Полет над кукувиче гнездо

Автор: Кен Киси
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 33

Издател Фама
Брой страници 358
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 448 грама
Размери 20x13
ISBN 9545972211
Баркод 9545972211
Категории Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

„Какво друго е обществото ни, ако не една лудница. Какво друго е тази лудница, ако не един модел на нашето общество!“

Един от най-предизвикателните и многократно забранявани в различни щати романи.

В отделение на психиатрична клиника безметежно властва деспотичната старша сестра мис Рачид. Тя манипулира и държи в подчинение не само болните, но лекарите и целия персонал. Нещата се променят, когато постъпва нов пациент - Рандъл Патрик Макмърфи, дребен мошеник и комарджия, но също дързък, темпераментен бунтар, който симулира психично разстройство, за да избегне присъда в трудов лагер. Здраво вкопчен в живота, Макмърфи поема лидерството, сплотява пациентите и се опълчва срещу диктатурата на старшата сестра, като открито нарушава правилата. Но това неподчинение, което започва като спорт, скоро прераства в безмилостна битка, в тотална война между двама непримирими противници.
Вълнуващ и забавен, но в крайна сметка трагичен, романът на Кен Киси се нарежда сред най-стойностното в съвременната литература. През 1975 година творбата е екранизирана от Милош Форман, филмът печели пет оскара в основните категории и е определен от критиката за един от двайсетте най-добри филма за всички времена.
Могъщият поетически реализъм, съдържащ се в романа на Кен Киси, издига изтъркания сюжет за живота В едно отделение за душевно болни до абсурден, всеобхватен, сякаш излязъл изпод перото на Оруел разказ за същността на човешката природа.
сп. "Лайф"

Блестяща притча за доброто и злото, истинско литературно постижение.
сп. "Ню Йорк Таймс Бук Ривю"

Вик на протест срещу догмите на антихуманното общество и срещу онези които властват в него.
сп. "Таим"

Кен Киси е създал един свят - убедителен, жив, пулсиращ. Той притежава голям и силен талант и е написал голяма и силна книга.
сп. ..Сатърди Ривю"

Ключови думи: класика, Вечната класика, Книги-филми, Книги, които ни променят, Книги, които ще те променят, Намери време за четене, С крилете на птица

от Мани / дата: 11 юни 2020

Много силна, разтърсваща и великолепна книга! Все още мисля за нея, дори след като я прочетох. Много поуки има между редовете, за всеки човек по нещо. Екранизацията й не ми хареса, нищо спрямо романа на Киси. Бих препоръчала книгата, остава си актуална и си струва да се прочете!

от G.M / дата: 27 ное 2016

Народен театър Иван Вазов - Полет над кукувиче гнездо !!!

от Милка Трифонова / дата: 22 ное 2015

Прочетох книгата, изгледах и филма.Вземам си думите назад.Хубави са.

от Милка Трифонова / дата: 18 ное 2015

В момента я чета, но не не ме грабва .Не мисля , че щях да загубя, ако не я бях прочела, а и не ме обогатява с нищо.

от flint / дата: 21 юни 2015

Изпълнението на Джак Никълсън в "Полет над кукувиче гнездо" е определено като "най-великата роля в историята на киното".

от petya / дата: 20 юни 2015

Шедьовър! Известно време след като я прочетох още я преживявх. Надзърнах и няколко кадъра от филма - нищо особено, а и Джак Никълсън не е най-подходящия Макмърфи ирландеца.

от Джу / дата: 15 май 2015

Мен не успя да ме грабне. С голяма мъка я прочетох до 60 страница и просто я затворих...

от Иво / дата: 25 фев 2014

Това е книгата.

от Вал / дата: 16 фев 2014

Книга - еталон. И пример как да се спасим от нашата лудница.

от Хун Бурзум / дата: 10 дек 2013

Уникална, Велика, Неповторима КНига!

от нели / дата: 10 дек 2013

Обичам тази книга и този филм.

от terrigena / дата: 05 май 2013

Велик роман, който сам по себе си е мерило за качествена проза. Завиждам на хората, на които тепърва им предстои да разгърнат неговите страници.

от Иванов / дата: 30 мар 2013

Хубава книга, много добре написана. Отвратителна екранизация обаче :(

от Н.К / дата: 11 яну 2013

ВЕЛИКОлепие! Трудно се коментира такова ниво.Удоволствието е за читателя.Поздравления за преводача и издателството.

от Латуан / дата: 11 яну 2013

Прекрасна книга! Една от малкото, които ми се иска да препрочитам отново и отново.

от Ceco / дата: 29 апр 2012

Просто великолепна!

от Ceco / дата: 29 апр 2012

Просто великолепна!

от Таня - Стара Загора / дата: 13 окт 2011

Аз пък да ви кажа честно, дали защото бях с големи очаквания или момента бе неподходящ, но с голяма мъка я прочетох тази книга.
За "Параграф 22" пък да не говоря - нея дори не успях да довърша

от Елена / дата: 13 окт 2011

Книга, която е сред 10-те най-велики романа на 20 век.

от dobi / дата: 14 сеп 2011

Страхотно удоволствие е да четеш и препрочиташ тази велика книга.

от Dess / дата: 08 сеп 2011

Шедьовър. Нямам друго какво да кажа.

от Тони / дата: 08 сеп 2011

Великолепна, огромна книга.

от Клаудия / дата: 07 сеп 2011

Невероятна!

от Thanatos / дата: 23 авг 2011

Просто е нереално колко ограничени хора оценяват книгите в този сайт! Как е възможно една от най-великите книги на всички времена да има рейтинг "3" и то при 259 гласували? Принципно големият брой гласували би трябвало да вкара в рамките на стохастическата грешка всички, които са дали рейтинг "1" само защото са се чудили какво да правят и така рейтинга да бъде поне "4". Все пак коментарите, които са много по-важни доста вярно отразяват същината на книгата.

от Дон Дракона Уилсън / дата: 29 юли 2011

Няма как да стане,защото всички,които се смятат за различни се крият за мониторите на компютрите си и философстват.

от Галя Борисова / дата: 19 юли 2011

Обществото ненавижда индивидите, които се опълчват срещу лъжвните му правила и които искат да ни припомнят, че има и други естествени, божествени правила за добро и зло за които всеки човешки дух има представа.
"Полет над куковиче гнездо" е величествена ода за борбата между Истината и лъжата, между Светлината и мрака. Ода, която разтърсва душата питайки я: " Ти, направи ли компромис? Защо те е страх да бъдеш себе си? Защо те е страх да бъдеш индивид? Защо те страх да бъдеш водач на Истината и войн на Светлината? Ода, която ни кара да се обърнем към изначалната си божествена природа и да си спомним, че пребиваването ни в което и да е общество е явление - временно. Безсмъртна е само душата, а тя може да остане неопетнена и изисена, ако се противопаставя на лъжата.Независимо кога и независимо къде.

от иво / дата: 19 юли 2011

Велика книга. Стана известна благодарение на филма. Показва как обикновения, малък човек може да се изправи срещу Системата. И, разбира се, Системата го убива. Но ако повече обикновени, малки хора се опълчат срещу Системата? Не вярвам това да стане тук и сега.

от lady / дата: 14 апр 2011

Тази книга и "Параграф 22" са истински шедьоври!

от Smith / дата: 14 апр 2011

една от 10-те най-велики книги

от Клавдия / дата: 13 апр 2011

Влюбена съм в тая книга!

от Доби / дата: 13 ное 2010

Истински шедьовър!

от proletno cvete / дата: 06 юни 2010

чудо

от proletno cvete / дата: 06 юни 2010

чудо

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Авторът на знаковото заглавие „Полет над кукувиче гнездо“, Кен Киси, сам е участвал в експеримент, проведен в клиника за ветерани, чиято цел е била да се види въздействието на психотропни вещества и най-вече на ЛСД върху човешката психика. По това време - годината е 1959, приемането на ЛСД е легално. След като завършва Орегонския университет в Юджийн, той работи известно време като санитар в една психиатрична болница. Какви точно са били последствията? Трудно е да гадаем. Единственият факт е, че три години по-късно, през 1962, се появява шедьовърът „Полет над кукувиче гнездо“.

Разказът е затрогващ и покъртителен. Трудно може да се създаде по-реален образ на жаждата за живот и свобода, при това да се бориш за тях в психиатрична клиника, когато цялата Система цели да те направи уязвим, тих, немощен, еднакъв. През погледа на уж глухонемия Вожда Бромдън, читателят става свидетел на живота в една лудница, където Мъглата поглъща всичко, и в която всеки се загубва, подвластен на контрола и манипулацията. Атмосферата е повече от подтискаща:

Стените така са притиснали и сгъстили въздуха, че не е останало място за смях...А щом изгубиш смеха, значи, си изгубил опорната си точка.“ Появява се Рандъл Патрик Макмърфи - жизнен, енергичен, свободолюбив и истински, който „все още се опитва да измъква хората от мъглата“, който се опитва да събуди всички около себе си. Но това поведение е крайно нежелателно и недопустимо в тези условия. Борбата е неистова, трудна и почти невъзможна. Заслужава си тази борба да бъде проследена, да се осъзнаят резултатът и последствията от нея.

Кристина Калайджиева, Хеликон Благоевград

Трудно може да се говори за американска литературна класика, но никой не би оспорил твърдението, че „Полет на кукувиче гнездо” е най-малкото емблематично заглавие.
Кен Киси изгражда един затворен, почти стерилен свят, модел на обществото, в който човек, затънал в страховете и колебанията си, оставя други да вземат решения вместо него, ангажирайки съзнанието си с дребни, незначителни неща. Но всичко си има цена, а цената на прехвърлената отговорност е голяма и понякога фатална. Появата на един бунтар в тази затворена система я изкарва извън релси – този тип режими не позволяват на индивидуализма да вирее свободно. Самата дума свобода е непозната за тях.
За мен „Полет над кукувиче гнездо” е от книгите, които трябва да присъстват във всяка библиотека.

Николина Бочева - Хеликон,София - Витоша