Избрано / Р.Л.Стивънсън

Автор: Р.Л.Стивънсън
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Фама
Брой страници 240
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 324 грама
Размери 21x14
ISBN 9789545973673
Баркод 9789545973673
Категории Повести и разкази. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Сборникът съдържа знаменитата повест на Робърт Луис Стивънсън (1850-1894) „Странният случай на доктор Джекил и мистър Хайд”, както и някои от най-хубавите му разкази.

Стивънсън проповядва, че същностното е в идеите и че плодовете на нашето въображение са в основата на преживяванията ни. Да си представиш крилата крава, означава, че си видял крилата крава. - Г. К. Честертън

Може де се каже, че реализмът на Стивънсън е съвършено нереален и затова е всемогъщ. Той никога не е гледал на света другояче, освен с въображението си. У мнозина писатели откриваме могъщата сила да възвисяват действителността чрез цвета на думите, но не знам дали у другиго бихме открили образи, които без помощта на думите са по-силни от реалните. Тези нереални образи са всъщност квинтесенцията на реалността. - Марсел Швоб

от Стефан / дата: 25 дек 2009

Най-после Стивънсън да излезе в приличен вид!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Книгите на Робърт Луис Стивънсън не престават да вълнуват  въображението на деца и възрастни вече цял век. Да си припомним само „Островът на съкровищата” или „Отвлеченият”. Приключения, подвизи, смели герои и подли злодеи (и разбира се, скрити съкровища) – романите винаги са се радвали на успех и днес стоят с основата на многобройни адаптации за киното и телевизията. Талантът на  Стивънсън е признат и той с право може да бъде назован „класик” – най-малкото ако приемем, че такъв е онзи автор, към който поколения читатели отново и отново с огромно задоволство се връщат.
Томчето „Избрано” включва няколко майсторски написани разказа и друг емблематичен за Р. Л. Стивънсън текст – „Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд”. Зловещата история предава случай на раздвоение на личността – и то толкова майсторски. Чудесно томче, даващо прекрасна възможност за хубав подарък.

Димо Георгиев - Хеликон, Шумен

С творчеството на Р.Л. Стивънсън се сблъсках още в ранните си тийнейджърски си години. Но за разлика от останалите, които четяха неговия „Островът на съкровищата“, аз попаднах на друга творба - „Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд“. Признавам, впечатли ме искрено и ме накара да се замисля сериозно – разбира се, колкото сериозно може да се замисли едно дете.


Препрочитайки наскоро историята, наред с други не по-малко странни разкази на автора, си дадох сметка защо творбата е предизвикала големия ми интерес тогава. Същността на тази история е проблемът, с който човек рано или късно се сблъсква, осъзнавайки, че има добра, но и лоша страна и, че всъщност именно тези му две страни го правят завършен и истински. Ето затова раздвоението на личността, избирането само на злото или само на доброто, превръщат героя на Стивънсън в гротеска, в същество, което не може да оцелее.


Но няма да ви разкривам повече, разгърнете книгата и бъдете лоши, когато се наложи, а добри винаги...


Даниела Апостолова, Варна – Пикадили Парк