Стъкларят от Мурано

Автор: Марина Фиорато

Коментари: 74

Издател Кръгозор
Брой страници 288
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 306 грама
Размери 20x14
ISBN 9789547712492
Баркод 9789547712492
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Венеция, 1681. Венецианските огледала са по-скъпи от злато, а талантът да обработваш стъкло е най-ревностно пазената тайна на Републиката. Затова островът Мурано става едновременно дом и затвор за майсторите на стъкло. И те са зорко следени и пазени от Съвета на десетимата. Най-талантливият от тях – майстор Корадино Манин, открива нов метод за направата на огледала. Но за да защити дъщеря си, той продава своето знание и душата си на френския крал Луи XIV – Краля Слънце...Лондон, наши дни. Нора Манин е сред развалините от един брак. Огорчена и наранена напуска града и заминава за Венеция, където са нейните корени. Младата жена, в чиито вени тече кръвта на Корадино, отива да учи занаята на предците си на остров Мурано. Докато Нора се опитва да намери нов живот и отново да повярва в любовта, съдбата й се оказва неразривно свързана с историята на предците й и с тайните и предателствата от миналото, които са живи и опасни и в настоящето.
Роман, изработен като най-финото муранско стъкло – инкрустиран от историческа мистерия, любов, много страст и съвременна романтика!
Когато стисне стъкленото сърце в ръката си,
тя ще знае, че държи моето сърце!

от Анна / дата: 26 авг 2015

За мен тази книга звучи като част от автобиографията на авторката. Връзката между Англия и Венеция. Имах чувството, че главната героиня е тя самата. Много интересна история. Идеална книжка за лятната почивка!

от Валентина / дата: 08 юли 2015

Книгата е интересна, приятна и неангажираща. Чете се бързо и леко. Препоръчвам.

от Х. П. / дата: 12 мар 2015

По-надолу прочетох, че книгата е идеална за подарък на дамите. Още преди да прочета този коментар я бях подарила на две мои приятелки. Има от всичко по малко и пасва на доста вкусове. В крайна сметка литературата не е само за невероятно дълбоки екзистенциални размисли. Има нужда и от литература, която да те накара да се отпуснеш, без да те напряга, но и без да изпростява. Такава е Марина Фиорато - не е Достоевски, който да заема почетно място на лавиците, но е нещо, с което да отморяваш на края на напрегнатия ден.

от читателка / дата: 06 сеп 2013

Книга за загуби-време - сладникава, предвидима, недостоверна, но то и личи и по корицата,,,Класически чиклит

от В. Петрова / дата: 06 сеп 2013

Книгата много ми хареса, а и ми беше ми интересно да прочета как се прави стъклото. Наистина ме накара да обикна Венеция, без да съм била там :-)

от Радостина Р. / дата: 07 авг 2012

Банална, предвидима, повърхностна. Истинска загуба на време!

от Aнна / дата: 28 юли 2012

Поредната книга, която ще заема място в библиотеката ми, и поредното ми разочарование, че съм купила нещо, което няма стойност. Пълна загуба на време!

от Luidgie / дата: 25 юли 2012

Става. Някой беше казал, че е подходяща за лятната ваканция - и да така е. Не е сериозна, предвидима е, но все пак има интересни и интригуващи моменти. Приятна е.

от Анита К.Б. / дата: 17 юли 2012

Книгата е прекрасна направо се пренасяте в друг свят!

от Тодор / дата: 12 юни 2012

Препоръчаха ми я, купих и и я прочетох. Книгата е хубава, но доста романтична. Препоръчвам я на дамската аудитория.

от Илияна Гочева / дата: 19 май 2012

Много хубава книга и авторката много дълбоко и исторически е вникнала в темата. Кара те да обикнеш Венеция дори преди да си я видял.

от 121 / дата: 16 фев 2012

Страашно завладяваща- протича се на един дъх, особено ако преди това си ходил във Венеция и отново се връщаш там, благодарение на така изкусното описание от страна на авторката!

от вяра / дата: 12 фев 2012

това, че преобладават положителните мнения тук е показателно, че книгата е много хубава. хора всякакви, такива и мненията. аз я изчетох за два дена.

от Десислава / дата: 26 дек 2011

Прекрасна книга!!! Бях влюбена в нея още от ревютата, които четох. А сега, когато вече я имам и я прочетох на един дъх, мога да кажа, че това е любимата ми книга!!! :)

от Анита / дата: 14 авг 2011

Книгата е много хубава направо може да се влюбите във Винеция

от Марияна / дата: 02 авг 2011

Прочетох я на един дъх, мнохо ми хареса. Препоръчвам я на всички. Сега ще я дам и на майка да я прочете. Тя чака с нетърпение.

от Павлина / дата: 28 юли 2011

Бях във Венеция преди два месеца, бях и до Мурано, вълшебно място, което трябва да се види! Книгата наистина ме впечатли, с начина по-който е написана, с историята,мистиката и романтика си! Препоръчвам ви я!

от ссссс / дата: 08 юли 2011

Книгата не струва, не си губете времето!

от Роксолана / дата: 04 юли 2011

Как е възможно тази книга да е една от най - продаваните? Изобщо не представлява това, за което я лансират. Пълна загуба на време. Не успя нито да ме грабне, да ме завърти в някаква невероятна случка, интрига, мистерия, нито пък да ме накара да се докосна до културата и атмосферата на Венеция. За безличните персонажи да не говорим.. Добре че се говореше за изработката на стъкло, та малко от малко да ме заинтригува с нещо ново

от Галадриел / дата: 04 юли 2011

Едва я дочетох тази книга. Пропилях си цял ден само и само да я завърша - книгата беше по-лоша и от любовен роман. За 285 страници действието обхвана само около 10 герои - много повърхностна, скучна и предсказуема история...

от Камелия / дата: 30 юни 2011

Три пъти започвам да я чета и с усилие стигам до 20-та страница. Банално захаросано женско четиво, което явно се купува заради много находчивата идея с екскурзията до о-в Мурано. Единственото, което ми харесва в тази книга е изящната корица.

от Вероника / дата: 28 юни 2011

Бих дала положително мнение за книгата. На мен ми хареса. Това е подходящо четиво за лятна почивка и определено насочена към дамската аудитория. Не смятам, че прочитането й е загуба на време. Все пак за това има различни автори, тематика и читатели.

от Ваня / дата: 26 юни 2011

Книгата определено не ми допада . В момента я чета, но не е това ,което очаквах.

от Ивалина / дата: 30 май 2011

Прекрасна!Реалността,страстта, осезаемостта на това древно изкуство -стъкларството- така ме запали... Съжалявам, че не спечелих екскурзията, но съм решила да пестя за о-в Мурано. Книгата просто ме плени!

от Анелия / дата: 25 май 2011

Нищо няма да изгубите, ако не я прочетете. Нито има кой знае колко силни персонажи, нито има някакъв интересен и заплетен сюжет, а да не говорим за героите.... Стилът на писане впечатлява, и то само на фона на другите съвременни книги.

от Jery / дата: 19 май 2011

От 3 седмици я чета. Нищо интересно. Загуба на пари и време.

от Петя Николова / дата: 10 май 2011

И на мен много ми хареса книгата. Завъртя ме, оплете - четох я два дни и ми беше много приятно.

от Кака / дата: 04 май 2011

Извинете ме ама така прозира активната дейност на самото издателство-ей хора манипулират ви.Книгата е сладникава и съвсем не е шедьовъра,който искат да ви пробутат.Все си мисля, че имаме по-добър вкус и бихме искали да четем малко по-стойностни истории

от Венета Христова / дата: 04 май 2011

В издателство Кръгозор умеят да подбират приятни и разтоварващи четива. "Стъкларят от Мурано" е точно такава книга. Браво!

от Мила / дата: 03 май 2011

Определено книгата ми харесва.
Препоръчах я на колеги и приятели.
Прекрасно четиво.

от Лиляна / дата: 03 май 2011

Благодаря на издателките от "Кръгозор", че ни радват с такива хубави книги, каквато е и "Стъкларят от Мурано". Много е приятна и разтоварваща.

от Петя / дата: 30 апр 2011

Определено книгата е ориентирана към романтично настроените хора. В нея има мистерия, любов, тайнственост и много, много романтика...

от veni / дата: 19 апр 2011

Има интересна подистория основния сюжет е дразнещо захаросан и банален, но самата история на огледалата ме впечатли. Затова си заслужава да се прочете

от Петя / дата: 19 апр 2011

И мен ме впечатли Марина Фиорато. Книгата й е страхотна!!! Чух, че ще пускат и други книги! Кръгозор, айде :)

от АЗ / дата: 17 апр 2011

Хубава корица,хубава награда,голяма реклама,не чак толкова хубава книга

от Никола / дата: 13 апр 2011

Абсолютна боза!!!!
Да го гледаш на тв - става, ама да си губиш времето да го четеш, вместо да прочетеш нещо по-свястно - категорично НЕ!!!

от Моника / дата: 13 апр 2011

Книгата се чете бързо, няма спор. Но чак да е страхотна... е, според мен доста е далеч от това определение. Струва ми се, че е прекалено захаросана, за да бъде страхотна. А и краят е толкова напудрен и сладникав, че чак да ти се догади от шастие и сбъднати мечти.

от Дима / дата: 07 апр 2011

Книгата е много вълнуваща и се чете на един дъх. Интересна смесица между исторически, любовен и приключенски роман.

от Никола / дата: 31 мар 2011

Жената я прочете за един уикенд. После и дъщерята. И само с иговорят за книгата, затова реших и аз. Еми и на мен ми хареса. Различна е. И на мен като мъж много ми харлеса майсторлъка в изработването на стъкло. Супер интересно ми се стори. Сладникавите неща не ми натежаха.

от Катя / дата: 31 мар 2011

Моето мнение е малко по-различно. Действието се развива в 17в от една страна и в наши дни. Историята в наши дни е по-скоро като в любовен роман и е доста предсказуема. Книгата според мен става, но не е нещо невероятно. Малко е странно, че според историята Роберто се отнася зле с Нора, защото през 17в неин роднина е излъгал негов роднина. Или пък как например Нора става маестра - също не е особено достоверно как на Мурано има работници във фабрики за стъкло, които са наследници на тази професия, а тя става по-добра от тях за отрицателно време.
Не казвам, че книгата е лоша - приятна е, но нищо повече.

от Бела Петрова / дата: 29 мар 2011

Супер готина книга. Направо съм влюбена :) Веч епратих и аз талонче, защото така ми се доходи до Венеция, че ...

от Александра Димитрова / дата: 29 мар 2011

Талоните се изпращат до 20 май. Аз вече изпратих моя :)

от Наталия Петрова / дата: 28 мар 2011

Силно ми харесва тази книга. Заслужава си.

от Петя / дата: 28 мар 2011

Може ли някой да каже до коя дата се изпращат талоните?.. Благодаря предварително!

от Соня / дата: 21 мар 2011

На моя талон пише: "Печелившият ще бъде изтеглен на 28.05.2011 г. на Панаира на книгата в НДК (София)." Толка много ми се иска да отида до Венеция... :)

от Елисавета / дата: 18 мар 2011

Книгата наистина е хубава.
Знаете ли кога ще се изтегли името на печелившия, който ще има възможност да отиде на екскурзия във Венеция?
Препоръчвам книгата на всички, търсещи съчетание между романтика, история и мистичност.

от Надя / дата: 17 мар 2011

Много хубава книга! Миналата година ходих до Венеция и сега, докато четях, се пренесох там и все едно обикалях заедно с Леонора.....

от kalka / дата: 17 мар 2011

Книгата ми хареса. Леко четиво преди заспиване ;-)

от Вероника / дата: 16 мар 2011

Много ми хареса тази книга.
Всички коментари до момента отразяват атмосферата в романа "Стъкларят от Мурано". Читателят иска да изчете целия текст на един дъх.

от Катя Арнаудова / дата: 15 мар 2011

Романът разказва една изумителна, вълнуваща и интересна история, която ще ви накара да вземете самолета за Венеция. Тайната на прословутото муранско стъкло, която крале и владетели на различни държави са правели всичко възможно да се сдобият с нея, е един от централните моменти в книгата.

от Димитър / дата: 15 мар 2011

Сестра ми, на която подарих "Стъкларят от Мурано", много хареса книгата. Мисля, че основно е подходяща за дамите, търсещи любов, романтика и мистика.

от Мирела / дата: 14 мар 2011

Това е една от най-хубавите книги, които съм чела. В нея има романтика, история, мистерия, любов... Прекрасно четиво!

от Християн / дата: 12 мар 2011

Подарих тази книга на приятелката си за 8 март. Каза, че много й харесва. Аз прочетох няколко страници и мисля, че още в началото се създава някаква интрига, мистерия...

от Диляна Минкова / дата: 11 мар 2011

В книгата освен романтика и история, се създава една особена приключенска атмосфера. Изключително приятно и интригуващо четиво, без да е натоварващо

от Камелия / дата: 11 мар 2011

В книгата се преплитат история, екзотика и романтика.
Прекрасно четиво ... Препоръчвам я на дамите!

от Александра Павлова / дата: 09 мар 2011

Книгата ми допадна като четиво...
Развлекателна и интересна. Помага ти да релаксираш след тежкия работен ден.

от Екатерина / дата: 08 мар 2011

Много стойностно четиво!
Напълно съм съгласна, че не оставя да заспиш, докато не го прочетеш до край.

от Венелина / дата: 08 мар 2011

Романът на Марина Фиорато е прекрасен.
Тази книга е идейлният подарък за днешния празник на дамите.

от Нели Христова / дата: 07 мар 2011

"Стълкларят от Мурано" е от книгите, които се четат с лекота - глава след глава, докато затвориш и последната страница със съжаление, че трябва на напуснеш вълшебния и романтичен свят на Марина Фиорато.

от Светлана / дата: 07 мар 2011

Книгата е написана с жар,чувство и въображение.Пример за изящно четиво само за ценители.Горещо я препоръчвам на всички,които обичат да четат.

от Силвина / дата: 05 мар 2011

Много интригуваща книга. Радвам се, че се намери издателство, което да ни представи авторката Марина Фиорато.

от Димитрина / дата: 03 мар 2011

Книгата не е чак толкова "страшна" и "великопелна", но е едно приятно и разтоварващо четиво!

от Мими / дата: 02 мар 2011

Страшна книга!

от Мария / дата: 02 мар 2011

Прекрасна книга. Потопих се в магията на Венеция - много е хубаво

от Георги / дата: 28 фев 2011

Подарих я на дъщерята. Според нея била приятна. Дано и на вас ви хареса.

от Велислава / дата: 26 фев 2011

Великолепно четива!
Книгата е идеален подарък за всеки, а и като се има предвид евентуалният втори подарък - екскурзията до Венеция :)

Този роман трябваше още по-рано да излезе на български език.

от Даниела Попова / дата: 22 фев 2011

Преди време в интернет четох за таланта на авторката Марина Феорато. Радвам се, че се намери българско издателство, което да я преведе и издаде на български език. Романът е завладяващ. Човек иска веднага да отлети за Венеция :)))

от Ани / дата: 21 фев 2011

Страхотна книга! Знаех за книгата от чужд сайт и с нетърпение я очаквах у нас - не съжелявам! В нея има всичко - интриги, любов, мистерии. С нетърпение очаквам следващата - разбрах, че има и парфюм с нейното име - Мадоната на бадемите! Кога мисли да я издаде Кръгозор? Поздравления за страхотната книга!

от Галя / дата: 21 фев 2011

Невероятна книга отдавна не бях чела толкова добро четиво. Потопих се в живота на Венеция.

от Снежи / дата: 20 фев 2011

Книгата е великолепна. Приятно четене на всички и приятно пътуване до венеция и остров Мурано!

от Ани / дата: 17 фев 2011

Книгата наистина е великолепна. Браво на издателите от Кръгозор за страхотното попадение! Книгата е изключително завладяваща, а и да не забравяме възможността читателят да спечели екскурзия до Венеция.

от Nina / дата: 17 фев 2011

Кръгозор са открили невероятна книга. След най-любимата ми "Лимоните" - Капела не очаквах, че ще им атолкова хубава книга. А тази ме разтопи. Веч епратих талонче в Издателството. Тка ми се иска да отида до о-в Мурано. Стискайте ми палци!

от Petq / дата: 14 фев 2011

Омагьосана съм.Книгата е повече от прекрасна - такава романтика и историческа справедливост - прекрасно преживяване. Дано спечеля и почивката във Венеция.

от Людмила / дата: 10 фев 2011

Това е най-обаятелната книга, която съм чела! Не очаквах, че в България ще се появи толкова скоро. Дано то ИК Кръгозор са си свършили добре работат и са я превели толкова красиво, колкото есамата тя като текст, атмосфера и усещания. Препоръчвам горещо на всички.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Остров Мурано, Венеция – великолепни огледала, романтика, история или просто прекрасно място за сюжет на един роман.

За мен се оказа нещо повече от това. Със своя лек и приятен стил, авторката Марина Фиорато съпоставя живота на майстор Корадио Манин от далечната 1681 г. с живота на негова потомка - разведената лондончанка Нора Манин в наши дни. Главната героиня попада в съвременна Венеция, където силата на нейните корени я тласка към усвояването на един изключително добре пазен занаят, а именно изработването на муранско стъкло, известно по цял свят със своята изящност и красота. Решена да промени живота си и да намери любовта, Нора ще разбере някои неочаквани тайни за съдбата на нейния предшественик и неговото тъжно минало.

Кремена Динева, Хеликон Бургас

Дали сами “ковем” съдбата си или сме вплетени в невидимата тъкан на историческата предопределеност?

За Елеонора Манин, млада и разочарована от неуспеха на брака си жена, отговорът се крие в освобождаващото действие на разкриването на мистерията около нейния именит предшественик – един от най- изкусните майстори стъклари на своето време, оставил прекрасни произведение на стъкларското изкуство.

Но дали Корадо Манин е гений – виртуоз, или предател на стъкларската гилдия, бисерът в съкровищницата на Венеция?

По следите на едно забулено в мистерия минало, Елеонора търси начин да защити своята чест, да утвърди своето изкуство и да се наслади на една нова, изпепеляваща сетивата й любов.

Анелия Ангелова, Хеликон Витоша

Нора Манин има мечта. Да се върне в родния си град и да продължи семейните традиции.

Трудностите идват от уникалността на мястото: Венеция. Град – очарователен за туристите, но посвоему враждебен към хората, които искат да останат. А когато младата жена получава работа в една от стъкларските фабрики на остров Мурано, злобата и завистта помитат кавалерството и човечността.

Сюжетът драматично преплита съвременност и история. Нора черпи увереност за своята битка от личността на предшественика си гениалния стъклар Корадо Манин. Но какъв е бил той в действителност? Романтичнен герой, както мисли Нора, или изменник и беглец, както го представя неин озлобен колега?

Романът повдига вечните въпроси за вината и изкуплението, за силата на любовта и лоялността.

История, която докосва сърцето!

Маргарита Аргирова, Хеликон Витоша

Марина Фиорато е наполовина венецианка, наполовина англичанка. Родена е в Манчестър и израства в Йоркшир Дейлс. Има диплома по история от Оксфорд Юнивърсити и от университета във Венеция, където изучава пиесите на Шекспир като исторически източник. След това започва да се занимава с рисуване и история на изкуството. Работила е като илюстратор, актриса и филмов критик. Правила е дизайна на турнетата на рок групи като U2 и Rolling Stones. Живее в Северен Лондон със съпруга, сина и дъщеря си.
Марина е наречена по името на героиня от последната пиеса на Шекспир “Перикъл”. Марина е дъщерята на Перикъл.
Марина е изкушена от киното и преди да стане писател, е участвала в няколко филма. Била е проститутка на Рупърт Евърет, съпруга на Кийт Алън и шеф на Хю Лори.
Марина е работила като дизайнер на Elevation Tour на U2 и на Forty Licks tour за Rolling Stones. Едно от най-големите постижения на дизанейрския екип на Марина е електронната сцена за We Will Rock You, прочутия спектакъл на Queen, който се играе на London's West End.
Марина е омъжена за режисьора и писателя Саша Бенет. Сватбата им е била във Венеция, на прочутия остров Мурано.
Марина получава малка роля във всички филми на съпруга си Саша Бенет. Любопитно е, че обикновено героините й преживяват някаква опасна ситуация и животът им винаги е изложен на риск.
Във всеки от трите романа на Марина присъства жираф. В началото е просто съвпадение, но впоследствие животното става нещо като талисман на Марина и тя смята да го вмъква във всеки от следващите си романи.
Марина има татуировка на корема си. Това е девизът на Венеция - Lui e me fra il cielo ed il mare (той и аз между небето и морето).
Марина е изпъстрила „Стъкларят от Мурано” с имената на своите близки: Корадино е италианският вариант на Конрад, нейния син; венецианецът Алесандро е вариант на името на съпруга й, Саша. Аделино, главата на гилдията на стъкларите във Венеция, е наречен по името на баща й, Аделин. Дъщеричката й Руби присъства в историята под формата на скъпоценния камък в един годежен пръстен.