Последното изкушение

Автор: Никос Казандзакис
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Enthusiast
Преводач Георги Куфов
Брой страници 608
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 464 грама
Размери 20x13
ISBN 9789542958796
Баркод 9789542958796
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Горчива е бавната раздяла с хората, които обичаш, по-добре да отрежеш изведнъж като с нож и да останеш отново сам в естествения климат на човека - самотата".

- За манастира ли? - изкрещя тя с неочаквана ярост. - Защо? Какво ще търси там? Не ти ли е жал за младостта ти?
Младият човек мълчеше: старицата поклати проскубаната си глава; изсъска като змия.
- За да намериш Бога ли? - попита тя саркастично.
Чу се, почти безплътен, гласът на младежа:
- Да...
Старицата тури един ритник на кучето, което се мотаеше в слабите й като клечка крака, пристъпи към младежа.
- Ех, нещастнико - извика тя, - ами че Бог не се намира в манастирите, намира се в къщите на хората! Там, където има мъж и жена, там е и Бог; там, където има деца и грижи, и готвене, и кавги, и сдобрявания, там е и Бог. Не слушай какво разправят скопците - като не стига до гроздето, лисицата казва, че било зелено! Този, дето ти викам аз, домашният, а не манастирският, е истинският Бог; на него да се кланяш; а другият е за скопците и дембелите!

Ключови думи: класика

от Администратор / дата: 27 ное 2013

към Владислав:
Секцията Най-нови коментари вече е възстановена.

от Владислав / дата: 26 ное 2013

Само на мен ли не ми излиза секция с последни коментари, като при стария вариант на сайта, или просто вече не съществува?

от мими / дата: 28 окт 2013

мненияяяя

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Последното изкушение“ на Никос Казандзакис е поредният литературен шедьовър, с който издателство „Ентусиаст“ отново обогати книжния пазар.


Това не е обикновена книга. Именно заради нея гръцкия писател е заклеймен и отлъчен от православната църква в Гърция през 1955 г.


„Последното изкушение“ разказва за живота на Христос, но по един нов начин, по-близък до човешката природа, далеч от официално приетата версия на църквата.


Тук Исус е представен като обикновен човек, а не като богоизбран - лутащ се и търсещ, объркан, отхвърлен, изпълнен със съмнения, болка, разочарования… Дърводелец, който кове кръстове, изоставя семейството си и жената, която обича, за да отиде в пустинята с надеждата да намери Бог, но всъщност разбира, че Той е сред хората. 


Съвсем по човешки са представени и учениците на Христос, на които никакви низки страсти и житейски грешки не са им чуджи.


Невероятно е как Казандзакис успява така силно да заплени читателя, че да го накара да заобича и онези образи, които отдавна са приети за отрицателни в църковните канони – като Юда и Мария Магдалена, които изиграват основна роля за превръщането  на Исус в Христос (Месия).


Преди всичко това е книга за противоборството на плътта и душата. Книга, на чиито страници човек и Бог се срещат, борят се, отричат се, приемат се, прегръщат се и се обичат…


Именно последното изкушение на Исус и самият кръст изразяват тази среща – среща между човешкото и божественото. Кръстът е пресечната точка, където духът на Христос поема нагоре към Божественото извисяване, устоял на изкушението. Пресечната точка, в която кръстът се превръща в крила.


Посланието на Казандзакис:
Бог е скрит в човека и единственият начин да го срещнеш е като бъдеш Човек – с всички ония светли и тъмни страни, които има в душата ти, с всички присъщи човешки грехове и добродетели. И определението на Христос като спасител се състои в това, че той показва на хората как всеки може да надмогне себе си и да достигне Бога, как всеки е спасител сам на себе си.


Исус е всеки един човек. Защото всеки един от нас носи човешкото и божествено в себе си. И не е един синът божи. Всички хора сме божии чеда.


 


Откъдето и да го докоснеше човек, ръмжеше; една блага дума да му речеше, вдигаше юмрука си; искам месо, му викаше; и ако му принасяше в жертва агне или първородния си син, не искам месо, викаше, не разкъсвайте дрехите си, разкъсвайте сърцето си, превърнете плътта си в дух, а духа в молитва и го разпръснете във въздуха!


 


Препоръчвам и едноименния филм на Мартин Скорсезе от 1988 год. И двата шедьовъра си заслужават!

Любина Йорданова, Хеликон Русе

Издателство Enthusiast отново зарадва ценителите на хубавата книга с новото издание на един оспорван, но винаги обичан роман на Никос Казандзакис – „Последното изкушение”.


Проблемът за човешката и божествената същност на Христос винаги е изкушавал творците на словото, но малцина от тях имат таланта да пресътворят в роман тази вечна дилема, да ни направят съпричастни на вярата му и да ни разкрият уроците от неговите лични битки – земни и небесни, съхранили завинаги  посланието му към човека за Любов и Истина.


Пред вас е четиво за християни и за атеисти. Вярващите  ще се възрадват още повече, а невярващите навярно ще полюбопитстват, а защо не и да........, защото знанието е сила, а силата е вече избор, и то с ум и със сърце.


Книгата е за величието на духа, чийто път неизбежно пресича границите на съмнението и колебанието, преди да се докосне до щастието на успеха, наречено вяра.


 НЕ ПОДМИНАВАЙТЕ ТОВА ЗАГЛАВИЕ – ТО ЩЕ ВИ ОБОГАТИ!!!


 КАЗАНДЗАКИС Е АВТОР, КОЙТО ВИНАГИ ИМА С КАКВО ДА НИ


 ИЗНЕНАДА И ДА НИ ЗАРАДВА !!!

Маргарита Янева, Хеликон Бургас

Никос Казандзакис е може би най-известният в чужбина гръцки автор. Романът на Казандзакис „Алексис Зорбас“ след филмирането му от Михалис Какоянис („Зорба гъркът“) става световен бестселър. Следват и романите „Христос отново разпнат“, „Свобода или смърт“, „Последното изкушени“, „Рапорт пред Ел Греко“, които стават световно известни. Въпреки това той не се самоопределя като романист, за него тези произведения са нещо, с което се е захванал между другото. Той вижда себе си като всеобхватен мислител, философ и търсещ човек. Идеологията и творчеството на Казандзакис трудно могат да бъдат сложени в определени рамки.

На родения на остров Крит писател, занимавал се страстно, макар и освободен от догматиката, с християнска вяра, църквата отказва погребение според християнските канони. Последен покой Казандзакис, починал от левкемия по време на болничен престой във Фрайбург, Германия, намира в Ираклион, в родния му Крит, където е погребан . На надгробна плоча са изписани неговите думи: „Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, свободен съм!“

Бил е предложен за лауреат на Нобелова награда за литература през 1957 г., но тя е спечелена от друг голям автор – французинът Албер Камю.