13 причини защо

Автор: Джей Ашър
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 21

Издател Enthusiast
Брой страници 288
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 251 грама
Размери 21x14
ISBN 9789548657686
Баркод 9789548657686
Категории Тийн, Литература за деца и юноши, Книги

"Ако чуете песен, която ви разплаква, а повече не искате да проливате сълзи - просто преставате да я слушате. Но от себе си не можете да избягате. Не можете да решите повече да не се виждате. Не можете да решите да изключите звука от главата си."

Не можеш да спреш бъдещето, не можеш да върнеш миналото. Единственият начин да научиш тайната е да натиснеш play.

Един ден, на връщане от училище, Клей Дженсън намира на прага на дома си тайнствен пакет. Пратката е изключително интересна. Хана Бейкър – негова съученичка и първата му любов, която се самоубива две седмици по-рано, е събрала тринайсет касети, адресирани до тринайсет човека от нейното обкръжение. Всеки от тях трябва да ги изслуша и след това да предаде на следващия в списъка. В тези записи Хана разказва, че има тринайсет причини, заради които е взела решение да сложи край на живота си. Гласът на мъртвото момиче съобщава, че и Клей присъства в тези записи, и следователно, и той е отговорен за смъртта й по някакъв начин. За да разбере каква роля е имал в живота на Хана, трябва да изслуша записите... И Клей научава неща, които променят живота му завинаги...

Ключови думи: Топ 50 Тийн 2017, Коледа е любов и приключения

от Лора / дата: 26 май 2016

Току що си я взех от Панаира на книгата. В случай, че някой я иска още има време.

от Кристина / дата: 27 мар 2016

Кога ще я има в наличност?

от Таня / дата: 15 юли 2015

На мен лично книгата ми хареса. Не е от книгите заради които не можеш да спиш, но не е и от най - лошите.

от Администратор / дата: 15 юни 2015

Моля, запитвания за наличност насочвайте към [email protected]

от Хриси / дата: 14 юни 2015

Здраяейте.... виждам, е сте написали, че имате книгата в наличност. Бих искала да знам дали я има в книжарниците, или изобщо я има за онлайн поръчка. И преди се е случвало да поръчам, а то да се окаже, че всъщност няма.

от Администратор / дата: 02 юни 2015

Преиздаването на издания е по преценка на съответното издателство. На този етап не ни е предоставена от тяхна страна информация от подобно естество. В случай, че реализират допълнителен тираж, със сигурност ще предлагаме на читателите.

от Даяна / дата: 01 юни 2015

Кога ще я има в наличност? Проверявам през седмица в различните хеликони и все изчерпан тираж! Може ли да знам кога ще мога да си я купя най-сетне...?

от Лилия / дата: 26 дек 2014

Книгата кога ще бъде налична ?

от Грета / дата: 12 окт 2014

Книгата много ми хареса. Факта, че се чете така бързо означава , че буди интерес. Особено ми хареса интервюто с автора накрая. Помогна ми да я разбера по-добре и харесам повече.

от Мария / дата: 15 май 2014

Книгата определено си заслужава ! Историята е завладяваща и много поучителна .. от сега нататък определено вижданията ми над нещата се промениха коренно :) !

от Администратор / дата: 01 апр 2013

За съжаление, към момента изданието е изчерпано в Хеликон и не разполагаме с информация за допечатването му в допълнителен тираж.

от Диди / дата: 30 мар 2013

Кога книгата отново ще я има в наличност?

от С. / дата: 06 яну 2013

Моля ви кажете къде мога да я прочета цялата :(

от Цвета / дата: 27 сеп 2012

В общи линии се съгласявам с коментара на Теодора. Прочетох книгата за един ден, в никакъв момент не ми е била скучна, но някак си финалното чувство ми беше на незавършеност. Някои осъждат изброените причини за самоубийството, но хора, един човек, решил да сложи край на живота си, вижда причина във всеки детайл.
Все пак не съжалявам, че я прочетох.

от Kiki / дата: 10 сеп 2012

Много добре написана. Авторът е отличен разказвач, но по-добра ми се стори "Моят свети Валентин", въпреки абсурдното и преводно заглавие.

от Величка / дата: 10 сеп 2012

Тинейджърска книга. На мен лично не ми хареса.

от Теодора / дата: 18 апр 2012

На мен пък книгата не ми хареса.Интересна е като идея,но начинът,по който е написана и изобщо никой от героите не можа да ме впечатли.Не я препоръчвам.Не съжалявам,че съм я прочела,но според мен е прехвалена и то доста.

от Нина / дата: 25 фев 2012

Книгата се чете на един дъх. Това е една от най - хубавите книги, които съм имала възможността да прочета, а те не са никак малко.

от Алекс / дата: 22 авг 2011

Прочетох книгата преди няколко месеца и съм доста очарован от интересния и новаторски начин, по който е написана. Историята е много интересна и успя да ме докара до размисли. Благодаря на Ентусиаст, че я издадоха!! Препоръчвам я!

от Анна / дата: 19 юни 2011

Прекрасна книга. Накара ме да съжалявам, че Хана си е тръгнала. Всеки трябва да я прочете !

от Мария / дата: 16 май 2011

Невероятна книга ! Завладяваща и чувствена !! Трябва да се прочете на всяка цена !

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Романът  е насочен най-вече към тийнейджърите и   засяга  един съществен, но  не добре осъзнат  проблем –  по какъв начин  действията ни се отразяват върху хората около нас.

Хана Бейкър е 13-годишна и  за разлика от връстниците си, които се  интересуват  от музика и купони,  е взела фаталното решение да отнеме живота си.  Авторът се опитва да даде отговор  на въпроса:  Какво е в състояние да накара някого  да вземе  такова решение? А защо той  е решил да използва за свои главни герои именно деца? Най-вероятно,  защото те са най-чистите и  нежни същества,  и когато върху детското съзнание  дадено действие остави такъв  сериозен  отпечатък, това може само да  говори за  неимоверната сила на човешките действия или бездействия.

Сюжетът  се развива  около предсмъртното  желание на Хана, която е оставила  касети с причините за  самоубийството си. Те трябва да  се предават последователно на различни хора, които по един или друг начин,  са наранили емоционално или физически Хана. И когато записите  стигат  и  до последния  човек,  въпросът, който всеки  читател си задава е,  дали  тези касети  ще окажат  влияние върху поведението  им – и   към  добро или лошо ще бъде то.

Книга, която провокира към  размисъл, както и към  лична равносметка, защото никой  от нас  не  знае кога се   вижда за последен път  с  близък   за него  човек.

Теодора Костадинова, Хеликон Пловдив - Център

Защо Хана Бейкър посяга на живота си?

Коя от 13-те причини, които тя оставя като послание на 13 свои съученици и приятели, се оказва най-важната за нейното решение?

Казаното и премълчаното – еднаква причина някой да бъде наранен!

Не се замисляме за думите си, за мълчанието си, за безразличието си, за отношението си към хората около нас. Не разчитаме знаците, които те ни изпращат. Не реагираме на думите им, на жестовете им, на безмълвието им...

Понякога резултатът е непоправим.

И тогава идват въпросите ЗАЩО?!

Прочетете тази книга...

Със сигурност ще се откриете в някой от героите...

И може би ще се опитате да промените нещо в себе си и да станете по-добри, по-състрадателни, по-отворени към болките на другите...

Стефка Милева, Хеликон Бургас

Колко разочарования са нужни,за да се отчаеш от всичко?

Колко човека трябва да те предадат, за да се откажеш да се бориш?

Колко причини трябва да имаш, за да предпочетеш смъртта?

За Хана Бейкър те са точно 13. И всяка една е фатална. Това са тринайсет души, които ще разберат точно ролята, която са изиграли, за да стигне Хана до решението за самоубийство. И то лично от самата нея...след смъртта й!

Само трябва да изслушат касетите с нейния разказ и да предадат на следващия. Защото това е предсмъртното й желание - всички те да научат взаимно тайните си,да се изправят срещу собствената  си същност и да видят как действията или мълчаливото им бездействие са унищожили един човек. И да живеят с тази истина.

Една от култовите тийнейджърски книги за тази година, която разглежда проблемите, характерни не само за затворения свят на една гимназия, но и за цялото общество.

Изключително четивна и впечатляваща със своята искрена история, която може би се случва край всеки от нас в момента.

Тя ще ни научи да не подминаваме безмълвно скритите или явни сигнали на нечие страдание, да не чакаме да получим тайнствен пакет на прага си, за да разберем, че сме можели да спасим един живот.

Защото само от нас зависи да не сме една от тринайсетте причини!

Димитрина Георгиева, Хеликон Бургас

Джей Ашър е роден в Аркадия, Калифорния, на 30 септември 1975 г. Израснал е в семейство, което винаги е подкрепяло разностранните му интереси – от уроците по китара до писането. Учи педагогика в Калифорнийския политехнически университет, но не завършва, защото се отдава на писателска кариера. Работил е различни неща – от продавач на обувки до книжар в различни книготърговски вериги. „13 причини защо“ е първата му книга.