Хобит. Билбо Бегинс или дотам и обратно

Автор: Дж. Р. Р. Толкин
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 15

Издател Бард
Брой страници 321
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 387 грама
ISBN 9545841415
Баркод 9545841415
Категории Фантастика, фентъзи. Хорър, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"И наистина, който търси, обикновено намира, макар и не винаги точно това, което е търсил."

Пpез 1937 г. един все oще никoму неизвестен пpепoдaвaтел, дoкaтo пpoвеpявa еднo oт съчинениятa нa учениците си, нa гъpбa нa един пpaзен лист, нaписвa пъpвoтo изpечение нa един poмaн: "В еднa дупкa в земятa живееше xoбит."

"Cмoг изглеждaше дълбoкo зaспaл – нитo излъчвaше светлинa, нитo издaвaше звук – и aкo не бяxa тънките стpуйки пapa нaд нoздpите му, мoжеше дa се пoмисли, че е мъpтъв. Билбo тъкмo се кaнеше дa пpистъпи нaпpед, кoгaтo изведнъж зaбелязa, че изпoд спуснaтия клепaч нa лявoтo oкo нa Cмoг се пpoмъквa тънък чеpвен лъч светлинa. Знaчи тoй сaмo се пpaвеше нa зaспaл, a всъщнoст нaблюдaвaше вxoдa нa тунелa!". Eднo пoсещение нa вълшебникa Гaндaлф и oтpяд джуджетa изтpъгвa Билбo Бегинс oт уютния и спoкoен живoт в xoбитoвaтa му дупкa в Topбoдън. Внезaпнo тoй се oкaзвa зaмесен в плaн зa oгpaбвaне съкpoвищетo нa Cмoг Великoлепни – гoлям и мнoгo oпaсен дpaкoн. Мaкap дa се включвa кpaйнo неoxoтнo в тoвa пpиключение, Билбo изненaдвa дopи себе си със свoятa изoбpетaтелнoст и с умениятa си нa кpaдец!

"Cветът се дели нa тези, кoитo сa чели "Xoбит" и "Влaстелинът нa пpъстените", и тези, кoитo тепъpвa ще ги пpoчетaт."
Cънди Taймс

Ключови думи: Книги-филми, Големите партита в книгите, Добрата стара Англия, Измислени светове, Цветовете на есента, Страховити истории, От страниците до екрана, ТОП 100 март 2010 - март 2020, Фентъзи и фантастика, ТОП 101 Художествена литература 2011-2020, ТОП 201 на десетилетието, Абракадабра, Това лято ще прочета, Тази есен ще прочета, Светът на драконите, Майстори на фентъзи и фантастика

от Билбо / дата: 13 яну 2022

Коментарът е изтрит от администратор.

от Елена / дата: 19 авг 2017

,,Бащата на Фентъзито,, след Толкин е Мартин просто много си приличат.

от буреездачът / дата: 20 апр 2015

Страхотна книга, написана с голямо въображение и на мен лично много ми хареса. заслужава си отделените средства и време.
Респект към Толкин

от Цвета Каничева / дата: 24 фев 2015

Хобит е елементарно произведение на фонът на щедьпврите на Дейвид Едингс

от Балева / дата: 23 фев 2015

Само една ли е книгата за Хобит

от мирабела / дата: 23 дек 2013

Книгата е великолепна както и филма .

от Милен / дата: 07 юли 2013

Приятели, само в една книга ли са побрани приключенията на Билбо Бегинс?

от Борис / дата: 25 мар 2013

Прочетох книгата, определено очаквах повече на фона на масовата истерия. НО аз НЕ съм дете и може би на това се дължи разочарованието ми. Книгата си е чисто и просто детска. И определено не е като Хари Потър, която с еднакво одобрение да се чете и от възрастни, и от деца.

от Мартин / дата: 04 мар 2013

Ще останете без дъх от творчеството на Толкин не се кол***йте и купувайте книгата!

от билбо бегинс / дата: 09 яну 2013

книгата я получих за коледа просто е уникална и последна в книжарницата тази книга ми е златна но и ,,властелина на пръстените,, също тези книги са уникални,

от Д. / дата: 29 дек 2012

Невероятна книга!

от Adelina / дата: 17 дек 2012

Книгата е много увлекателна!

от Смок Великолепни / дата: 01 дек 2012

Страхотна книга!

от Билбо / дата: 22 яну 2012

Искам дял от печалбата!

от Ади / дата: 10 яну 2012

Книгата е страхотна. Много повече ми харесва от "Властелина на пръстените". Радвам се, че я прочетох.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Да измислиш интересна приключенска история, която да грабва вниманието на различни по възраст читатели, несъмнено е много трудно начинание, но не са и малко авторите, които са се справили с това предизвикателство. Да измислиш, обаче, цял един свят – ето, това е нещо, на което е способен само един: Джон Роналд Руел Толкин!

Какво може да се каже за един малък хобит, който - тръгвайки на едно приключение, a хобитите никак не обичат приключенията - не само се излага на безчет опасности, но успява да промени света, в който той живее? Билбо Бегинс е незабравим герой, родоначалник на цял един жанр в литературата: Фентъзи. Знаем, че Толкин е вярвал в Библията и точно този факт ни кара да направим аналогия с образа на Билбо Бегинс – най-малкият и незабелижим образ, сътворен от Толкин - с библейския Давид, който още невръстен успява да победи Голиат - гигант, потомък на свръхчовеци от по-старо време, смятан за непобедим в битка . Идеята, че героят може да не е някой исполин, чуден в красота и мъдрост, а малък и невзрачен човек (в случая хобит) е много вдъхновяваща и чудесна , тъй като всеки разбира, че не е нужно да притежаваш неземни качества, за да бъдеш герой. Всеки от нас може да се превърне в един истински Давид като господин Бегинс, стига да има смелостта да се впусне в приключението, да бъде верен на приятелите си и притежава добро и честно сърце, чуждо на сляпата алчност за злато... Е, и един вълшебен пръстен няма да е никак излишен!

„Хобит. Билбо Бегинс или дотам и обратно“ е едно истинско приключение, което - уверявам ви - ще пожелаете и вие да преживеете!

Деян Дончев, Хеликон Русе

Роден на 3 януари 1892 г. в Блумфонтейн (Южна Африка) в семейство на преселници от Германия; оттам е и малко необичайното трето име \"Ройл\". Завършил е Оксфордския университет. Участвал в първата световна война. През 1925 г. се връща в Оксфорд и работи там до пенсионирането си през 1959. Като учен е известен най-вече с коментираното издание на аглосаксонската епическа поема \"Беовулф\", с преводите на съвременен английски език на средновековни рицарски романи (\"Сър Гавейн и Зеленият Рицар\", 1925), а така също и с есето \"За вълшебните истории\" (1947), в което излага и обосновава собствена концепция за митологичната поезия.

Толкин е един от основателите на литературния клуб \"The Inklings\", членове на който са били Клайв Люис, Чарлз Уилямс, Оуен Барфилд. Първата му художествена публикация е стихотворението \"Битка на източната равнина\" (март 1911 г.). Слава на Толкин като писател идва едва след издаването на трилогията \"Властелинът на Пръстените\", която само от 1954 до 1966 години преминава през петнадесет издания, както в Англия, така и в САЩ.

Толкин е лауреат на премиите Locus Poll Award (1978, 1987), Ditmar Award (1978), Gandalf Award (1974, 1978), Balrog Award (1981, 1979), International Fantasy Award (1957) и Mythopoeic Award (1981).

Джон Толкин умира на 2 септември 1973 година.