Човекът в търсене на смисъл

Автор: Виктор Франкъл
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 20

Издател Хермес
Преводач Харалан Александров
Брой страници 224
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 171 грама
Размери 12x17
ISBN 9789542611868
Баркод 9789542611868
Категории Есеистика и публицистика. Световна, Философска проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Никога не трябва да забравяме, че можем да намерим смисъла на живота дори когато сме изправени пред безнадежна ситуация, сблъсквайки се със съдба, която не може да бъде променена."
Поколения читатели откриват вдъхновение и смелост в малката книжка на Виктор Франкъл, който описва живота си в нацистките концентрационни лагери и научените там уроци за духовно оцеляване. Въпреки годините на страдание в лагерите на смъртта, където загиват всичките му близки – майка му, баща му, брат му и бременната му съпруга, – Виктор Франкъл не престава да вярва, че животът има смисъл. Дори и в най-ужасните обстоятелства, когато сме изгубили всичко, когато страдаме от глад и студ и сме подложени на нечовешко отношение, дори тогава вътрешната сила на човека може да го издигне над външната му участ, твърди Франкъл. Защото на човека може да се отнеме всичко, освен едно: последната човешка свобода да избере своето отношение при всякакви обстоятелства, да избере свой собствен път. Лагерниците са обикновени хора, но поне някои от тях, избирайки да бъдат достойни за своите страдания, доказват, че човек може да намери смисъл дори в безнадеждна ситуация. Да превърне личната трагедия в триумф, а страданието си – в достижение с общочовешки характер.

Ключови думи: ТОП 50 Нехудожествена литература 2016, Хеликон топ 200 2016, Топ 200 2017, ТОП 50 нехудожествена литература 2018, Топ 100 02.03.-10.03.2020, Време за трансформация, ТОП 100 март 2010 - март 2020, ТОП 50 нехудожествена 1.01.-30.06.2020, ТОП 121 Нехудожествена литература 2020

от Павел / дата: 04 яну 2019

Определено интересна книга, но все пак очаквах повече от нея..

от Ива К. / дата: 31 дек 2017

Първата част е страхотна!

от Nightwish / дата: 24 авг 2016

Една от най-любимите ми книги.

от Lili / дата: 29 апр 2016

Потресаваща книга. Определено една от най, най-запомнящите се, които някога съм чела. Страхотна е!

от Елица / дата: 03 юли 2015

Знаете ли кога книгата ще е в наличност?

от Димитър / дата: 02 юли 2015

Благодаря за бързия отговор!

от От "Хермес" / дата: 02 юли 2015

Към Димитър
Новият тираж на "Човекът в търсене на смисъл" ще е на книжния пазар от 9 юли. Приятно четене.

от Димитър / дата: 02 юли 2015

Много бих желал да прочета книгата , но не я намирам никъде в книжен вариянт , моля за съдействие или насоки

от Николай Ст / дата: 15 юни 2015

Много разтърсваща, събуждаща и помагаща осъзнатостта книга. Четох я 2 пъти, пак ще я чета някой ден.

от Милен / дата: 09 юни 2015

Прочитам и препрочитам с любов всеки път... Заслужава си, среща се и под друго име "Увод в логотерапията"

от Краси / дата: 23 фев 2015

Невероятна книга!

от Краси / дата: 23 фев 2015

Велика книга!

от Краси / дата: 23 фев 2015

Невероятна книга, за смисъла на чавешкия живот и ценности!

от Николай / дата: 27 дек 2013

Проницателна и силно въздействаща книга!

от Преслава Кондратова / дата: 26 юни 2013

Първата част на книгата е безспорна класика и съм убедена, че завинаги ще бъде възприемана така. За мен няма по-добро претворяване на случилото се в концлагерите.
Втората част обаче е в голяма степен излишно повторение /и то, доста буквално/ на заключенията от първата част, което може да се приеме или като подценяване на интелектуалния капацитет на четящия /и от там необходимостта да му се повтаря едно и също/, или от желание да се увеличи обема.
Не знам... това са сякаш две книги в една и според мен си заслужава само първата.

от Георги Шуменов / дата: 18 апр 2013

И в първата и във втората част от нея авторът слиза до възможно най-големи дълбини.

от Ели / дата: 01 апр 2013

Потресаваща - като автора си

от Запрян / дата: 26 мар 2013

Една от най-великите книги!

от Вили / дата: 16 мар 2013

Невероятна история, накара ме да се замисля за истинския СМИСЪЛ!

от Мая / дата: 12 мар 2013

Велика книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Това е една от най-влиятелните книги на миналия век, която променя живота на мнозина. Тя е и най-четената творба на невролога и психолога Виктор Емил Франкъл, защото  разказва за живота му между газовите камери  и спасението в лагерите на смъртта и уроците, които е научил там за оцеляването на човека. Тайната според учения е не другаде, а единствено и само в нашия дух, защото физиката оцелява благодарение не на своите мащаби, а на „последната човешка свобода да изберем своето отношение при всякакви обстоятелства, да изберем свой собствен път... Спасението на човека е чрез любовта и в любовта”.


Основното, на което ни учи автора, е да спрем да се питаме за смисъла на живота, да загърбим празнословието и съзерцанието и да осъзнаем, „че от истинско значение е не какво ние очакваме от живота, а какво животът очаква от нас, и да поемем отговорност за намиране на правилния отговор на проблемите и да се изпълнят задачите, които той постоянно поставя пред всеки индивид”.


Главният аргумент за неговите изводи е по-големият процент оцелели интелигентни хора от ужаса в лагерите. Оказва се, че чувствителният човек е външно по-крехък, но пораженията върху вътрешния му свят са по-оскъдни, защото моралната му сила, духовният запас от вълнуващи и зареждащи преживявания  му помагат да се издигне над външната си участ. Така той намира нов смисъл в безизходицата и красивото и прекрасното в миналото му помагат да превърне трагедията си в собствен триумф над страданието.


Четете!!!


Има и такива книги!!!

Маргарита Янева, Хеликон Бургас

В "Човек в търсене на смисъл", Виктор Франкъл ни предоставя уникалната възможност да надникнем не само зад вратите на концлагерите, но и да наблюдаваме от първия ред промените, през които преминава психиката на човек според условията на живот."

Силвия Каръкова, Хеликон Сливен

Книга за физическото и психическото оцеляване.


Разказ за търсене на смисъл за живот въпреки обстоятелствата.


История  за личните преживявания на автора, за да добием макар и бегла представа за ужасите, преживяни в концентрационните лагери, и волята и вярата, необходими, за да оцеелее.


„Човекът в търсене на смисъл“ е силно въздействаща книга за смелостта да живеем.

Катя Христова, клиент на Хеликон Шумен

Виктор Е. Франкъл е дълги години професор по неврология и психиатрия във Виенския университет, но заема професури и в Америка, и поточно в Харвард и университетите в Далас и Питсбърг. Създател е на логотерапията - нов психотерапевтичен метод, наричан още Трето виенско направление (след психоанализата на Зигмунд Фройд и индивидуалната психология на Алфред Адлер). Удостоен е с 27 почетни докторски титли от университети от цял свят.
Няколко години прекарва в концентрационни лагери.
Виктор Франкъл е написал над 30 книги, които са преведени на повече от 40 езика. Най-четена от всички обаче си остава малката му книжка „Човекът в търсене на смисъл“, която описва живота му в нацистките концентрационни лагери и научените там уроци за духовно оцеляване. Книгата е претърпяла над 100 издания на английски език и до смъртта на Франкъл през 1997 г. от нея са продадени над 12 милиона екземпляра. Според изследване, направено от библиотеката към Американския конгрес, това е една от 10-те най-влиятелни книги на миналия век, променила живота на мнозина. И до днес тя се радва на нестихващ интерес и неизменно присъства в бестселъровите класации на редица държави. Това е книга, доказала своята непреходна стойност.