Смърт и компас/лукс.

Автор: Хорхе Луис Борхес
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Труд
Брой страници 572
Година на издаване 2005
Корици твърди
Език български
Тегло 640 грама
Размери 21x15
ISBN
Баркод
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Всяка национална книжовност има свещени страшилища, които упражняват желано и нежелано въздействие върху литературните събратя. Отпътувайки завинаги за Европа, Хулио Кортасар заръчва на изпращачите си, изкушени от перото: "Момчета, убийте Борхес!" Едва ли има по-красноречиво доказателство за изключителното влияние на това творчество, което царства тъй пълновластно, че за да се отърват потърпевшите, единственият изход е собственоръчно да извършат борхесоубийство - иначе не биха могли да се избавят от подражателство и да намерят собствен изказ.
Румен Стоянов

Интелектуално изтънчен творец, изследвал с неизтощимо въображение териториите на човешкия дух, Борхес /1899-1986/ е сред видните основоположници на модерната латиноамериканска проза. Истински демиург на Словото, той е и създател на неповторима идейно-естетическа действителност, в която въображението, културологичният опит и умозрението са автономна и дълбока епична цел.
Анна Златкова

Борхес е паметна фигура в художествения свят на модерността; творчеството му е най-важното нещо, което се е случило на испанския език в по-ново време.
Марио Варгас Льоса

Само двама писатели от ХХ в. - Джеймс Джойс и Хорхе Луис Борхес - са ни завещали най-точната визия за новото хилядолетие; Глобалната мрежа, единственото Истинско нещо, защото всичко останало е Виртуално. Първият я е пресъздал чрез думи, а вторият - чрез идеи.
Умберто Еко

от Владислав / дата: 28 мар 2014

Мнения?

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Хорхе Луис Борхес е роден на 24 август 1899 в Буенос Айрес. През 1914 г. младият Борхес се установява в Женева, където завършва Калвинисткия колеж. По време на престоя си в Швейцария той се запознава с идеите на Шопенхауер, с творчеството на Уолт Уитман и на френските символисти Рембо, Верлен и Маларме. От 1919 г. е в Испания, където попада в кръговете на местните писатели ултраисти. През 1921 се завръща в Аржентина и взема участие в основаването на различни литературни и философски издания. През 30-те години, вследствие на наследствено заболяване, зрението му започва прогресивно да се влошава, докато остава напълно сляп. Работи в Националната библиотека, от която е уволнен за антиперонистки изказвания, а при новия режим е назначен за неин директор; преподава в университета в Буенос Айрес, пътува. Започва творчеството си с поезия, но славата си на световно признат автор дължи на своите кратки разкази и литературни есета. Умира на 14 юни 1986 в Женева.