Да се обичаме с отворени очи

Автор: Хорхе Букай
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 12

Издател Хермес
Брой страници 264
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 262 грама
Размери 20x13
ISBN 9789542608851
Баркод 9789542608851
Категории Приложна психология, Книги

"Когато се нуждая от другия, за да съществувам, връзката се превръща в зависимост. А когато сме зависими, не можем да избираме. А без избор няма свобода. А без свобода няма истинска любов."

Хорхе Букай отново ни изненадва, предлагайки този път на вниманието ни... роман, в който основната тема е любовта и изграждането на взаимоотношенията в една двойка.
Много хора допускат грешката да търсят партньор като средство за разрешаване на собствените си проблеми. Смятат, че една интимна връзка ще ги излекува от мъките им, от отегчението, от липсата на смисъл в живота им.
Очакват двойката да запълни празнотата в тях.
Каква ужасна грешка!
Когато избирам партньор с такива очаквания, накрая неизбежно намразвам човека, който не ми дава каквото съм очаквал.
А после? После може би ще потърся нов, и нов, и нов… Или ще реша да прекарам живота си, оплаквайки се от съдбата.
Ето защо, настъпят ли трудности в отношенията, първо трябва да осъзнаем, че те са неделима част от пътя към любовта. Разрешението е в това да се откажем от илюзията за съвършената двойка, в която няма конфликти и партньорите са вечно влюбени.
Това е истинският смисъл на двойката: не спасението, а срещата. Или по-скоро срещите.
Аз с теб.
Ти с мен.
Аз със себе си.
Ти със себе си.
Ние със света.

Ключови думи: Старите хитове, Топ 50 за последните 10 години, ТОП 110 на десетилетието, ТОП 110 за 10 години

от Натали / дата: 22 апр 2014

Чудесна книга. много добре са измислили като са вмъкнали сюжета с електронните писма.

от пандорка / дата: 17 авг 2012

Не само интересно, но и много полезно четиво. На който му е актуална темата за взаймотношенията в една двойка и пътя за изграждането на една връзка, да купува - няма да съжалява.

от dimnel / дата: 10 фев 2012

Психологията никога не е била суха. Глупаво е да се дават такива коментари и квалификации на цяла една толкова голяма, необятна и абстрактна наука, от хора, които никога не са се интересували от нея, освен като читатели-любители!!!

от звезда / дата: 20 яну 2012

Заслужава си и определено им неща за които,те кара да се замислиш.

от Ема / дата: 23 май 2011

Предложете ми друга подобна книга. Тврябва ми за подарък на жена,която много харесва този автор

от Даниел Б. / дата: 07 май 2011

Интересни разсъждения за любовта, слаб сюжет. Заслужава си заради психологическата страна на книгата, не заради повествованието. За пореден път Букай доказва, че е страхотен психолог, но не дотам способен писател. Намерих първата половина на книгата за по-силна.

от Катя / дата: 06 апр 2011

Невероятна книга! Отделе време за нея. Убедена съм, че ще ви хареса, а може и да я обикнете като мен.
Има моменти, в които просто я отварям, прочитам няколко реда от писмо на Лаура и си мисля и мисля за нещата.... С една дума - Заслужава си!

от Мария / дата: 02 сеп 2010

В момента я чета и съм доволна от прочетеното. Това ми е първата книга от този автор и по принцип не харесвам този вид четиво, но наистина ми допадна начина по който е написана. Размислите за взаимоотношенията между хората са подплътени с история и не е само суха психология. Харесва ми!

от Martina / дата: 30 авг 2010

Книгата ми допадна, интересен сюжет и полезни теми!Препоръчвам!!!

от Сиси / дата: 21 авг 2010

Книгата е хубава, но е различна от \"Нека ти разкажа\" и \"Приказки за размисъл\". То заглавието си говори само за себе си. Разглежда взаимоотношенията във връзката. Препоръчвам я. Има много добри неща в нея. Тук няма притчи. Разглеждат се различни аспекти от взаимоотношенията, представени чрез историята.

от Ванеса / дата: 21 авг 2010

и аз ...

от Маги / дата: 20 авг 2010

Хаиде дайте коментар, че доста се чудя дали да си я взема :)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„В основата на романа е заложена идеята да бъдеш себе си, дори когато си обвързан с някого. Не трябва непрекъснато да се стараем да задоволяваме партньора ни, защото той би трябвало да е щастлив с нас такива, каквито сме в действителност. Това е ключът към успешната връзка - да не се преструваме на някой друг.” – просто и ясно казва Букай за замисъла на книгата си „Да се обичаме с отворени очи”.
Това е книга, написана на базата на богат професионален опит и лични преживявания. Преди всичко - написана от хора, които познават любовта и знаят как да обичат. Едно толкова напреднало общество – като нашето - има грешна представа за любовта между двама души. Същото това общество създава тази погрешна представа и я поддържа ежечасно с филми, книги, списания, където нищо не е така, както в реалния свят. Представи, които промиват мозъците ни и ни правят нещастни, когато няма точни копия, върху които да ги поставим и с които да  съвпаднат перфектно. Парадоксът на нашето време е духовната нищета насред един високоразвит, технологичен свят. В основата на всички неволи, съпътстващи човечеството, съм убедена, че стои само едно-единствено нещо – неспособността на човек да обича. Тази неспособност започва от невъзможността  му да се приема такъв , какъвто е. А повечето от нас не се обичат. Още от малки ни учат да бъдем нещо повече от това, което сме, за да бъдем уважавани и приемани. И така, всеки изгражда грешна представа за себе си и  другите. Губи се. Когато се изгубиш, кого да обичаш?! А когато  не обичаш себе си, как да дадеш нещо на някого, когато го нямаш в сърцето си?! Защото смятам, че преди всичко, за да обичаш друго човешко същество, трябва да си напълнил сърцето си с любов - любов към самия себе си. И когато пълното сърце започне да прелива, то съдържанието му  достига и до други сърца.  
И когато човек е способен да създава правилни отношения със себе си, с другите и със света, то тази планета ще се превърне в райско кътче. Защото тогава децата ще са отглеждани в семейства, където съществува обич, разбиране, приемане.
По-доброто бъдеще на този свят зависи от едно толкова просто нещо като това да се обичаме с отворени очи и сърца.Любина Йорданова , Хеликон - Русе

„Да се обичаме с отворени очи“ е определяна от почитателите на Хорхе Букай  като една от най-хубавите му книги. Чрез нея читателят достига по един изключително приятен и достъпен начин до дълбоки прозрения за смисъла на живота и любовта, както и за истинското лице на човешките взаимоотношения. Основни са темите за човешкия контакт,  влюбването, компромисите, споровете, сексуалността, идентичността, недоразуменията.
Да се пише за терапията на двойката е предизвикателство,  с което малцина са се справили успешно. С тази книга Хорхе Букай и Силвия Салинас показват, не само че познават темата, но и че имат опита и способността да помагат успешно на двойките в криза, които искат да разрешат проблемите  си. При това, те го правят  много професионално и с истинско разбиране.
За да  се излезе от  омагьосания кръг, в който прибавяме страдание към страданието, най-доброто,  което можем да направим, е да оставим настрана фантазията за идеалния партньор.
Няма връзка без конфликти, в която ще сме постоянно влюбени. Истинската любов не е нищо друго, освен неизбежното желание да помогнем на другия да бъде този, който е - това е основната идея заложена в тази изключителна книга.

Теодора Костадинова, Хеликон Пловдив - Център

Хорхе Букай за пореден път ни „отваря очите“ за нещата от живота, напътствайки ни с мъдрите си съвети, този път в сферата на любовта, там където ни е най-трудно и срещаме  най-много проблеми, защото живеем в заблуда. Заблудата ни е в това, че очакваме да срещнем някой и едва тогава  да почнем да живеем прекрасен живот, за който винаги сме мечтали. Това разбира се няма как да стане, защото идеалът ни за прекрасен живот и идеална любов си е само в нашите глави, а ние очакваме друг да го изпълни и когато това не се случи се разочароваме.От там започват проблемите във връзката. И ако двойката не се приеме такава, настъпва раздяла. Така претърпяваме много разочарования, сблъсквайки се с болка и тъга, докато научим уроците си. Истината е проста - първо обичай и приемай себе си такъв, какъвто си и едва тогава ще можеш да обичаш друг и да бъдеш с него, позволявайки му и той да бъде себе си. Проблемите на двойките са много и всички сме се сблъсквали с тях, но Букай ги обяснява лесно и достъпно за всеки, но и професионално.

Русалина Господинова, Хеликон – Стара Загора

„Да се обичаме с отворени очи“ е определяна от почитателите на Хорхе Букай по света като една от най-хубавите му книги. Чрез нея читателят достига по един изключително приятен и достъпен начин до дълбоки прозрения за смисъла на живота и любовта, както и за истинското лице на човешките взаимоотношения. Основни са темите за човешкия контакт, влюбването, компромисите, споровете, сексуалността, идентичността, недоразуменията.   
 Да се пише за терапията на двойката е предизвикателство, с което малцина са се справяли успешно. С тази книга Хорхе Букай и Силвия Салинас показват не само че познават темата, но и че имат опита и способността да помагат успешно на двойките в криза, които искат да разрешат проблемите  си. При това те го правят  много професионално и с истинско разбиране.
За да  се прекрати омагьосаният кръг, в който прибавяме страдание към страданието, най-доброто, което можем да направим, е да оставим настрана фантазията за идеалния партньор. Няма връзка без конфликти, в която ще сме постоянно влюбени. Истинската любов не е нищо друго, освен неизбежното желание да помогнем на другия да бъде този, който е - това е основната идея заложена в тази изключителна книга.

Емилия Костова, Хеликон Пловдив - Център

Хорхе Букай е роден през 1949 г. в Буенос Айрес. През 1973 г. завършва медицина в местния университет със специализация лечение на психични заболявания. Започва кариерата си на психиатър в отделението по психопатология в болницата "Пировано", Буенос Айрес. Хорхе Букай специализира като гещалтпсихотерапевт в Аржентина, Чили и Съединените щати. В момента съвместява преподавателската си работа в университета в Буенос Айрес с професионалната си практика като психотерапевт. Букай е от тези личности, които са щастливи, че "сами са изградили себе си". Той твърди, че първият му университет е бил самият живот. Започнал е да работи на тринайсетгодишна възраст и е упражнявал различни професии - продавач, таксиметров шофьор, клоун, възпитател, актьор, телевизионен водещ, аниматор на детски тържества. Докато не стигнал до сегашната си работа, която сам определя като "професионален помощник". Днес книгите му са преведени на повече от двадесет езика и имат над 2 милиона продадени екземпляра по света. Особено популярен е писателят в страни като Мексико, Бразилия, Аржентина, Чили, САЩ, а в последните години името му нашумя и в Испания, Германия и други европейски държави. Носител е на множество престижни литературни награди и всекидневно получава хиляди имейли от цял свят. Твърди, че не е писател в литературния смисъл на думата. Единственият пациент в книгите ми съм самият аз, казва Букай. Това може би е и тайната на успеха: да пишеш за себе си, а да докосваш сърцата на милиони. Книгите на Хорхе Букай са живото доказателство, че това е точно така.