Преди да падне нощта

Автор: Рейналдо Аренас
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Жанет-45
Брой страници 432
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 462 грама
Размери 20x13
ISBN 9789544916398
Баркод 9789544916398
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

“Преди да падне нощта” е последният роман на Рейналдо Аренас. Той излиза посмъртно и нарежда автора си сред най-значимите имена в латино-американската проза.
Заглавието на книгата е натоварено със смисъл – Аренас я започва в Куба и единственото място, където може да пише, е паркът. Докато има дневна светлина, той работи, криейки се от полицията и в постоянен страх от мрака, който ще настъпи, ако бъде заловен. В Ню Йорк, където Аренас довършва романа, заглавието придобива метафоричен смисъл – писането се превръща в надпревара със смъртта. (Аренас умира на 47 години от СПИН.) Посмъртно творчество му е преиздадено на испански, преведено е на множество езици, и името на Аренас се превръща в символ на съпротивата срещу тоталитаризма.
Още като млад мъж Аренас се превръща в троен враг на режима заради безкомпромисните си политически и естетически възгледи и заради хомосексуалността си. Като враг на революцията той е изпратен в затвора “Ел Моро”, където лежат рецидивисти, убийци и изнасилвачи. По-късно писателят Оскар Р. Оргалес пише: “Рейналдо съзнаваше ясно, че животът е тук и сега, че е само един повей. Той живееше със съдбовната склонност да се озовава на погрешното място в погрешното време.”
"Cuba sera' libre. Reinaldo ya lo es" (Куба ще бъде свободна. Аз вече съм.) Така завършва предсмъртното писмо на писателя, който се самоубива на 7 декември 1990 г. оставяйки седем романа и няколко сборника с разкази, есета и стихове. Оттогава те непрекъснато се преиздават от престижни издателства, върху творчеството на Аренас вече има множество сериозни изследвания. По романа “Преди да падне нощта” Джулиан Шнабел създава едноименния филм с Хавиер Бардем в ролята на Аренас. Критиката приобщава творчеството на Аренас към латиноамериканския имагинативен реализъм, в който фантазията и сънищата се сплитат с реалността. Стилът му е определен като бароков заради разгърнатия изказ, метафорите, преувеличенията и кръстосването на различни версии за едни и същи истории, които нерядко се отричат взаимно.
В “Преди да падне нощта” Аренас описва живота си от мизерното детство на село и краткото юношеско увлечение по бунта на Кастро. С характерна карибска чувственост Аренас описва многобройните си еротични завоевания и говори за “стотиците, ако не и хиляди” момчета, минали през леглото му. Тези епизоди се редуват с разкази за опитите му да скрие записките си и за това как му се налага да пренаписва ръкописите, конфискувани от тайната полиция (връх на материалния и творчески просперитет в Куба по това време е притежаването на пишеща машина). “Трудно ще различим кое в тази картина на постоянна дегенерация и абсурд е отражение на кубинската действителност и кое е плод на неудържимата способност на Аренас да заплита фабули – умение, което самият той сравнява с морски прибой”, пише чешката преводачка на романа Анежка Харватова.
Без да е политическа книга, “Преди да падне нощта” казва много за революцията, за цената на свободата и правото да си автор на живота си.

“Романът заема забележително място в литературата на несъгласието и изгнаничеството като едно последно завещание, в което вибрира страстта към свободата на човешкия дух и любовта на автора към родната Куба.” - Kirkus Reviews

“Запленяваща и страховита приказка за израстване в отчайваща бедност в селските райони на Куба, за многобройни лични и политически връзки, за бунтарство, хомосексуалност, подтисничество и преследване. В традицията на пикаресковия роман стилът е земен и понякога дори суров. Тези мемоари са повече от лична история, те са проникновен анализ на извращенията на един авторитарен режим.” - Library Journal

“С успеха на филма “Преди да падне нощта” на Джулиан Шнабел, основан върху автобиографията на автора, Аренас циментира позицията си в модерния латиноамерикански канон. Почти неизвестен при самоубийството си, Аренас днес има репутацията на един от най-непримиримите и неконвенционални кубински писатели. Постижението му е още по-изумително като знаем, че е самоук автор и че е издълбавал първите си стихове по стволовете на дърветата.” - New York Review of Books


Рейналдо Аренас се ражда през 1943 г. в бедна кубинска провинция. Като юноша подкрепя кастровата революция, но после съпротивата му към политиката на режима и неговата хомосексуалност го превръщат в “социална заплаха” и “контареволюционер”. В началото на 70-те години на ХХ в. той е арестуван и прекарва две години в затвора “Ел Моро”, където излежават присъди най-тежките престъпници. През 1980 г. Аренас успява да избяга от Острова на свободата. Остава закратко в Маями, където е отвратен от живота на сънародниците си, загрижени единствено за материалното си благополучие. Аренас се мести в Ню Йорк, но и тук не се чувства на място и живее с нарастващо огорчение от материализма на Запада, а и вече е сериозно болен. През 1990 г. той слага край на живота си в последната фаза на СПИН. На погребението му присъстват само шепа негови приятели.

Режисьорът Джулиан Шнабел се заема със сценария по романа “Преди да падне нощта” веднага след приключването на дебютния си филм “Баския” (1996). Работата по продуцирането на лентата обаче отнема доста време. Премиерата на филма е на Венецианския кинофестивал през 2000 г.
Във филма участва цяла плеяда от най-неконвенционалните съвременни актьори – Джони Деп, Шон Пен, Бенисио дел Торо, Оливие Мартинес. За изпълнението си на ролята на писателя Хавиер Бардем получава номинация за “Оскар”, печели приза за най-добър актьор на фестивалите във Венеция и Торонто, както и наградата на американската кинокритика.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Преди да падне нощта“е книга за една младост, белязана със знака на особено еротично непокорство.Тя разказва за литературността, хомосексуалността и антикомунизма в Куба, по времето когато Кастро и магическия реализъм процъфтяват. Освен социални и сексуални авантюри, мемоарите на Рейналдо Аренас описват най-голямата драма на творческата личност – колко е страшно да прикриваш желанията си и всеки порив за живот да бъде форма на протест.

Препоръчвам тази книга на хора, възпитавани идеологически и морално в ценностите на тоталитарния свят. За да видят колко градивно може да бъде отрицанието.

Людмила Еленкова, Хеликон България

Вдъхновяваща книга. Брилянтен стил. Авторът е сравнително непознат в България. Кубински емигрант в САЩ от 1980 година. През 1987 година се разболява от СПИН, слага край на живота си на 7.12.1990 година. Това е мемоарната му книга. Тя съдържа целият му живот, преплетен в историята на Куба през ХХ век – мизерията, комунизма, жаждата за свобода! Засегнати са множество теми, книгата може да се чете от средата до края, от края до началото или която и да е глава, няма да загубите смисъла. Откритият хомосексуализъм на атора и жестокостта на кубинския комунизъм, внасят допълнителен драматизъм. Книгата е поучителна, показва ни как така популярния напоследък мемоаристичен жанр, може да бъде изключително увлекателен и същевременно да разглежда важни обществени теми.
За “Преди да настъпи ноща” Марио Варгас Льоса казва - “Това е едно от най-вълнуващите свидетелства написано на нашия език за потисничеството и бунта“.

Антон Марваков, Хеликон Благоевград

„Преди да падне нощта” е роман-явление, великолепен в своята прямота, от големия кубински писател и дисидент Рейналдо Аренас (1943-1990 г.).

Увлекателна и провокираща, „Преди да падне нощта” е от книгите, които не оставят читателят да скучае. Тя изисква неговото внимание, налага своя бърз ритъм и предлага съпричастност за една истинска история. Историята на самия Аренас, който се изправя срещу предразсъдъците и ограниченията на тоталитарния комунистически режим.

Бягства, укриване, предизвикателството да се оцелее в чисто житейски план – това е част от цената един писател в онази Куба да запази свободата си на творец. Да запази любовта си към мечтаната свобода. Да емигрира и изпита разочарованието от това да бъдеш с откъснати корени, далеч от всичко мило и познато. Да понесе чувството за една самотна приближаваща смърт далеч от мечтаната Куба. Книгата завършва с прощалното писмо на Аренас, което той пише преди да се самоубие.

 Романът задава неповторимо усещане за силата при отстояването на това да си различен, уникален и свободен да поемеш по свой път.

 Това е поредното силно заглавие от силната „Кубинска поредица” на издателство „Жанет-45”.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен

Новата книга от кубинската поредица на издателство Жанет 45 - „Преди да падне нощта” – е за живота на „един от истински великите латиноамерикански писатели на ХХ век”.

Оформлението на изданието отговаря на поетиката и обхвата на произведението.


Чавдар Димитров, Хеликон София - Витоша

Дърветата притежаваха някакво тайнство, което разкриват само на онези, които се катерят по тях; да се покатериш на дърво значи да откриеш цял един свят, уникален, ритмичен, вълшебен и хармоничен – червеи, насекоми, птици, зверчета; всички тези твари, привидно незначителни, споделят с нас своите тайни. “

Когато получихме книгата „Преди да падне нощта“, бях привлечена от корицата и заглавието, след това прочетох и откъса накрая. И от чисто любопитство реших да я прелистя, след първата страница просто не можех да оставя тази изповед на един изстрадал човек и картина на някогашна (и не само) Куба. Четейки тази книга, попаднах в един друг свят, непознат за мен, различен, донякъде непонятен. Това не е свят на приказките, а свят на преследвания на „различните“, на противниците на комунистическия режим, на хората с мечти и желания за свободен живот. Но и в тази реалност има радост, има истински приятели, макар че и доносници не липсват, има любов, има Живот.

Животът на кубинския писател Рейналдо Аренас е на моменти толкова невероятен, че се чудех дали не се е увлякъл във фантазирането прекалено много. Как може само за 47 години да е преживял неща, които не бихме изживели и за 150 години... Тази книга не се преразказва, тя се чете. Знам, че не всеки би седнал да прочете такава книга, тя и не е за всеки. Надявам се, четящите това ревю, да се заинтригуват от тази може би далечна, може би не чак толкова, човешка, земна история.

По мемоарите на Аренас през 2000 г. е заснет и филм - Before night falls, в главната роля е Хавиер Бардем. Както знаем филмът не може да ни разкаже всичко, така че прочетете тази изповед... ако ви стиска.

„Разликата между комунистическата и капиталистическата система е в това, че макар и двете да ти бият шутове в г**а, при комунизма трябва да ръкопляскаш, а при капитализма имаш право да викаш. Дойдох тук, за да викам.“


Станислава Чалъкова, Хеликон - Велико Търново