Списъкът с моите желания

Автор: Грегоар Делакур
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Факел Експрес
Преводач Галина Меламед
Брой страници 148
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 145 грама
Размери 12.5x19.5
ISBN 9789549772814
Баркод 9789549772814
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

С втория си роман Грегоар Делакур се превърна в изненадата на годината... Учудващо е, но стартът бе даден първо в чужбина, където авторските му права бяха откупени още преди появата му във Франция, и той вече е преведен на 18 езика. Има нещо универсално в историята на главната героиня Жослин. На нея й се случва това, за което мечтаят хиляди хора по света - печели от джакпота на Евромилион сума, която ще промени съществуването й. Но продавачката на дантели и копчета философски мълчи и се съмнява, прави списъци, зачерква отново и отново, разкривайки скритото лице на мъжа си, преди още да е осребрила чека. Именно в разказа за този промеждутък от време, когато несигурността и тъгата побеждават блажения възторг, Делакур надминава себе си.

Ключови думи: Мъже пишат за жени

от Ваня Хинкова / дата: 20 юли 2019

"Само в книгите човек може да промени живота си. Може да изличи всичко с една дума. Може да премахне тежестта на нещата. Да изтрие гадостите и само след едно изречение да се окаже на края на света."

Грегоар Делакур
Превод: Галина Меламед

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

"Пиша, за да измисля животите, които ми липсват" – казва Грегоар Делакур за себе си. Новата звезда на френската литература  е роден през 1960 г. във Валансиен, Северна Франция. Занимава се с реклама, на 24 години основава собствена фирма и има куп международни награди в тази област. Първият му роман „Писателят в семейството“ излиза през 2011-а и е  отличен с петте най-престижни награди във Франция за дебютна проза. Година по-късно излиза „Списъкът на моите желания“, който му носи международно признание и се превръща в световен бестселър, преведен на 18 езика.


 „Между 45-50 години за човек идва времето на равносметките. Такава и жена си измислих - на средна възраст, която може да промени всичко, ако не харесва - като в приказките, като във филма "Животът е прекрасен"... Един ден прочетох във вестника, че французите харчели 8 милиарда евро годишно за лотария. "Това е! - рекох си. - Тя печели, но не иска парите, защото разбира, че ще пратят живота по дяволите, че това е вече прекалено!" И така значи се появи първо, жената, после възможността тя да промени живота си и сама да тегли чертата, и трето, което най-вече исках - любовната история след 20 години брак... После дойде темата за изхабяването на една двойка, за предателството.” – така Делакур описва идеята за романа.


Жослин - най-обикновена и невзрачна наглед продавачка на галантерия от неизвестно френско градче - печели джакпота на Евромилион - 18 милиона евро. Но тя премълчава този факт, страхувайки се от това, как парите биха променили живота й. Разбира се, тайно съставя списък на желанията си, преди да реши да осребри чека. Този промеждутък от време е изпълнен с блянове, но и несигурност, въодушевление, но и тъга. Точно тук проличава майсторството на Делакур и дълбоките му познания за същността на хората и в частност – на жените. Рискът от провал или преиграване, когато мъж  пише от името на жена, е огромен,  но той го поема и от това  романът много печели. Получила се е вълнуваща история с  чисто човешка философия, много по-дълбока, отколкото изглежда на пръв поглед. Написана  с чувствителност, проницателност  и великодушие. И всичко това с обран, точен и непринуден исказ, с чувство за хумор, но и с много поезия.  


Капанът щраква – героинята е обикновен човек,  като повечето читатели, а ситуацията е необичайна – кой не си е мечтал за подобна.  Затова се чете на един дъх. Предполагам, че и така е написана, но може би само предполагам.


На психоложката са й нужни четирийсет минути, за да ми обясни, че това което ми се случва е голям късмет, но и голямо нещастие. Богата съм. Ще мога да си купя каквото искам. Но внимание. Трябва да внимавам. Защото, когато имате пари, внезапно се оказва, че всички ви обичат. Съвсем непознати хора. Ще ви предлагат брак. Ще ви изпращат стихотворения. Любовни писма. Враждебни писма. Ще ви искат пари, за да лекуват левкемията на момиченце, което се казва Жослин като вас. Ще ви пращат снимки на измъчвано куче и ще ви молят да му станете кръстница и спасителка; ще ви обещаят да кръстят на ваше име кучкарник, кучешка храна и конкурс за домашни любимци. Стигало се е до удари с нож. До нараняване с пръскалката на душа. До изгаряния с пропан бутан. Разкъсвани, унищожени семейства. До снахи измамници и зетьове алкохолици. До договори за премахването на някого...

Елена Алексиева, Хеликон Бургас

Кой не би искал да спечели огромна сума пари?


Кой не иска да стане богат?


Защо? За да бъде щастлив!


А нима щастието може да се купи?


Нима всички ние днес не търсим щастието си точно по този начин – чрез печеленето на повече и повече пари?


В мечтаенето за повече и повече пари?


Щастие = Пари?


 Пари=Щастие?


„Списъкът с моите желания“ е книга, която дава отговор точно на този въпрос – дали човешкото щастие се определя от количеството пари. Това е една история за Жослен и Жослин – съпруг и съпруга, които живеят своя лишен от изненади и сътресения живот в Арас. Жослин има галантерия и собствен успешен блог за шев и кройки, страда от комплексите си на непривлекателна и дебела жена. На четирийсет и седем години е, има две пораснали деца. Все още умира от болка по мъртвата си майка, която губи твърде рано в живота си. Баща ѝ, след прекаран инсулт, не помни повече от 6 минути. Романтична мечтателка, която няма никакви амбиции, радва се на малките неща от своето ежедневието, обича всеотдайно съпруга си, въпреки всичко. Обожава работата си в галантерията, както и готвенето, и грижите за любимата си зеленчукова градина... Но идва денят, в който печели 18 547 301 евро и 28 евроцента от Френската лотария и за нея това се оказва краят на нейния обичан свят.


Осъзнавайки, че ако осребри чека ще загуби досегашния си живот и щастието, което изпитва да го живее такъв, какъвто е  - несъвършен, решава да го скрие в една обувка, но съпругът ѝ го намира, открадва го и я изоставя.


Така той разбива сърцето ѝ, което не може да се съвземе от тежкото предателство.


Тази книга е една тъжна и мъдра човешка история за това какво е истинско щастие и в какво се изразява неговата същност.


Талантливо написана, дълбоко разтърсваща и определено запомняща се книга!


 


„Обичах от цялата си душа живота си и в мига, когато спечелих тези пари, разбрах, че те ще разрушат всичко. И за какво?
За по-голяма зеленчукова градина? За по-едри и по-червени домати? За нов сорт тиквички? За по-голяма и по-луксозна къща; за вана с джакузи? За „Порше Кайен“? За околосветско пътешествие? За златен часовник? За диаманти? За силиконови цици? За нов нос? Не. Не. И не. Притежавах всичко, което парите не могат да купят, а само да разрушат.
Щастие.
Във всеки случай моето щастие. Моето. С недостатъците. Банално. Дребнаво. Но мое.
Огромно. Сияйно. Единствено. 
Ето защо няколко дни след като се върнах от Париж с чека, бах взела решението си: ще изгоря тези пари. Но мъжът, когото обичах, ми ги открадна.“
- Из „Списъкът с моите желания“ – Грегоар Делакур

Любина Йорданова, Хеликон Русе