От самоуважението до егоизма

Автор: Хорхе Букай
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 7

Издател Хермес
Преводач Ева Тофтисова
Брой страници 208
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 205 грама
Размери 20x13
ISBN 9789542610601
Баркод 9789542610601
Категории Приложна психология, Книги

Да обичаш и цениш себе си – най-трудното от всички предизвикателства. От деца са ни учили, че да живеем за себе си, е аморално, да поставяме себе си на първо място - егоистично. Но нима обичта към другите не започва с обичта към себе си? Къде минава тънката граница между самоуважението и егоизма?

Хорхе Букай ни кара да разсъждаваме заедно за стойността на самоуважението, за пагубното влияние на страха, за смазващото бреме на вината, за силата да отстояваме себе си. Може би, ако успеем да поемем отговорността за собствения си живот, ще направим първата и най-важна стъпка по пътя към самоуважението.

Всеки процес на превръщането ни в личности, наясно със собствената си стойност, започва, когато открием колко е важно да поемем риска да сме истински. Да се приемем такива, каквито сме. Да прекратим конфликта със себе си, да не се укоряваме, че не сме такива, каквито другите желаят, да не се наказваме, че в момента не сме онези, които ни се иска да бъдем. Понякога най-хубавото, което може да ни се случи, е да не сме такива, каквито другите очакват от нас...

Х. Букай

от Krasimir / дата: 08 фев 2016

Много добра книга ! Изключително полезна ! След нея разбрах колко много може да ти даде една книга и прочетох още 20 на различна тематика !
Самоуважението е много важно!Прочетете я !!!

от Lili / дата: 30 мар 2013

имаше един разказ за проклятието Рамирез, някой може ли да ми го припомни?

от Грую / дата: 06 окт 2012

Плодовит, та плодовит! Тц, тц, тц!

от Невена / дата: 19 сеп 2012

Много ми беше полезна тази книга, особено в частта за вината. Най-накрая успях да се справя с чувството на вина, което ме преследва цял живот. Винаги се чувствах виновна, че не съм оправдала нечии очаквания, че не съм се справила достатъчно добре, че можех да направя повече... Най-накрая съм свободна!!!

от Rangel / дата: 26 юни 2012

Ами... незнам, но ми се прииска и аз да напиша нещо тук.

от Христина / дата: 14 фев 2012

И на мен не ми хареса...блудкава ми се стори сякаш изсмукана от пръстите и не ме грабна насилвах се да я чета...

от Еми / дата: 09 фев 2012

Не е като предишните му книги. Очаквах повече

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Почти научно, но достъпно, Хорхе Букай обяснява основни човешки чувства и усещания. Кому са нужни страхът, вината...


Един истински учебник за всеки, дръзнал да каже "Стоп!" на тормоза, който сами си налагаме.


Много обоснован с препратки към любимата на автора гещалт-терапия.


Един малко по-различен Букай, който около научните си въпроси и отговори успява да вмъкне и любимите си приказки в потвърждение на теориите си.


Струва си!

Елена Бойчинова, Хеликон Витоша

В тази книга, известният аржентински психотерапевт Хорхе Букай ни дава възможност да обърнем внимание на стойността на самоуважението. Как самовзискателността, уменията, свободата и силата да отстояваме себе си са първите стъпки към самоуважението. Колко е важно преди всичко да бъдем истински, да спрем борбата със себе си и да се приемаме такива, каквито сме.     

Елица Атанасова, Хеликон Шумен

Хорхе Букай е роден през 1949 г. в Буенос Айрес. През 1973 г. завършва медицина в местния университет със специализация лечение на психични заболявания. Започва кариерата си на психиатър в отделението по психопатология в болницата "Пировано", Буенос Айрес. Хорхе Букай специализира като гещалтпсихотерапевт в Аржентина, Чили и Съединените щати. В момента съвместява преподавателската си работа в университета в Буенос Айрес с професионалната си практика като психотерапевт. Букай е от тези личности, които са щастливи, че "сами са изградили себе си". Той твърди, че първият му университет е бил самият живот. Започнал е да работи на тринайсетгодишна възраст и е упражнявал различни професии - продавач, таксиметров шофьор, клоун, възпитател, актьор, телевизионен водещ, аниматор на детски тържества. Докато не стигнал до сегашната си работа, която сам определя като "професионален помощник". Днес книгите му са преведени на повече от двадесет езика и имат над 2 милиона продадени екземпляра по света. Особено популярен е писателят в страни като Мексико, Бразилия, Аржентина, Чили, САЩ, а в последните години името му нашумя и в Испания, Германия и други европейски държави. Носител е на множество престижни литературни награди и всекидневно получава хиляди имейли от цял свят. Твърди, че не е писател в литературния смисъл на думата. Единственият пациент в книгите ми съм самият аз, казва Букай. Това може би е и тайната на успеха: да пишеш за себе си, а да докосваш сърцата на милиони. Книгите на Хорхе Букай са живото доказателство, че това е точно така.