Нашите предци

Автор: Итало Калвино
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 4

Издател Колибри
Преводач Колектив
Брой страници 512
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 439 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191501618
Баркод 9786191501618
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

През 50-те години на ХХ век ненадминатият Итало Калвино („Ако пътник в зимна нощ“ – ИК „Колибри“, 2008, „Американски лекции“ – ИК „Колибри“, 2012) пише трилогията „Нашите предци“, в която дава воля на чувството си за хумор и на желанието си за игра, и демонстрира отличните си познания за приказките, добити след дългогодишни занимания с италианското фолклорно наследство. „Разполовеният виконт“ (1952), „Баронът по дърветата“ (1957) и „Несъществуващият рицар“ (1959) са три независими новели, в които – в едно смътно и смутно, но славно и вълнуващо средновековие – трима благородници проправят своя необичаен път през живота: добрата и лошата половина на разкъсания от турско гюле виконт Медардо; барон Козимо, който на дванайсет години се покатерва на един дъб, казва: „А пък аз вече никога няма да сляза!“, и удържа на думата си; ходещите бели доспехи с дъгоцветни пера, в които няма рицар на име Аджилулфо. Първият се стреми към цялост, вторият – към индивидуалност, третият – към съществуване: стремежи, които Калвино намира за водещи у всички хора: „Бих искал на тези истории да се гледа като на родословното дърво на предците на съвременния човек, в което всяко лице крие по някоя черта от лицата на заобикалящите ни сега, ваши черти, мои черти.“

„Съвършено е възможно Калвино изобщо да не е човешко същество, а планета, нещо като планетата Соларис от прекрасния роман на Станислав Лем. Соларис, подобно на Калвино, притежава властта да прониква до най-дълбоките кътчета на човешките умове и да изважда поривите им наяве. Когато четеш Калвино, постоянно те връхлита усещането, че той пише това, което винаги си знаел, само дето никога по-рано не си мислил. Това е наистина влудяващо, но за щастие ти си прекалено зает да се смееш, за да загубиш ума си.“ (Салман Рушди)

от Михаил / дата: 06 авг 2016

Да наречеш "Нискокачествена халтура" трилогията на Калвино, и изобщо нещо, писано от Калвино, било романите, разказите или есетата му, значи в развитието си като читател да не си стигнал по-далече от Коелю. Калвино е един от най-големите виртуози експериментатори в литературата на 20-и век. Но е необходима висока читателска култура и ерудиция, адекватна сетивност, ако щете, за да бъде оценен подобаващо. Курс 272, не искам да Ви обиждам, но ще трябва да се върнете в 1 курс.

от Ели / дата: 21 апр 2014

Първата не е лоша (от повестите), но гротеската ми дойде в повече. Нискокачествена не е, но доста бие на модернизъм, индивидуализъм и т.н. Абе иска се нагласа, не е развлекателно четиво, което да те отвее от мислите, даже обратното.

от Курс 272 / дата: 12 апр 2014

Нискокачествена халтура опакована в претенции за литература. Мухоловка от нищописач за бездарни графомани.

от Неподражаемият / дата: 31 мар 2014

Любимият Калвино с три толкова оригинални и причудливи новели! Ще ги прочета с удоволствие, това е литература от висока проба!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]