Библия на хората с болки в гърба

Автор: Сара Кий
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 20

Издател ВСТ
Брой страници 244
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 295 грама
Размери 14x21
ISBN 9789549159974
Баркод 9789549159974
Категории Практическа и алтернативна медицина. Още..., Медицина за всеки, Книги

"Библия нa xoрaтa с бoлки в гърбa" нa Сaрa Кий е вaжнo ръкoвoдствo зa xoрaтa, кoитo стрaдaт oт бoлки в гърбa. Taзи книгa рaзкривa нoвa oблaст с инфoрмaция нa oбикнoвен език зa стрaдaщите и прoфесиoнaлистите. Зaпoчвaйки с нaпълнo лечими състoяния, кoитo се срещaт в 90 прoцентa oт нaселениетo, известнaтa специaлисткa пo физиoтерaпия Сaрa Кий рaзкривa тaйните нa нейния 25-гoдишен успеx в oблекчaвaне нa бoлките в гърбa. Tя oписвa пет етaпa нa зaбoлявaнетo нa гръбнaкa и предлaгa курсoве зa всеки oт тяx, кaтo пoдскaзвa:
* кoгa имaте нуждa oт лечение
* кaк дa изпълнявaте прoсти упрaжнения
* кaк дa избегнете кaпaните, дoкaтo лекувaте гърбa си тaкa, че дa мoжете дa рaзберете кaквo не е нaред с гърбa ви и дa предприемете действия, зa дa гo пoддържaте здрaв и без бoлки.
От 1983 г. Сара Кий е физиотерапевт на кралица Елизабет II и нейното семество. През 2003 г., с укaз нa Нейнo Bеличествo крaлицa Eлизaбет II, "зa зaслуги към физиoтерaпиятa", Сaрa Кий е приетa зa член нa Bиктoриaнския oрден (Thе Rоyаl Viсtоriаn Оrdеr), учреден през 1896 гoдинa oт крaлицa Bиктoрия кaтo личнa нaгрaдa нa суверенa.

Ключови думи: ТОП 50 Нехудожествена литература 2016, Хеликон топ 200 2016, Топ 30 Здраве 2016, Топ 200 2017, 7 април - Ден на здравето, 28 май - Ден на спортното предизвикателство, Здрави всеки ден

от Константин / дата: 23 апр 2016

Книгата е много добра и инструкциите и съветите в нея наистина помагат. Пропоръчвам за хора, които имам проблеми с гърба и кръста.

от Нели Велинова / дата: 01 фев 2016

Благодаря за издаването на тази книга! Много ми помогнаха препоръките в нея. Намаляха болките ми и се чувствам значително по-добре! Горещо я препоръчвам на всички , които имат проблеми с болките в гърба!

от инж. Веселин Георгиев / дата: 27 фев 2014

Знаете ли какво означава 15:15:15, драги издатели и разпространители на книгата „БИБЛИЯ НА ХОРАТА С БОЛКИ В ГЪРБА” от знаменитата Сара Кий, кинезитерапевт на Елизабет Втора и други членове на британското кралско семейство?

Разбира се, че не знаете, защото на собствен гръб установих реалното въздействие на тази „формула”. Но тъй като благодарение на вас успях да придобия тази книга, ще разкрия пред вас отговора на въпроса.

В началото на януари 2012 година, по препоръка на приятел, купих за 15 лева въпросната книга от книжарницата на площад „Славейков” и я прочетох внимателно. След това всеки ден - сутрин или след работа, - започнах да отделям по 15 минути за стриктно изпълнение на упражненията, които Сара Кий препоръчваше чрез подробен текст и приложена графична схема за всеки конкретен случай.

Малко преди края на май, т.е. бяха изминали 15 седмици от всекидневните ми усилия , една сутрин установих, че и малката болка, която чувствах отвреме-навреме, беше съвсем отзвучала. Разбира се, продължих с упражненията - не съм престанал с тях и до днес.

Ами това е „моето велико откритие”, за което още веднаж най-сърдечно благодаря на
всички, които са положили благородни усилия да преведят на български език и да предложат на читателите тази прекрасна книга, претърпяла пет издания във Великобритания.

Накрая, ще си позволя няколко изречения от моето „ходене по мъките” до момента, когато преодолях скептицизма си и се доверих на моя приятел, който ме убеждаваше, че за по малко от четири месеца се е отървал от болките в гърба, следвайки упорито препоръчаните от Сара Кий упражнения.

Оплакванията ми от болки в кръста бяха с давност няколко години, с периоди на обостряне, но през втората половина на септември 2011 година те се засилиха до нетърпимост. Поради това на 17 септември същата година постъпих в Клиниката по нервни болести към Военномедицинската академия.

Тъй като медицинските ми познания са съвсем оскъдни, тук ще си позволя буквално да препиша ДИАГНОЗАТА, съдържаща се в ЕПИКРИЗАТА, дадена ми на 22 септември, когато бях изписан от болницата :
ДИСКОВА БОЛЕСТ В ЛУМБАЛЕН ОТДЕЛ. ДИСКОВА ПРОТРУЗИЯ НА ЕЛ 3 - ЕЛ 4 ; ЕЛ 4 - ЕЛ 5 ; ЕЛ 5 - ЕС 1 . ВИСОКОСТЕПЕННА ДЕГЕНЕРАЦИЯ НА МЕДУЛАРНИЯ КАНАЛ.ЛУМБАЛНА ОСТЕОХОНДРОЗА.ДВУСТРАННА ПЕРОНЕАЛНА ЛЕЗИЯ ПО-ИЗРАЗЕНАЕ ВЛЯВО.

Понататък на цяла страница следва информация за соматичния и неврологичния ми статус, изследвания на урината, ЕМГ, КТ на гръбначния стълб, консултация с неврохирург, който беше категоричен, че трябва са си направя операция, както и проведеното лечение.
Прибрах се у дома с подобрение и уточнена терапия, за което от все сърце съм благодарен на лекуващата ме лекарка д-р Димитрова и началника на клиниката полковник д-р Красимир Генов.
Малко по-късно бях на двуседмично балнеолечение в Поморие, за което също съм благодарен на много хора. Както се казва, позакрепих положението...

Минаха няколко седмици и болките в гърба отново ме споходиха, но срокът на двата контролни прегледа, на които имах право след датата на изследването от клиниката на ВМА бяха изтекли. Пък и аз бях решил да търся други пътища за отърваване от болезненото, досадно безпокойство.

И, както се казва, „да чукна на дърво” - успях !
Дано споделеното от мен дотук помогне и на някой друг ...

С уважение :
инж. Веселин Георгиев

27 февруари 2014 г.
София

от д-р Борислав Кирчев / дата: 06 юли 2012

Д-р Борислав Кирчев :

Като един от създателите на карбокситерапията и метода на самовъзстановавяне „ self regeneration”, а така също съосновател на Френската асоциация по карбокситерапия и „self regeneration” би следвало да изтъквам нашето първенство при въвеждането на тези методи у нас и създаването на първата клиника по мезотерапия в Източна Европа, която се намира в София.
Благодарение на прекрасното телевизионно предаване „На кафе” преди време имах възможност да представя на широката публика различни аспекти на естетичната медицина. Затова сега искам да насоча читателското внимание към една излязла и на български език изключителна книга. Тя ме очарова с дълбочината и разбираемото за всеки човек изложение на сложни здравословни проблеми - това е „БИБЛИЯ НА ХОРАТА С БОЛКИ В ГЪРБА” на Сара Кий, кинезитерапевт на Елизабет Втора и британското кралско семейство от 1983 година насам.
Книгата е претъпрпяла досега пет издания във Велокибритания и Австралия, преведена е в Русия и Индия. Далеч съм от мисълта, че мога да сравнявам бестселъра на световноизвестната кинезитерапевтка с моята скромна книга „Красиви без скалпел”, посветена на естетичната медицина, но от все сърце се радвам на приятното съвпадение - Сара Кий е на категоричното мнение, че над 80 % от случаите на болки в гърба могат да бъдат излекувани...без скалпел !!!
В този смисъл излиза на преден план все по-утвърждаващото се разбиране, че спектърът на модерните технологии, развити през последните години, става все по-широк и неоперативните процедури, а така също редовното, самостоятелно изпълнение на препоръчаните упражнения в книги като „ Библията..” на Сара Кий са за предпочитане и водят до видими, положителни резултати в сравнително кратък период от време. Вероятно поради това принц Чарлз шеговито нарича себе си „опитно зайче” на Сара в предговора си към английскотно издание на книгата и горещо я препоръчва на всички, които възнамеряват да облекчат или напълно да се отърват от болката си...От своя страна аз от все сърце поздравявам българските издатели на тази безценна творба !

от Кирил Василев компютърен инженепр / дата: 04 юни 2012

Ще споделя това, което в популярен аспект - от книги, лекари и пациенти, от Интернет, и разбира се, „на собствен гръб” научих след едноседмично безрезултатно болнично лечение през есента на миналата година, / особено настойчиви препоръки да се подложа на операция?!/, след двуседмично балнеолечение на Поморие, което що-годе ме вдигна на крака...И най-вече - след осеммесечното „попиване” на всяка дума от текста и редовното придържане към кратките препоръки, дадени в дълбоката, увлекателно написана и богато илюстрирана книга „БИБЛИЯ НА ХОРАТА С БОЛКИ В ГЪРБА” на Сара Кий, кинезитерапевт на Елизабет Втора и други членове на британското кралско семейство от 1983 година насам.
И, както се казва, да не чуе Дявола, чувствам се здрав и щастлив...
От Сара Кий научих, че има нещо изключително красиво в движенията на човешкото тяло по време на спортуване. Тя говори за играча на голф, който се навежда настрана, за да се засили и след това се изправя докрай, за размаха на копиехвъргача в момента, когато пуска копието в полет, за сложното загребване, с което гребецът притегля веслата, или за тялото на плувеца, който дълбае бразда във водата, люлее се бавно, докато краката му правят ножични тласъци.
И какво последва от внимателното вникване в нейното есеистично въведение към книгата ? Вече два пъти седмично ходя на плуване...
Според неутешителната констатация в „Библията...” на Сара болките в гърба и кръста непрекъснато се увеличават. Вероятно няма човек на земята, който някога да не е страдал от тях, или да не познава някого, който да е страдал. Поради нашия начин на живот, болките в гърба и кръста са по-широко разпространени от всякога. Универсалната компютризация и автоматизация ни кара да омекваме, а нашите гръбнаци се борят продължително с безделието, което се редува с резки свръхусилия.
Сара Кий подозира, че произходът на болките в гърба и кръста е по-прост, отколкото дори сме сънували. Става дума за лек проблем във връзките, който е причинен от втвърдяването на междупрешлените дискове в предната част на гръбначния стълб. Тъй като дискът се обезводнява и става по-твърд, прешленът губи подвижност в горната си част, а сегментът става ленив, като несмазано звено на велосипедна верига.
Това "производно състояние на гръбначния стълб" е и началната точка, от която могат да възникнат други, по-сериозни проблеми. Произтичащата по-късно поредица от разрушения е основната тема на нейната книга, претърпяла пет издания във Великобритания, издадена също в Австралия, Русия, Индия и други страни.
Мнозина си ходят нагоре-надолу с гръбнаци, пълни с втвърдени връзки, без дори да знаят, че ги има. Тези връзки просто си лежат там, като заспали, и рядко се проявяват. Обаче в някои случаи - особено в долната част на гръбнака, която е по-натоварена - дадена връзка може да стане толкова твърда, че да започне да боли. По думите на Сара Кий, именно това е главната причина за обикновената т.нар. "градинарска" болка в кръста.
Хора като нея, които чрез ръцете си умеят да облекчават болките в кръста – физиотерапевти,кинезитерапевти, хиропрактици, остеопати и масажисти - могат да усетят болезнено притиснатите сегменти - те са като циментова тапа в гумен маркуч. Като опипват наоколо с палците или с основата на дланта си, те могат да усетят дали прешленът не се мести или е изместен, и ако не мърда, значи не мърда. Практикуващите мануална терапия, които работят с много хора, страдащи от болки в кръста и гърба, непрекъснато откриват втвърдени и болезнени прешлени в гръбнака. Те се занимават с това по цял ден, докато чрез различните начини на заснемане не може да се установи със сигурност наличието им.
Сара Кий е на мнение, че медицинската професия се е фокусирала "твърде дълбоко и твърде тясно" в гърбовете. Тя търси обективни, видими доказателства за ненормални структури в гръбначния стълб, като например, изменени пропорции или счупвания, вместо да търси и да се вслушва по-внимателно във функционалните нарушения, които може да се окажат обратими. Търсенето само на драматични находки може да измести дотолкова ударението, че невъзможността да се открие доказателство, да се превърне в друг проблем: пациент, който да е загубил вяра или, още по-лошо, да е отхвърлен като симулант или хленчещ човек.
В света на гръбначната медицина интересът все още е фокусиран предимно върху хирургическата намеса, като се пренебрегва предположението, че дисковете могат да се ремонтират, регенерират (възстановяват) или лекуват. В някои кръгове тази идея се отхвърля без всякакво обсъждане.
Според работната хипотеза на Сара Кий, създадена върху основата на три десетилетия професионално развитие, дисковете могат да се възстановяват, ако им се даде възможност. Простите начини и процедури за насърчаването на това са основната нишка в терапията на гръбнака.
Това обаче е процес и няма как да стане за един ден. Дисковете, макар и да имат забавена обмяна на веществата, поради което регенерират бавно (както и бавно дегенерират), съвсем не са безжизнени структури.
По-нататък в книгата е описано как травмите са предизвикани основно от хранителна интерференция и дейности, които подлагат дисковете на продължителни натоварвания и допълнително намаляват скоростта на техните метаболитни процеси.
Такава новина би могла да бъде добра за страдащите, тъй като тя хвърля светлина, макар и мъждукаща в един ъгъл, където болните могат да застанат и тихичко да започнат да работят.
Блокираните връзки на гръбначния стълб често се нуждаят от предварително разхлабване, извършено от терапевт, така че твърдия сегмент да бъде заставен да „вдишва и издишва”, заедно с останалата част на гръбначния стълб. Обаче...
ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ТОЗИ БАВЕН И ЧЕСТО БОЛЕЗНЕН ПРОЦЕС МОЖЕ ДА ИЗВЪРШИ САМ И ЕДИНСТВЕНО ЧОВЕКЪТ, КОЙТО НАИСТИНА Е РЕШИЛ ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ БОЛКИТЕ В ГЪРБА !!!
През изминалите години като причина за болките в гърба са обявявани най-различни синдроми. Най-издръжливият от тях е така нареченото "приплъзване на диск", но и другите имат немалък дял: артрит, разтягане на ставни връзки, мускулни спазми, скъсване на мускул, прещипан нерв, кръвен съсирек, навяхване на кръста. Списъкът е безкраен и няма нищо общо с казаното по-горе.
Въпреки разногласията, Сара Кий се захваща да разработи хипотезата за нов модел, свързан с уврежданията на гръбначния стълб, просто защото такъв модел липсва. До този момент е направено малко, за да бъде описана последователността на разрушаването, като се започне от баналните болки в гърба и кръста и се стигне до сложните и неизлечими заболявания.
По нейни думи конвенционалното мнение винаги е разглеждало гръбначните проблеми като случайно възникващи. То не търси връзка с по-рано съществуващо леко заболяване и ролята му за последващо възникване на нещо по-сериозно.
Разбирането за "лечението" също е овехтяло и с безпорядъчно изобилие от методи на лечение - от драстичната хирургия в единия полюс до използването на мускулна тяга или разтоварващо потискане на родилни травми в другия.
В своята книга-бестселър Сара Кий се опира интуитивно на вярата и обяснението си как работи гръбначния стълб и как се влошават нещата, когато едно малко увреждане бъде оставено без контрол.Читателят, който по необходимчост е закупил тази книга, трябва да бъде търпелив при общуването със Сара Кий : тя дава безценните си съвети и се опитва да установи връзките между известните механизми на гръбначния стълб и страдащите хора, които четат нейната удивителна творба или търпеливо чакат всеки ден пред нейния кабинет.

от Маринела Сидерова, кинезитерапевт / дата: 12 апр 2012

Занимавам се с кинезитерапия и рехабилитация от 1993 година. Голям процент от успехите в моята работа зависи от съдействието на пациента, който осъзнато участва в лечебния процес.Неговата мотивация е много важна за мен, както и интелигентното му участие.

В този нред на мисли искам да отбележа, че за първи път на българския пазар се появява книга с такава образователна значимост каквато е „БИБЛИЯ НА ХОРАТА С БОЛКИ В ГЪРБА” на Сара Кий, която повече от четири десетилетия е кинезитерапевт на Елизабет Втора и други членове на британското кралско семейство.

Именно такава литература е интелигентният път към здравето.Моите поздравления към авторката и българския издател на книгата, както и успех на читателя, който следва не само бегло да я прелиства, но също така внимателно и търпеливо да я изучава и, най-важното - да прилага всекидневно дадените в нея практически съвети и да изпълнява редовно упражненията, за да се справи със своя проблем.

от НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ ПЕНЧЕВ / дата: 06 апр 2012

Аз съм гражданинът Николай Василев Пенчев, 69-годишен- тих, небрежен към здравето си интелектуалец, който над 10 часа е на компютъра, старомодно е привързан към принципа „Залудо работи, залудо не стой ”.Отдавна съм забравил ходенето на Витоша или дори всекидневно да се разтъпча поне няколкостотин метра до най-близката станция на метрото. Затова дълго време „шарех” из сайтовете, и изведнаж ококорено се втренчих в един от тях, който препоръчваше сигурен и изпитан начин моите досадни болки в гърба да изчезнат на секундата. ..

Нещо повече : в същия сайт се твърдеше, че предлаганите „чудесии” / които поради етични съображения не искам да назовавам конкретно, защото току-виж някой човечец да е открил в тях своя лек/ , помагали още при шипове, артрит, ревматизъм, плексит,проблеми със ставите, възпалени нерви, износване на ставния хрущял, периартрит, ишиас, различни травми, изкълчване, и какво ли още не.

Стори ми се доста преувеличено това чудо на билкарството, за което се твърдеше, че е съчетано с уникална традиция при обработването и с модерна биологична технология, която осигурява ефективно облекчаване на болката най-много до едно денонощие.
В следващия момент, обаче, се упрекнах за своя придобит градски скептицизъм и си припомних ранното детство, когато на село баба ми Георгица прилагаше върху невръстното ми тяло подобни „илачи”.

Обадих се на дадения за поръчки мобилен телефон и без проблеми се сдобих наведнаж с три кутии, при което спестих цели 12 лева !
Е, да, но се оказа, че не почувствах облекчение нито на секундата, както възкликва в същия сайт един „компютърно увреден” господин, нито в първите десетина минути, както възторжено твърди една госпожа, нито след десетина дни, когато чистосърдечно си признах пред близък приятел, че съм лапнал „въдицата”.
Той състрадателно ми препоръча да отида до някоя от от книжните борси, до книжарница на „Хеликон”, „Пингвини” или на площад „Славейков” и там да потърся излязлата и на български език книга „БИБЛИЯ НА ХОРАТА С БОЛКИ В ГЪРБА” на Сара Кий, която от 1983 г. е кинезитерапевт на Елизабет Втора и други членове на британското кралско семейство.

Книгата е с пхредговор от принц Чарлз и отвъд Ламанша е претърпяла пет издания. Това до голяма степен разсея моя скептицизъм. Прибавих още 3 лева към „спестените” 12 от сделката с трите „чудотворни кутии” и си купих книгата ...
Спирам дотук, за да не предизвикам съмнение с многословни обяснения и призив да закупите тази наистина „Библия...” на здравето
Затова ще завършиа само с едно изречение : от пет месеца се чувствам прекрасно !

от Васил Георгиев Щирбов / дата: 26 фев 2011

Един от редакторите на нашумялата и у нас „Библия на хората с болки в гърба” д-р Живко Стоянов, ръководител на лаборатория за мезенхимни стволови клетки в института Swiss Paraplegic Research- Нотвил, Швейцария е получил писмо от 50-годишния инженер П.С. от София. Той е помолил да не бъде споменавано публично името му, но споделил, че книгата му е направила изключително впечатление. Инженер П.С. има дискова херния на ниво L5S1, задна, левостранна, малка и от пет седмици насам практикува упражненията, препоръчани от Сара Кий. Проблемът му е от около шест месеца, но с точност бил установен през януари тази година чрез ЯМР - ядрено-магнитен резонанс.
„Упражненията ме облекчават значително, станах по-подвижен, но болката в кръста и левия крак засега ми остава - странично и с изтръпване до долу към малкия пръст на крака. По време на упражненията ми се явиха и нови болки в близост до гръбнака, по-нагоре, и в мускулите. Всъщност, единият ми въпрос към Вас като специалист, е дали има в България терапевт, който да се занимава по методиката на Сара Кий, към когото да се обърна за съдействие. Мисля, че имам нужда от терапевт и сам няма да мога да се справя. Или да пиша до школата на Сара Кий, ако въобще има такава практика, за съдействие и съвет?”- се казва понататък в писмото.
Авторът на писмото споделя още, че би използвал всеки шанс за неоперативно лечение, но засега е в затворен кръг и още не е намерил изход от него - не може да седи нормално и да шофира, без да има болки, но ходенето му се удава доста по-успешно.
Тъй като дискомфортът е постоянен и болката на моменти е силна, инженер П.С.се консултирал с неврохирург, относно възможността за оперативно лечение. Неврохирургът му обяснил, че ще отстранят хернията и вътрешната част от диска и ще оставят фиброзния пръстен. При това няма да поставят метални елементи, но дискът не се възстановява след операцията.
Другият въпрос към д-р Стоянов е дали извън България съществува оперативно лечение на по-качествено ниво, което да е по-щадящо спрямо диска или евентуално той да може да се възстанови?

А ето и отговорът на д-р Живко Стоянов :

Здравейте инженер П.С ...
Ще започна с въпросите, на които мога да ви отговоря :
1. Добри операции се правят както в България, така и в Швейцария (тук обаче е много по-скъпо- около 30 000 лева). И на двете места може да попаднете на недостатъчно добър хирург, както се казва, и швейцарците са хора. Аз не бих си правил операция, ако в момента имате подобрение.
2. Правете упражненията редовно- всеки ден по два пъти ( между 10 и 15 минути ). Обратните коремни преси са много важни, както и пасивната релаксация на гърба ( вможе да използвате дървено блокче с размери 22 х 14х 7 сантиметра или книга с дебелина 7 см ).
3. Прочетете „Библията...” внимателно - много неща не се забелязват на първо четене.
4. Не се престаравайте с упражненията - това не е фитнес. Както шеговито, но всъщност мъдро казва Сара : мързеливо, но редовно...
4. Дайте си шанс с времето и не бързайте с тази операция. Избягвайте стреса и не се концентрирайте в болката. Но, ако става все по зле и не се търпи...?!
5. В момента няма курс на Сара Кий в България. Такива курсове тя провежда в Англия и Австралия, но са доста скъпи. Мисля, че би могло да бъдат организирани и у нас на по- ниска цена, но не зная все още как и къде. Най-вероятно това може да стане през лятото, но проблемът е, че трябва да го имам това време и някой да се заеме дейно с организирането на курса в България...

от Васил Георгиев Щирбов / дата: 26 фев 2011

Един от редакторите на нашумялата и у нас „Библия на хората с болки в гърба” д-р Живко Стоянов, ръководител на лаборатория за мезенхимни стволови клетки в института Swiss Paraplegic Research- Нотвил, Швейцария е получил писмо от 50-годишния инженер П.С. от София. Той е помолил да не бъде споменавано публично името му, но споделил, че книгата му е направила изключително впечатление. Инженер П.С. има дискова херния на ниво L5S1, задна, левостранна, малка и от пет седмици насам практикува упражненията, препоръчани от Сара Кий. Проблемът му е от около шест месеца, но с точност бил установен през януари тази година чрез ЯМР - ядрено-магнитен резонанс.
„Упражненията ме облекчават значително, станах по-подвижен, но болката в кръста и левия крак засега ми остава - странично и с изтръпване до долу към малкия пръст на крака. По време на упражненията ми се явиха и нови болки в близост до гръбнака, по-нагоре, и в мускулите. Всъщност, единият ми въпрос към Вас като специалист, е дали има в България терапевт, който да се занимава по методиката на Сара Кий, към когото да се обърна за съдействие. Мисля, че имам нужда от терапевт и сам няма да мога да се справя. Или да пиша до школата на Сара Кий, ако въобще има такава практика, за съдействие и съвет?”- се казва понататък в писмото.
Авторът на писмото споделя още, че би използвал всеки шанс за неоперативно лечение, но засега е в затворен кръг и още не е намерил изход от него - не може да седи нормално и да шофира, без да има болки, но ходенето му се удава доста по-успешно.
Тъй като дискомфортът е постоянен и болката на моменти е силна, инженер П.С.се консултирал с неврохирург, относно възможността за оперативно лечение. Неврохирургът му обяснил, че ще отстранят хернията и вътрешната част от диска и ще оставят фиброзния пръстен. При това няма да поставят метални елементи, но дискът не се възстановява след операцията.
Другият въпрос към д-р Стоянов е дали извън България съществува оперативно лечение на по-качествено ниво, което да е по-щадящо спрямо диска или евентуално той да може да се възстанови?

А ето и отговорът на д-р Живко Стоянов :

Здравейте инженер П.С ...
Ще започна с въпросите, на които мога да ви отговоря :
1. Добри операции се правят както в България, така и в Швейцария (тук обаче е много по-скъпо- около 30 000 лева). И на двете места може да попаднете на недостатъчно добър хирург, както се казва, и швейцарците са хора. Аз не бих си правил операция, ако в момента имате подобрение.
2. Правете упражненията редовно- всеки ден по два пъти ( между 10 и 15 минути ). Обратните коремни преси са много важни, както и пасивната релаксация на гърба ( вможе да използвате дървено блокче с размери 22 х 14х 7 сантиметра или книга с дебелина 7 см ).
3. Прочетете „Библията...” внимателно - много неща не се забелязват на първо четене.
4. Не се престаравайте с упражненията - това не е фитнес. Както шеговито, но всъщност мъдро казва Сара : мързеливо, но редовно...
4. Дайте си шанс с времето и не бързайте с тази операция. Избягвайте стреса и не се концентрирайте в болката. Но, ако става все по зле и не се търпи...?!
5. В момента няма курс на Сара Кий в България. Такива курсове тя провежда в Англия и Австралия, но са доста скъпи. Мисля, че би могло да бъдат организирани и у нас на по- ниска цена, но не зная все още как и къде. Най-вероятно това може да стане през лятото, но проблемът е, че трябва да го имам това време и някой да се заеме дейно с организирането на курса в България...

от Димитър Георгиев, бивш пилот : / дата: 24 яну 2011


Някъде по средата на октомври миналата година си купих от „Хеликон” книгата „Библия на хората с болки в гърба” и незабавно се заех с нейното внимателно прочитане, осмисляне на текста и накратко конспектирах най-важните моменти, които отговаряха на моето състояние. Това ми отне около три дни, след което започнах последователно с първите упражнения : най-напред с люлеенето на коленете към гърдите, наречено „най-разглезващото” от Сара Кий, тъй като е най-малко натоварващото при началното отпускане на блокиралия сегмент .Сетне продължих с търкалянето върху гръбначния стълб - наглед то е „фасулски лесно”,ала в нервно-физиологическо отношение е мнотго сложно.Упражнението, обаче, е много важно при лечението, тъй като прекъсва повърхностната уязвимост на колоната и всъщност представлява най-простата форма на раздвижване на гръбнака.При това всеки прешлен има своя дял в плъзгането покрай своите „съседи”, или както образно се изразява авторката, гръбначното налягане прилича на плъзгане на показалеца и китката по голям брой от клавишите на пианото.Всеки прешлен има своята „нота”, но блокиралият от тях звучи силно и пронизително, когато го натискате.В този смисъл може да определите съвсем точтно на кое ниво е проблемът. Не възнамерявам да преразказвам съдържанието на книгата, пък и откровено казано, не съм стигнал докрай в цялостното вникване и изпълнение на всички упражнения или ми предстои да навляза по-сериозно в някои от тях. Истината е, че състоянието ми се подобри през изминалите малко повече от три месеца. Търпеливо чакам деня, когато ще имам възможност да изпълнявам свободно и най-трудните форми за засилване на гръбнака.На път съм да преодолея скептицизма и да убедя жена си, а и моите две големи деца също да прочетаа „Библията...”, за да се захванат с изпълнението на описаните и добре илюстрирани в нея упражнения, макар засега да нямат никакви проблеми с гърбовете си...

от Проф. д-р Стоян Гатев, д.м.н. / дата: 21 яну 2011


Като дългогодишен началник на Катедрата по физиотерапия и рехабилитация към Военномедицинска академия - главен физиотерапевт и консултант по физиотерапия в Българската армия, сетне в продължение на близо три години ръководител на направлението по балнеотерапия във Военната болница в алжирския град Хамам Рига, а понастоящем консултант по физиотерапия към Медицински център-София /бул.”Борис III” № 54 - в сградата на ГУСВ / , автор на повече от 200 научни трудове и ръководства, на едно изобретение и 25 рационализаторски предложения съм запознат с обширно множество от научни и научно-популярни книги на здравна тематика.
След като внимателно прочетох „Библия на хората с болки в гърба” на Сара Кий, която не случайно от 1983 година е кинезитерапевт на Елизабет Втора и други членове на британското кралско семейство, а принц Чарлз в предговора си към английското издание на книгата, шеговито нарича себе си „опитно зайче” на Сара, мога откровено да споделя, че това е една от най-значимите книги в тази област, с голяма практическа стойност.
Основанието ми да твърдя това и горещо да препоръчам книгата на широката читателска аудитория е, че известната специалистка на разбираем език разкрива тайните на своя многогодишен практически опит по облекчаване на болките в гърба, започвайки с напълно лечими състояния, които се срещат в повечето от случаите.Понататък тя описва пет етапа на заболяването на гръбнака и подсказва :кога имате нужда от лечение; как да изпълнявате различни упражнения,онагледени с над 100 илюстрации; как да избегнете „капаните”, доката лекувате гърба си така, че да разберете какво не е наред с него и да предприемете действия, за да го поддържате здрав и без болка.
Прави чест на авторката, че заедно с препоръчаните в своята книга схеми и методи на лечение не проявява никаква ревност и се отнася изключително сериозно към физиотерапията като към изключително широк раздел на медицината, чиито корени произхождат от гпръцките думи „физис”-природа и „терапия” - лечение, накратко казано, лечение със силите на природата. Заедно с това Сара Кий изрично подчертава, че в някои случаи правилно предписаното лекарство, в комбинация с физическо въздействие, може да се окаже точно това, което е необходимо, за да преминете през най-лошото.Разбира се, изборът на болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарстна трябва непременно да обсъдите с личния си лекар, който знае дали конкретно за вас имат някакви противопоказания.

от Дончо Михайлов строителен инженер / дата: 15 яну 2011

Според мен „Библия на хората с болки в гърба” на Сара Кий е не просто една от поредните полезни книги на здравна тематика, а задълбочено четиво, което на стегнат, разбираем език, ще ви даде най-необходимите знания за анатомията на гръбначния стълб, какви проблеми могат да възникнат с него, и най-важното, как бихте могли да решите тези проблеми. Световноизвестната кинезитерапевтка чрез подробни описания и множество рисунки обяснява системата си от упражнения, като успява да убеди и най-скептичните читатели, че гръбнакът е комплексна система от мускули, гръбначни прешлени, фасетни стави, междупрешленни дискове, които в продължение на няколко седмици бихте могли да накарате да работят в унисон, а при по-сложни случаи / като съдя по себе си /, най- малкото е през този период да подобрят функционирането на гръбнака ви. Благодарение на дългогодишната си активна практика и авторката се опира на действителни случаи от живота и с разумни препоръки ви насочва не само как да премахнете много от причините за болки в гърба, но и какво да правите, ако те, недай си боже, се завърнат.

от Д-р Иван Станчев, вестник .”Български лекар” / дата: 15 яну 2011

Най-после прословутата “Библия на хората с болки в гърба” на знаменитата Сара Кий бе издадена на български .Личен физиотерапевт на кралица Елизабет Втора и цялото нейно семейство, създател на свой собствен център в Лондон и член на Викторианския орден (учреден през 1896 г. от кралица Виктория), тя лекува успешно 90 % от страдащите от болки в гърба хора (а това сме сигурно почти всички!).Сара Кий описва 5 етапа на заболяване на гръбнака и предлага курсове за всеки от тях, като ни подсказва: кога имаме нужда от лечение; как да изпълняваме прости упражнения; как да избегнем усложненията и да се поддържаме здрави и без болки.
Предговорът на книгата е написан от престолонаследника принц Чарлз, който казва, че : “Упражненията на Сара Кий наистина вършат работа. И аз, като едно от нейните дългогодишни “опитни зайчета” мога да гарантирам за тяхната ефективност и дори да претендирам за известен личен принос в шлайфането на крайния продукт.” Напълно споделям написаното от престолонаследника. Защото книгата на Сара Кий, написана на чудесен, достъпен за всички език и онагледена с десетки илюстрации, вкл. анатомични и физиологични, ще бъде от полза не само за пациентите, но и за всеки лекар, особено ако той е общопрактикуващ.

от Доцент Владимир Христов / дата: 11 яну 2011

Не четете тази книга само вкъщи , излегнати на дивана или като четиво преди заспиване! Четете я в трамвая, в метрото, в автобуса, в обедната почивка!.
Защото лечителката на Елизабет Втора и други членове на британското кралско семейство, световноизвестната кинезитерапевтка Сара Кий е написала своята знаменита книга „Библия на хората с болки в гърба”, черпейки мъдрост от над 400 медицински и други източници.
Този уникален наръчник с над 100 илюстрации е претърпял пет издания през изминалото десетилетие - четат го и черпят полезна информация от него във Великобритания, Австралия и други страни от британската общност, след Русия и Индия книгата е преведена и у нас, за което трябва да благодарим на издателите,консултгантите и редакторите.

от Зоя Динчева, учителка / дата: 09 яну 2011

Струва ми се, че всеки, който е успял да си купи и прочете тази книга ще остане много доворлен - тя може да е полезна и за ученика, който часове наред е на чина и зад компютъра, и за шофьора, който цял ден върти волана, и за пределно заетия бизнесмен и за пенсионера.Защото всеки има гръб, а щом е така, значи поне веднаж ще го заболи.Проблемът с болките в гърба е световен - той не подминава и не пропуска почти никого. Самата аз досега бях небрежна и като много други търпях болката, но тази изключителна книга ми отвори очите.Искам обаче веднага да кажа, че лечението ще зависи предимно от нас - едва ли има лекар, който да помогне на падналия духом, на хленчещия и оплаквмащия се, който не желае да предприеме нищо...

от Д-р Живко Стоянов,Люцерн,Швейцария,ръководител на лаборатория по мезенхимни стволови клетки / дата: 09 яну 2011

Това е книгата, която ми помогна да си оправя гърба и която от много време исках да видя преведена на български. Причините да обърнете внимание на ‘Библията’ на Сара Кий са много, но ще изброя само няколко от тях. Тъжната истина за болките в гърба е, че около 80 % от нас ще ги изпитат през своя живот, но като учен, който се занимава с биология на междупрешленния диск, бях неприятно изненадан да стана част от тази статистика и да изпитам на свой гръб темата на моята научна работа. Повечето хора знаят за каква досадна рутина става дума – събуждаме се сутрин с болки в гърба, вземаме си хапчетата, движим се, сякаш сме рохки яйца, а ишиасът пробожда безмилостно седалището, бедрото и прасеца. В резулат на тези болки сядаме неконтролирано, като изтърван чувал с картофи, взимаме още хапчета и след цял ден, изпълнен с лошо настроение, вечер се си лягаме рано като пребити. Ден след ден, месеци наред, с малки или никакви подобрения и при това лошата новина е, че комбинираните болки в гърба и крака могат да доведат в рамките само на една година до трайна неработоспособност в 26 % от случаите, което за моите 35 години беше ужас. Добрата новина е, че можете да направите нещо за себе си, нещо ефикасно и добро. Но какво точно? В днешно време ни заливат с ‘мъдри’ съвети, най-често от типа ‘работата пред компютъра води до болки в гърба’ или ‘не се навеждай, а клякай когато вдигаш нещо’... Практическата стойност на такива съвети,обаче, е близка до нулата. Ами какво да правим, ако наистина трябва да работим по десет часа дневно с компютър или когато бързо открием колко смехотворно е да се опитваме да клекнем пред чешмата, за да си измием зъбите? Книгата на Сара Кий ще ви даде солидни знания за анатомията на гръбначния стълб, ще ви обясни какви проблеми може да възникнат и най-важното, как можете да решите тези проблеми. Тя е разработила система от упражнения, която взима предвид че гръбнакът е комплексна система, включваща мускули, гръбначни прешлени, фасетни стави и междупрешлени дискове, и се е грижи всички те да заработят в унисон. В рамките само на няколко седмици тези упражнения ще подобрят функционирането на гръбначния стълб и от гледна точка на пациента изпълнението им е ясно. Сара Кий не ви кара да спрете да движите гърба си и да вдигате предмети с неестествените движения на клякащ робот, а тъкмо обратното. Тя е адвокат на концепцията, че с движението, междупрешления диск получава приток от хранителни вещества и отвежда отпадните продукти, свързани с възпалението и болката, както и нещо, което твърде често се пренебрегва. „Библията” ще ви бъде ясен и научно обоснован наръчник как да започнете, как да намалите болката и как да подобрите състоянието на гърба си в рамките на няколко седмици. Ако имате остри болки, в програмата е включено и началното използване на конвенционалните противовъзпалителни медикаменти и комплект от леки упражнения. Върху основите на този успех, т.е. след като мобилизирате схванатия си гръб, ще трябва да включите второ и трето ниво на упражнения за засилване на мускулатурата, и да спрете изобщо медикаментите. Тези упражнения ще премахнат много от причините за болките в гърба, но книгата допълнително ви дава съвет какво да правите, ако болките се завърнат. Лично за мен, както и за много други, далеч по-известни пациенти (имам предвид най-вече предговора на Принц Чарлз към английското издание), инструкциите работят отлично : за шест седмици болката си отиде, и отново можех да се движа свободно и изправен. Дори получих комплимент от една колежка, която ме попита дали съм бил на почивка. Възниква и въпросът : колко време трябва да вложим? Както се досещате , макар и образователно, само с четене на книгата болката няма да си отиде. На мен ми трябваха 15-20 минути упражнения сутрин и вечер, което мисля че не е голяма цена, за да имате здрав гръб и добро настроение.

от Лазар Христов, пенсионер / дата: 09 яну 2011

Отдавна страдам от болки в кръста и БИБЛИЯ НА ХОРАТА С БОЛКИ В ГЪРБА, която закупих от веригата "Хеликон" ми отвори очите. Започнах с първите препоръчани в нея упражнения, което постепенно намали болките. Книгата струва 15 лева, което за един пенсионер не са никак малко, но определено си струва парите, тъй като понякога даваме доста по-големи суми за лекарства.

от Румяна Василева Ангелова,преводачка / дата: 09 яну 2011

След като бях приятно изненадана от отзива на моята добра приятелка Ина Войнова, си позволявам в поредицата от високи оценки за тази книга да препратя препращам в резюме и превода на едно писмо от световноизвестния професор по биомеханика Майкъл Адамс от Центъра по сравнителна и клинична анатомия на университета на Бристол, Великобритания, за работата на Сара Кий, автор на бестселъра „Библия на хората с болки в гърба” / съжалявам, че не владея достатъчно компютърната техника, за да ви изпратя и оригинала на това писмо, но ако някой доброжелателно ме просвети как мога да направя това, с готовност ще го предоставя на читателското внимание / :. Професор Адамс отбелязва, че познава добре Сара от взаимната им научна работа и макар тя да използва жив и достъпен за широката читателска аудитория език, всичко написано от нея, е научно обосновано. Според проф. Адамс, Сара несъмнено притежава задълбочени познания както за биомеханиката на гръбначния стълб, така и за неговата дегенерация, Сара е направила и свои собствени открития, свързани с причините за болките в гърба и тяхното лечение. Поради това именитият учен препоръчва на физиотерапевтите да преминат през трите нива на водените от Сара Кий майсторски класове. Самият професор споделя, че не се е подлагал директно на провеждано от Сара лечение, но смята нейните методи за правилни, което се потвърждава от блестящите отзиви на хора, които са преминали през нейната терапия. В допълнение към "конвенционалното" медицинско знание, Сара притежава както професионалните умения на учител, така личен чар.

от Ина Андреева Войнова,София / дата: 09 яну 2011

След като най-напред прочетох внимателно книгата "Библия на хората с болки в гърба" на Сара Кий, която наред с воденето на майсторски курсове за кинезитерапевти във Великобритания и Австралия, от 1983 година е поканена от Елизабет Втора да бъде нейна лечителка, както и на други членове на британското кралско семейство, за себе си, своите приятели и познати не знам нищо по-добро от препоръчаните в този бестселър упражнения.Поради това настойчиво и от все сърце препоръчвам и на други нейни читатели да вникнат задълбочено в съдържанието на всяка страница и да разгледат внимателно над стоте илюстрации.И както читателя преди мен, аз също благодаря на българските издатели за висококвалифицирания превод и чудесното издание.

от Д. Домоседов / дата: 22 ное 2010

Само месец след като си купих книгата и следвах ежедневно упражненията болките в кръста намаляха 80-90%, сега спя спокойно и мога да се усмихна отново. Благодаря на Сара Кий и на българските издатели!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Ако сте сред милионите хора, които страдат от хронични болки в гърба, бъдете спокойни — предлагаме ви серия от специални упражнения, които ще ви помогнат бързо да се освободите от болката веднъж завинаги. Необходими са само няколко минути на ден и болките ще затихнат, а вашият гръб ще възвърне своята сила и гъвкавост. И най-важното — никога няма да ви се наложи да обмисляте операционна намеса. Открийте лесни и ефективни начини да се чувствате по-млади и по-енергични и изобщо да изглеждате и да се чувствате прекрасно!


Петя Георгиева, Хеликон Пловдив