Сергей Есенин

Автор: Станислав Куняев, Сергей Куняев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Рива
Брой страници 664
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 800 грама
Размери 21x14
ISBN 9789543201778
Баркод 9789543201778
Категории Биографии. Генеалогия, Художествена литература, Книги

Станислав Куняев и Сергей Куняев поднасят съвършено различна биография на бележития руски поет, изчистена от всякакви идеологически догми. Като се опират на огромно количество недостъпни по-рано архивни документи, те проследяват премълчавани сюжети от жизнения път на твореца: Есенин и Троцки, Есенин и Сталин, Есенин и императорското семейство Романови. По нов, автентичен начин разглеждат и взаимоотношенията му със Зинаида Райх, Айседора Дънкан и останалите негови спътнички в живота, както и ролята му за развитието на руския национализъм от 20-те години на XX век. Не са подминати и пребиваванията на Есенин зад граница, нито пък истината за трагичната му смърт. Така постепенно, без недоизказване и изкривяване, двамата биографи разкриват действителния лик на една от легендите в руската литература, на популярния и обичан поет с трудна и неравна житейска и творческа съдба.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Вече не пиша автобиографии.

И на анкети не отговарям.

По- добре да се носят легенди!”

     С тези думи на Есенин започва първа глава от автобиографичната книга на Станислав Куняев и Сергей Куняев, вдъхновена от многоликата и забележителна съдба на един от вечните руски поети на XX век.

    Името на Сергей Александрович Есенин се свързва най-често  с всеобщата представа за великия руски поет на  XX век,  известен предимно със своите неповторими стихотворения и поеми с подчертан емоционален характер.

       Приживе, а и до наши дни, Есенин е смятан за продължител на Пушкиновата слава. Но през краткия си живот, той  “ще познае и усойната сянка на мълчанието и грубия калъп на една нормативна догматика, в която крехката му и деликатна лирика няма да може да се побере“.

 Отвъд творчеството на Есенин стои сложна и интересна личност, съзряла рано за изкуството, натоварена със силни полюсни характеристики. Именно поради тази причина за поета са изписани хиляди страници в опити за критика. Неговата съдба и творчеството му са били и ще бъдат обект на изследване в продължение на години, което безспорно го превръща в легенда не само за руската литературна история. Но като оставим настрана всички идеологически догми остава един съвсем реален човек, който чувства, мисли, твори, изпитва болка, изпитва любов…

       Интересното е, че Есенин е необикновен и безподобен заради особено любопитната същност на нрава си, на начина, по който се представя и по който се държи. Съществуват най-различни и противоречиви представи за поета. Някои го смятат за психически нестабилен човек, алкохолик, самовлюбен егоист, хулиган, скандалджия и грубиян.

 Поразителното обаче е, че  според други, Есенин е притежавал напълно противоположни на това виждане черти: човечност, гениалност, мъжка красота, искреност…

Каквито и изводи да бъдат направени, те със сигурност ще бледнеят пред богатата, разноцветна биография на Есенин, пълна с възходи и падения.

Истината обаче е много по- задълбочена и скрита зад всички политически и социални белези...

В тази книга ще прочетете много. Това не е просто живот на бележита личност, това е гласът на самия поет:

„Биография, цялата моя биография е в стиховете ми, друго няма.”

Кети Турманова, Хеликон Стамболийски