Името на розата

Автор: Умберто Еко
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Бард
Преводач Никола Иванов
Брой страници 528
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 491 грама
Размери 14x21
ISBN 9789545853777
Баркод 9789545853777
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Не винаги следата има формата на тялото, което я е оставило, и не винаги се дължи на натиска на някакво тяло. Случва се тя да възпроизвежда впечатлението, което дадено тяло е оставило в паметта ни, това е следа от някаква идея. Идеята е знак на нещата, а представата е знак на идеята, знак за знак."

В края на 1327 г. монахът Уилям от Баскервил, натоварен с деликатна дипломатическа мисия, попада в един манастир в Северна Италия. Още в началото му се налага да разплита поредица от тайнствени убийства, които окървавяват манастирската библиотека - един недостъпен лабиринт.
Уилям ще разкрие загадките, но за това ще трябва да разгадае поредица от улики и знаци - от поведението на светците до това на еретиците; от езика на тревите до езика на старинните ръкописи.

Ключови думи: Вечната класика, Книги-филми, От страниците до екрана, Това лято ще прочета, Тази есен ще прочета

от Гост / дата: 19 юли 2012

Великолепна книга! Една от най-добрите написани от съвременен автор.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Романът представлява една занимателна, остроумно и отговорно поднесена енциклопедия на средновековието. Започва с уточнението, че става дума за ръкопис – ръкопис, забулен в смътни тайни, чиито следи сочат дълбоко в историята.


Семиотикът Еко умело преплита чисто криминалната нишка с исторически и религиозни факти и догадки, като залага знаци във всяка страница на текста.


С поставената забрана върху книгата на Аристотел, посветена на комичното, всъщност се признава страха от промяната. Защото знанието ще подрони вярата, която се крепи на страха. А стремежът на цялата църковна йерархия през средновековието е да държи в подчинение на вечните си истини човека.


Един изключителен интелектуален щедьовър, който не трябва да бъде подминат!

Виолина Драгнева, клиент на Хеликон Шумен

Умберто Еко е роден в Александрия през 1932 г. Той е философ, семиотик, медиевист и медиен семиолог. На сцената на белетристиката излиза през 1980 г. с романа „Името на розата“, за който, през 1981 г. получава наградата „Стрега“. Следват: „Махалото на Фуко“ (1988), „Островът от предишния ден“ (1994), „Баудолино“ (2000), „Тайнственият пламък на кралица Лоана“ (2004) и „Пражкото гробище“ (2010). Сред многобройните му студии и есета – както академични, така неакадемични – ще се запомнят: „Отворената творба“ (1962), „Трактат по обща семиотика“ (1975), „Интерпретация и свръхинтерпретация“ (1990), „Кант и птицечовката“ (1997), „От дървото до лабиринта“ (2007), „Това не е краят на книгите“ (2009), в съавторство с Жан Клод Кариер, и „Да сътворим врага“ (2011). През 2004 г. издава илюстрованата книга „История на красотата“, следвана от „История на грозотатa“, а през 2009 г. излиза „Световъртеж от списъка: как да внесем ред в понятия, предмети и образи“.

Информация за Умберто Еко може да намерите още в:

www.dsc.unibo.it/dipartimento/people/eco/

www.levity.com/corduroy/eco.htm

www.pratt.edu/~arch543p/help/Eco.htm

www.kirjasto.sci.fi/ueco.htm

www.geocities.com/Paris/LeftBank/2800/eco.html

www.geocities.com/CapitolHill/Lobby/5999/index2.html

www.toolshed.artschool.utas.edu.au/moci/encyc/entries/eco.html

www.italialibri.net/autori/ecou.html