Чародеецът Бохем

Автор: Здравко Дафинов

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Брой страници 386
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 325 грама
Размери 20x14
ISBN 95489450128
Баркод 95489450128
Категории Биографии. Генеалогия, Художествена литература, Книги

Въпреки че са изминали вече 87 години от смъртта на Димчо Дебелянов, той си остава не само близък, но и един от най-любимите поети, особено на българската младеж. Искреността, изповедността, романтиката и елегииността на поезията му овладяват изведнъж и най-студените сърца, а съвършенството на стихотворенията му доставя истинска естетическа наслада на всички онези, които разгърнат страниците на стихосбирките му.
Сирак, израснал в недоимък, той има бедността за вечна спътница в живота и тя го отвежда отрано в средата на българската бохема, на която той става един от най-ярките представители поети в началото на XX век. Ако трябва да се търси по-раншен аналог на неговото бохемство в историята на българската литература, то той е само примерът с Христо Ботев в средата на българските хъшове по времето на Българското възраждане. Бохемството и на двамата се проявява обаче в най-благородния си вид: то разкрива свободолюбивия им дух, смелостта и откровеността им, личното им достойнство и етичния им максимализъм. С Ботев съдбата свързва Дебелянов още веднъж: и двамата живеят кратко време (под 30 години) и загиват в борбата за свободата на родината.
Най-голям принос за изясняване перипетиите в живота на Димчо Дебелянов има любимата му сестра Мария Дебелянова-Григорова, която запазва и част от неговия архив. Безценна е и доблестната проява на неговата първа любима Иванка Дерменджийска, която предоставя за публикуване многобройните, изпратени до нея писма от Дебелянов, разкриващи неговата чиста, дълбоко нравствена и благородна душевност. Принесен характер имат и спомените на неговите най-близки приятели поети и писатели - Николай Лилиев, Димитър Подвързачов, Георги Райчев, Гьончо Белев, Константин Константинов и публициста Йордан Мечкаров, както и на Георги Геров, негов съратник в казармата и на фронта от 1912 до смъртта на поета в 1916 година.
Здравко Дафинов

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg