Тропик на Рака

Автор: Хенри Милър
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 6

Издател Фама
Преводач Красимир Желязков
Брой страници 320
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 417 грама
Размери 21x14
ISBN 9786191780419
Баркод 9786191780419
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Светът наоколо се топи, завещавайки ни само петна от време тук-там."

Хенри Милър (1891- 1980) е всепризнат като един от американските писатели с най-мощно влияние. От 1930-а до 1940-а живее в Париж, където създава творби, спечелили му световна слава. Заради дързостта си и еротиката в тях някои, сред които и “Тропик на Рака”, до шейсетте години на ХХ век са забранени в САЩ.

Хенри Милър не е просто писател, поет или философ – ¬ той е шемет.

New Yorker

Хенри Милър няма равен, когато се впуска да разказва. Човек трябва да се върне назад към Марлоу и Шекспир, за да се докосне до сходно богатство и наситеност в образността. Преди него никой не е писал така, може би и занапред никой ще успее да го постигне. Прозата му е е водовъртеж, водопад, вулкан, земетресение... Хенри Милър е олицетворение на литературната енергия.

Норман Мейлър

Днешната американска литература започва и свършва със сътвореното от Хенри Милър.

Лорънс Дъре

Ключови думи: класика, Вечната класика

от Марин / дата: 29 окт 2016

Къде в анотацията пише за "билото на 21 век"? Не виждам такова нещо. А Сако е прав - преводът е същият. Какво ли не измислят заядливците :)

от Сако / дата: 29 окт 2016

Преводът на това издание не се различава по абсолютно нищо от по-старото от 1998 г. Преводачът е същия. :) Това за "билото на 21 век" откъде са го измислили не знам.

от Петър / дата: 18 мар 2014

Целият Хенри Милър беше издаден преди години от друго издателство, Всички книги бяха преведени професионално и "не се гледа от билото на 21 век", цитирам анотация на този прочит, с който не съм съгласен. Милър е уникален наистина, велик. Но не звучи така.

от Фама / дата: 18 мар 2014

Скоро.

от Ради / дата: 18 мар 2014

Няма ли да се издаде и "Тропик на козирога"?

от Алекс / дата: 18 мар 2014

Върховен, невероятен, съвършен. Но не за простата тълпа.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Налице са доста оценки за въздействието на почти безмилостните щрихи и контури в бързия, експресионистичен или направо сюреалистичен поток от думи, известен като „Тропик на рака”. Тази т. нар. от Хенри Милър не-книга е считана за негов пробив във всяко отношение, включително значителна сума франкове след публикуването през 30-те години на ХХ-ти век. Като сливане на биографично и въображаемо, „Тропик на рака” е пример за словесна уникалност. Може би авторът наистина придава на последната „инстинкт на убиец”, или поне инстинктите на достигнал до твърдо дъно човек-творец.


За относителна яснота на този текст, трябва да подчертаем връзката между стил и усет за най-добри място и време, в смисъла на една история на литературата. Приликата с изпълнението на определен стил музика, например ексцесии от твърд джаз, и редуването с редки контра пасажи за друго внимание и дишане на Хенри-героя въздействат като периодична сценичност, която не е четивността на роман, а отразява живота в Париж, лишен от романтизъм. (Този подход е в сила и за „Разпятие в розово”, по-късната трилогия на Хенри Милър, за която съотнасянето с предходното от тази дисциплина вече не е толкова благоприятно.).

Чавдар Димитров, Хеликон София-Стамболийски

Хенри Милър - неукротимият анархист, нежният лирик, саркастичният събеседник, беззащитният мечтател, мъдрецът и пророкът на XX век, съумява да ни зарази с безкрайното си опиянение от живота. Воден от непоколебимото си решение да стане писател, след като е работил какво ли не, той напуска родината си в началото на трийсетте години. Един от многото американци - писатели, художници, музиканти, обикновени милионери, свободни бохеми или авантюристи - залели по онова време Париж, но един от малцината, които успяват да създадат там произведения, превърнали се в класика; да постигнат световна слава, черпейки вдъхновение от блясъка на световния град.
Отхвърлен от критиката, Милър открива бунта, за да стане един от най-значимите модерни автори, възпяли еротичното.