историческите събития от втората четвърт на XIV век, от гледна точка на бъдещето най-съдбоносно значение има появата на турците на Балканския полуостров. Само три исторически персонажа от тази епоха имат привилегията да влязат освен в историческите съчинения, и в историческата памет на българите. Това са Момчил, Крали Марко и цар Йоан Шишман. А това е историческо признание от много висш порядък.

от Администратор / дата: 08 фев 2017

Изданието е на български и английски език

от Илия Комсалов / дата: 03 фев 2017

Здравейте! Книгата на български език ли е?

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Книгата е посветена на един от популярните персонажи на народното ни творчество -Момчил юнак. Той е реално съществуваща историческа личност от средата на ХІVв. Без да е от благороден род, благодарение на собствените си качества се изправя наравно с царе и императори и взема дейно участие в политическите събития от тази епоха.


Момчил е един от първите, които се противопоставят на ислямското нашествие на Балканите.