Приказки за размисъл

Автор: Хорхе Букай
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 15

Издател Хермес
Брой страници 192
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 199 грама
Размери 20x13
ISBN 19789542607267
Баркод 19789542607267
Категории Приложна психология, Книги

"Разказват, че оттогава нататък ние, хората, често срещаме Яростта — сляпа, жестока, страховита и ядосана. Но ако си дадем време да се вгледаме по-внимателно, разбираме, че Яростта, която виждаме, е само маска и под дрехата й всъщност се крие Тъгата."

„Приказки за размисъл" е сборник от истории, някои от които съвсем ежедневни, други - със силен притчов елемент. Те изследват отделни страни на човешката природа, различни човешки слабости. Основни теми са любовта, омразата, приятелството, зависимостта от другите и същевременно невъзможността да живеем без тях. Интересното при всички тези истории е неочакваният им край. Целта на автора е не да дава готови отговори на житейски дилеми, а да провокира към размисъл. Мъдростта се постига само като се извърви трънливият път на самопознанието, но Хорхе Букай сътворява за нас магия: четейки тези „приказки", ние леко, почти неусетно стигаме до дълбоки прозрения за човешката природа и собствената си същност.

Ключови думи: Топ 50 за последните 10 години, ТОП 110 на десетилетието, ТОП 110 за 10 години

от Ива / дата: 12 юни 2014

Ужас!!! Пак повтарям- Ужас!

от Бог с вас / дата: 17 юли 2012

ЧУдесна книга, истинско ЧУдо! Бисер в хартия, мъдрост на златни зърна!

от Николай Узунов / дата: 06 окт 2011

Ако си мислите, че това нещо може да раздвижи това, което разбирате под 'мисъл', значи съвсем е закухяло в главите ви. :))))

от Хани / дата: 25 авг 2011

Много хубави приказки. Някои от тях се повтарят обаче при Енрике марискал с малка промяна в съдържаниято.

от Ралица Е. / дата: 13 окт 2010

"Дълбоки" приказки. Определено си струва да бъде прочетена. Най-малкото ще раздвижи мисълта ви в много посоки.

от Sashi / дата: 30 сеп 2010

Книгата е доста елементарна. Дори на моменти досажда с излишни пояснения!

от Ралица / дата: 19 юни 2010

Лично на мен ми хареса доста повече от \"Нека ти разкажа\". Прекрасна книга, препоръчвам я на всички.

от Мама / дата: 08 мар 2010

"Приказки за приспиване на деца
и събуждане на възрастни"...
Какво повече му трябва на човек?

от * / дата: 25 дек 2009

Също я препоръчвам. В началото бях скептична, но ме опроверга.

от Цветанак димова / дата: 09 окт 2009

Книгата заслужава да се прочете от младите. Да си я имаш в библиотеката и когато искаш да разговаряш с мъдър човек, който не ти се натрапва да прочетеш една притча. Горещо я препоръчвам. Все едно че разговаряш със себе си, но нещата идват на мястото си.

от Анелия Асенова / дата: 19 юни 2009

И двете книги са страхотни :)

от Теодора / дата: 02 юни 2009

Тази книга ме развълнува много,тя ни помага не само да оцеляваме всеки ден,но и да учим уроците на живота.Тя е един нов приятел,който ни помага да намерим своето място без срах и слабост от неуспехите,и да намираме винаги правилната посока за самите нас.Всяка притча е една възможност,която пропускаме ако не вярваме и не искаме да се променим!Препоръчвам я на всеки ,който върви изправен и усмихнат в живота си!

от Ивелина / дата: 15 апр 2009

Невероятна книга! За първи път чета нещо подобно. Написана е изключително достъпно и в същото време толкова мъдро. Смятам, че книги като тези на Хорхе Букай ще върнат любовта на българина към четенето.

от titi / дата: 23 фев 2009

И двете книги са много добри!Чакам с нетарпение и следваштата !

от ивелина / дата: 06 фев 2009

Много хубава книга! Горещо я препоръчвам за четене вечер, сутрин или когато имате по 15 минути да изчетете една историйка, гарантирам ви че после цял ден ще се замисляте над нея. Хареса ми дори повече от първата книга определено!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Тази книга е! Книга, която по типичен гещалт-начин утвърждава действителността...Чрез приказки, лични митове и опит, чрез благи думи Хорхе Букай търси начин да покаже на читателите си, че в крайна сметка светът им зависи от тях самите.


Това не е книга за самопомощ, тя няма да реши проблемите ви или да направи живота ви щастлив. Тази книга е такава...каквато я намерите вие!


 

Елена Бойчинова, Хеликон Витоша

Книга – пътешествие, пътешествие към себе си. Едновременно най-страшното и най-вълнуващото пътешествие. А приказките са онези провокиращи истини, които ни хвърлят към дебрите на нашите души. И тогава ние уплашени и ужасени оставаме сами със себи си и изкрещяваме на света:

„Аз не съм този, който бих искал да съм.

Не съм този, който би трябвало да бъда.

Не съм този, който майка ми искаше да стана.

Дори не съм този, който бях.

Аз съм този, който съм.“

„Приказки за размисъл“ е сборник от притчи, които ни напомнят, че трябва да извървим трънливия път на самопознанието, за да достигнем мъдростта. Че трябва да изгубим себе си, за да можем пак да се намерим.

И помнете, че ако срещнете някой, чието отношение към света е по-различно от вашето, ако не мисли, не действа и не вярва като всички, той не е луд, а просто е предприел своето велико пътешествие към себе си.

Лилия Олегова Иванова, книжар – Хеликон Кюстендил

Сборникът с разкази (приказки) събужда спомена  за нещо отдавна забравено - корените на мъдростта, идеята на случващото се. Непосилно е за нас - забързаните и вечно търсещи хора да разберем смисъла на битието, затова често объркваме посоката и хабим напразни усилия в гонитба на химери. Но когато в ръцете ни попадне зрънце преживяна истина, не бива да я отминаваме, напротив -  хубаво да я огледаме, осмислим и използваме, защото моментите на откровения са редки, кратки и толкова ценни...

Елена Бръмбарова, Хеликон - Пловдив

Хорхе Букай е роден през 1949 г. в Буенос Айрес. През 1973 г. завършва медицина в местния университет със специализация лечение на психични заболявания. Започва кариерата си на психиатър в отделението по психопатология в болницата "Пировано", Буенос Айрес. Хорхе Букай специализира като гещалтпсихотерапевт в Аржентина, Чили и Съединените щати. В момента съвместява преподавателската си работа в университета в Буенос Айрес с професионалната си практика като психотерапевт. Букай е от тези личности, които са щастливи, че "сами са изградили себе си". Той твърди, че първият му университет е бил самият живот. Започнал е да работи на тринайсетгодишна възраст и е упражнявал различни професии - продавач, таксиметров шофьор, клоун, възпитател, актьор, телевизионен водещ, аниматор на детски тържества. Докато не стигнал до сегашната си работа, която сам определя като "професионален помощник". Днес книгите му са преведени на повече от двадесет езика и имат над 2 милиона продадени екземпляра по света. Особено популярен е писателят в страни като Мексико, Бразилия, Аржентина, Чили, САЩ, а в последните години името му нашумя и в Испания, Германия и други европейски държави. Носител е на множество престижни литературни награди и всекидневно получава хиляди имейли от цял свят. Твърди, че не е писател в литературния смисъл на думата. Единственият пациент в книгите ми съм самият аз, казва Букай. Това може би е и тайната на успеха: да пишеш за себе си, а да докосваш сърцата на милиони. Книгите на Хорхе Букай са живото доказателство, че това е точно така.