Игрите на глада

Автор: Сюзан Колинс
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 105

Издател Екслибрис
Брой страници 376
Година на издаване 2009
Език български
Тегло 360 грама
Размери 20x13
ISBN 978-954-8208-63-5
Баркод 978-954-8208-63-5
Категории Фантастика, фентъзи. Хорър, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Можеш ли да оцелееш сам в пустошта,
когато всички други са твърдо решени да не дочакаш утрото?

В руините на някогашната Северна Америка се намира държавата Панем с блестящата си столица Капитол и дванайсетте й окръга. Капитолът е безмилостен и държи окръзите в подчинение, като ги принуждава да изпращат по едно момче и едно момиче на възраст между дванайсет и осемнайсет за ежегодните Игри на глада - реалити шоу, предавано на живо по телевизията.

Катнис Евърдийн знае, че подписва смъртната си присъда, когато доброволно заема мястото на по-малката си сестра в Игрите. Катнис неведнъж е била близо до смъртта - и оцеляването се е превърнало в нейна втора природа. Но ако иска да победи, ще се наложи да избира между оцеляването и човечността, между живота и любовта.

Сюзан Колинс поднася равни части съспенс и философия, приключения и любов в този изпепеляващ роман, чието действие се развива в едно бъдеще, обезпокоително напомнящо нашето настояще.

Не можех да оставя книгата...
Стивън Кинг

Игрите на глада е изумителна.
Стефани Майър, автор на Здрач

През март 2012 г. на големия екран в България се очаква да излезе и филмът по романа с участието на много холивудски звезди, сред които: Уди Харелсън, Доналд Съдърланд, Дженифър Лоурънс, Лиъм Хемсуърт, Лени Кравиц, Стенли Тучи, Тоби Джоунс, Елизабет Банкс и др.

Ключови думи: Любими поредици и автори, Фантастични светове, Силните женски образи, Силните жени, Книги-филми, Измислени светове, ТОП 100 март 2010 - март 2020, Фентъзи и фантастика, Нов сезон, нова любима книга, ТОП 101 Художествена литература 2011-2020, ТОП 201 на десетилетието, Утопии и антиутопии, Любими женски образи, Пробуждането, Майстори на фентъзи и фантастика

от Тринайсти окръг / дата: 29 авг 2016

Преди няколко години, когато излезе първия филм (Игрите на глада), четох в един вестник нещо като анонс какъв ще е сюжета. Честно казано тогава си помислих, че филмът ще е пълна глупост и не го гледах. Чак като го пуснаха по телевизията и беше станал доста популярен реших до го гледам и останах изненадан. Оказа се, че е доста по-добър от повечето филми, които съм гледал.

След като гледах “Сойка присмехулка част 1” на кино се кол***х дали да си купя книгата. Чудех се дали ще ми хареса. Накрая реших и не съжалявам. Може би изглеждам като пълен глупак в очите на някои щом ми е харесала, защото видях доста негативни коментари. Някои от тях бяха толкова критични и злостни, че даже човек който би се разпознал като някой от негативните образи в книгата не би ги употребил. Всъщност единствиния по-смислен аргумент, който видях е че идеите в книгата не са много оригинални. Казват, че много напомняла на Battle Royale (мисля, че авторът беше Кошун Таками), а по идеи е нещо средно между “1984” на Джордж Оруел и “Прекрасния нов свят” на Олдъз Хъксли. Това донякъде е вярно. Все пак има някои значителни разлики. В “1984” политическите прозрения са много по-дълбоки и по-добре анализирани, а в “Игрите на глада” е обърнато по-голямо внимание на личните взаимодействия между хората в едно антиутопично общество. Колкото до оригиналността има и други книги, за които се чу, че може би са изплагиатсвани от някъде (като например „Хари Потър“ и “Властелинът на пръстените“), но никой не ги е коментирал толкова негативно когато и да било. Освен това Сюзан Колинс казва, че като вдъхновение за нея били мита за Тезей и минотавъра и гладиаторските борби в древен Рим, а тези неща са известни доста преди да са написани всички романи, с които сравняват „Игрите на глада“.

Правя сравнението с “1984” и “Прекрасния нов свят”, защото тези книги са смятани за класика в този жанр. И в трите действието се развива в предполагаемото бъдеще. Действително Оруел и Хъксли са познали доста нововъведения и тенденции, но някои неща Сюзан Колинс е видяла по-ясно. Това е така, защото някои от принципите по които се управлява света в “Игрите на глада” не са някакво пророчетво за близкото или далечното бъдеще, а се прилагат и днес! Просто в романа са малко преувеличени. В “1984” е описано, че висшите управляващи групи водят аскетичен и узнурителен живот. Никъде не съм виждал в днешния свят управляващата класа да се лишава от нещо. Не мисля, че някое управление ще се грижи за всеобщото щастие както е описано в “Прекрасния нов свят”, особено пък на по-нисшите социални групи. В “Игрите на глада” е описана гигантска разлика между различните социални групи както в йерархия така и в материални блага. И също така, че мотивацията за заемане на по-високо място в йерархията са най-вече материалните блага, а не нещо друго!
В “Игрите на глада” има още нещо, което ми се струва по-вярно. В антиутопиите на Оруел и Хъксли са представени общества, в които са разпространени някакви масови идеологии. Все едно, че някакъв гигантски мозък контролира всичко включително и общественото мнение. Вероятно, когато са писани тези романи това като че ли най-много е плашело хората (мисля, че през 30-те и 40-те години на 20-ти век). Когато гледах филма (“Игрите на глада”) и прочетох книгата ми направи впечатлиние, че за идеологии не се говори. Първоначално си помислих, че това е така, защото книгата е писана за по-млади хора. Но после се замислих дали и светът не е станал точно такъв – няма социалисти и капиталисти, либерали и консерватори. Има само бедни и богати, силни и слаби. Не съществува и така наречената средна класа. Има някакъв елит от свръх-богати, а повечето живеят в мизерия. Единствената група, която може да се счита за средна класа са миротворците (силовите структури). Съществуват няколко средства една държава да наложи властта си. Първото е насилието, второто е влошаване на образованието и държане на повечето хора в мизерия, третото – използване на лъжи, средства за манипулация и пропаганда, четвъртото е измислянето на враг и/или противопоставянето на различните групи в обществото (разделяй и владей) и петото е отклоняване на вниманието от реалните проблеми с разни извратени забавления. В “Игрите на глада” са представени в някаква степен И ПЕТТЕ и също така, че за управление различните социални групи се използват РАЗЛИЧНИ средства. Но може би най-същественото е, че всички тези средства действат върху едно нещо – върху егоизма. Ако нещо лошо се случи на някой друг – няма проблем, стига да няма опасност да се случи на теб. “Разделяй и владей“ е стратегия, която винаги работи и освен това не изисква някаква идеологическа основа. Масовите идеологии и единомислието могат да са опасни, но понякога и тоталното разединение е доста вредно.

Ако трябва да посоча някакви недостатъци на “Игрите на глада“ може би бих казал, че някои от развръзките изглеждат леко наивни, но все пак книгата е писана за по-млади хора. Също така книгата е леко фантастична и са описани технолигии, които не съществуват в реалността и вероятно никога няма да съществуват. Има други научно-фантастични романи, които са доста по-сполучливи като научни предвиждания. Също някои от научните предвиждания в „1984“ и „Прекрасния нов свят“ са доста по-точни. Все пак не мисля, че това е кой знае къкъв недостатък. Фантастичните елементи в нея са употребени по-скоро за засилване на въздействието. Нещо като преувеличение.
Според мен книгата не лоша и от нея има какво да се научи. Поне за тези, които могат да разбират.
Някъде бях чел, че когато Оруел написал „1984“ се опасявал че може да бъде цензурирана или забранена, а когато Хъксли написал „Прекрасния нов свят“ мислел, че никой няма да се интересува от нея. Сюзан Колинс би трявбало да се тревожи от това, че може да не я разберат правилно. Много от почитателите на „Игрите на глада“ харесват книгата не заради поуките от нея, а защото в нея има много насилие. Дано да греша.

от FIFI / дата: 19 яну 2016

Изчетох всичките книги за общо 3 месеца. Гледала съм филмите по хиляда пъти , а сойките присмехулки примиерите на кино

от FIFI / дата: 19 яну 2016

Най–великата книга на светааааа!!!!!!!!!!

от Николай Узунов / дата: 30 ное 2015

Хахахаха и трябва да се обидя от АНОНИМЕН ТРОЛ ли? :) Четете "Игрите на глада" и оставете Хайдегер за хората с мозък. След това скачайте срещу гроздето, но винаги ще си падате в анонимното стадо.
Хайдегер го четях в младежките си години, сега чета Слотърдайк, стара ти е информацията, Анонимни троле. :))))))
За съжаление, от нивото на "Игрите на глада" едва ли ще смогнеш да разбереш и първата страница на "Битие и време". Но не губя надежда за посредствеността ти.

от до 100 / дата: 30 ное 2015

А ти ако си мислиш, че четейки Хайдегер не си част от стадото - дълбоко се лъжеш, Узунке. Доста посредствени индивиди като теб си мислят, че ако четат "по-различна от масовия вкус литература" се издигат на по-високо ниво от тълпата. Това, уви, Узунке, е поредното ти грешно впечатление. Изборът на качествена литература е само един от компонентите, Узунке. Има доста още признаци, по които се определя кой е от стадото и кой - не. Ама с твоя плитък ум надали ще го разбереш някога.

от Николай Узунов / дата: 29 ное 2015

Извинявай АНОНИМКО, щом Другите са ти критерий за това, кое е стойностно, дори не си заслужава да ти отговоря. Аргументът "всички я харесват" е оправдание за хората БЕЗ вкус. :) Това мисля се учи някъде в гимназията.
Тези банални сюжети за тоталитарната власт, примесени с малко избивания, са така плоски, че няма с какво друго да бъдат съпоставени освен с продукцията на ТВ Планета, която МНОГО ХОРА гледат и другите обявяват за успешно.
Поздравления АНОНИМКО, ти си част от стадото.
Весела стадна Коледа! :)

от До Николай / дата: 28 ное 2015

Извинявай Николай, но ако си мислиш, че "само българските чалгари" (между другото, няма други, освен български чалгари, защото само в България се слуша поп-фолк), са фенове на "Игрите на глада" си в тотално голямата заблуда. Сериозно, да не би да си мислиш, че книгата е bestseller само в България?! Книгата се сравнява с други книги, сюжети и герои, и ти определено не си този, който ще казва, кой какви книги ще харесва и какви не. Книгата е невероятна, а това, че определени хора не могат да я разберат и вникнат в нея, НЕ Е жизненоважен проблем, особено пък да съдиш другите хора, че са я харесали. Щом другите са я оценили, а ти, не, тогава може би проблемът не е в книгата, или в хората, които я четат, а в теб. Когато, се сдобиеш с достатъчно мозъчен капацитет, че да свържеш двата края, пак можеш да коментираш кое си струва, и кое не. ;)

от Николай Узунов / дата: 28 ное 2015

Хахахахахаха, направих си експеримент да прочета това парцалено нещо, което стана мания за българското чалга общество... след това изпробвах и да гледам филма. Хахахахахаха, толкова плосък сюжет, такава баналност не бях чел в последно време. Следващите две боклучета ще си ги спестя, оставям ги на чалгарите, чийто умствено развитие явно не е стигнало по-далеч от 5-7 клас.
Бог да ни пази от подобно бездарно преразказване на сериозни теми, каквото г-жа Колинс е направила! Дори 6 Д ефекти пък няма да компенсират баналността на сюжета, ако искат и в свръхмодерна дефиниция да го издадат...

от Диана / дата: 09 ное 2015

До № 95
Да, точно това си помислих и аз снощи - гладиаторски битки, за да се забавлява извратеният елит и да се успива обществото.

от Диана / дата: 09 ное 2015

Не бях нито чела книгите, нито гледала филмите, но снощи по "Нова" гледах първия филм и си помислих колко малка е разликата между съвременното изкривено общество, обливано с реалитита, убиващи и малкото останала човещина и съпричастност и развивайки само сеирджийското у човека, дори когато става дума за смърт на деца.
Вашият коментар е най-най-смисленият, за което благодаря. Покрива се 100% с моето мнение, особено в тази си част:

"А Игрите на глада приемам като една притча - спомени от сънища, които предупреждават за вариант на бъдеще, каквото ковем - или ще предотвратим - днес. Кошмарно и направо гнусно е, когато караме деца да се бият за живота си. Но нима е по-различно в истинския живот сега? С войните, мизерията, лудостта, липсата на съпричастие и съчувствие в самодоволно богатите общества към бедните?
И понеже такава ми е работата - следя обществения живот; ще стигна до привидно "крайно" отклонение. Върху което, след като първо се изсмеете, помислете и вие. За да не стигаме до тази власт на Капитола над подчинените окръзи, за да не оставяме да ни командва Биг Брадър, за да не пращаме деца да плащат с живота си за още година безметежна мизерия /духовна и физическа/ - трябва да не се оставяме и да се борим сега.
Истории като "Игрите на глада" не са просто развлекателен роман или филм. Те са удачното средство на талантливи творци, с което идват предупрежденията и поводите за размисъл."
Да, творците са по-сензитивни от другите хора и съзнателно, или несъзнателно получават информация свише, която предават в своите произведения.


от наталия стоянова / дата: 09 ное 2015

ами за мен новите игри на глада са добре забравените гладиаторски битки...само че съвсем зверски и безскрупулни...не виждам нищо стойностно в насладата с играта между обречени на смърт...дори съжалявам че в 21-ви век болни мозъци ни връщат в мрачното средновековие...човекоядци и племена със знамена, това ли сме ние?

от Гморк / дата: 12 юни 2015

До: 88 Кака
В тоя дух на мисли, не знам как да се пресегна и отгърна библията - то блика от издевателства над деца...

от fcb / дата: 22 май 2015

Сравнението между "Игри на глада" и сагата за Хари Потър е несъстоятелна. По-скоро мислете за сравнение с "Дългата разходка" на Стивън Кинг, въпреки, че последната мисля е написана по-стойностно, идеите са близки.
И не гледайте много реално на сюжета, все пак това е антиутопия, също както и "Дългата разходка", както и споменатата вече "1984". Тези произведения ни показват в какво НЕ трябва да се превръща света (*ако вече не е).
Иначе комплименти за творбата, добре написана и структурирана, приятна и лесна за консумиране от масовия читател.

от ivan / дата: 24 мар 2015

Книгите и филмите са истински шедьовър. Сюзан Колинс е истински гений. Много хора пишат коментари преди да са я прочели което е много глупаво.Това е бестселър. Никоя друга книга или филм не са ме докоснали до толкова че постояно да мисля за тях.Трябва да прочетеш книгата и да гледаш филмите и най важното да имаш ъкъл и чак тогава изсказвай мнението си.

от Симона / дата: 21 юни 2014

Книгата е страхотна, но направих грешка като преди това гледах и двата филма :/

от Грегор Горноземеца / дата: 19 апр 2014

Амбициозна микстура изплахгиатстватана от "1984", "Прекрасния нов свят", "Портокал с часовников механизъм", "Здрач", "Хари Потър и ордена на Феникса" и разни комикси... Като литература не струва, но поне накара няколко 15 годишни хлапета да прочетат някой ред...

от Диди / дата: 19 апр 2014

Сравнението между "Хари Потър" и "Игрите на глада" е напълно излишно. Двете книги (или по - скоро поредици) са много различни една от друга.. Сюжетът и стилът им на писане нямат нищо общо. Относно книгата - на мен много ми допадна. Увлекателна е и се чете бързо. :)

от Кака / дата: 18 апр 2014

Съжалявам, че в съвременната литература има книга, в която се говори за "Игри на глада" и как деца се избиват помежду си, и възторжени отзиви, нямам думи...

от Панайот Кючуков- Пацата / дата: 25 фев 2014

Велика книга!

от Ели / дата: 24 фев 2014

Не е лоша книжката. Но филмът е доста по-добър. На моменти авторката просто не е убедителна и звучи малко повърхностно, въпреки добрата идея. Героите и са двуизмерни, липсва им многопластовост и драматизъм. Типичен продукт на риалити културата, забравя се след четене на фона на нещо по-добро от който и да е жанр.

от анонимна / дата: 08 фев 2014

книгата е страхотна.разказва се много повече отколкото в филма.
беше ми подарък за коледа.страхотна е!книгата показва мислите на
катнис евърдийн.мисля,че всеки,който си купи тази книга не е загу-
бил.смятам да прочета всички части.някой има ли идея дали третата
част ще бъде филмирана?моля,някой да ми каже.

от Таня / дата: 08 фев 2014

Това е любимата ми поредица...

от Ангел / дата: 23 яну 2014

Истината е,че до момента не бях видял и един негативен коментар относно тази книга.Дори напротив,мненията са много и то само положителни.Може би и затова аз си изградих една твърде надценена представа за "Игрите на глада".Накратко-очаквах нещо малко по различно.Сравнението с Хари Потър бе неизбежно и точно представата,която си направих преди години когато прочетох поредицата се оказа оправдана и наистина-едва ли някоя друга книга би ме впечатлила повече,но разбира се е за отбелязване,че е много трудно да надминеш невероятната история.Хари Потър и други книги се оказаха наистина малко висока топка за "Игрите на глада" и реално останах малко разочарован,не защото съм очаквал прекалено много,а защото очаквах малко по завързан сюжет.Макар че е супер както повечето от вас отбелязват,че авторката върви "направо",не забавя,все пак очаквах нещо по-нестандартно,сюжет,който да изненадва,а не да се върти около една и половина основна фигура.Липсваха ми и частични други действия,които в един момент да се пресекат с основния сюжет и героите,не всичко да се случва в гората,а в същото време да вървят и още случки някъде другаде и изведнъж читателят и главните герои да бъдат изненадани.Разбира се,далеч съм от мисълта да оплювам тази посвоему,от друга гледна точка,прекрасна книга,в основата на която се намират основни ценностни проблеми и нашето време.Авторката се е справила с това да ни предаде основните мотиви,но за съжаление за момента се замислям дали да посягам към втората книга от поредицата. Благодаря ви за отделеното време!

от Teodora / дата: 12 яну 2014

Третата книга не ме впечетли колкото 1-вата но иначе другите 2 части бяха страхотни !

от Антония / дата: 07 яну 2014

Много добра книга. За 3 дни я прочетох. Продълженията също са много добри.

от Дени / дата: 22 дек 2013

Трилогия е, да. Другите две книги са "Възпламеняване" и "Сойка-присмехулка".

от Йоана Добрева / дата: 22 дек 2013

Трилогия ли е ? И може ли да кажете кои са другите две книги от нея ?

от Лоли / дата: 19 дек 2013

В края на трета част плаках доста, отдавна книга не ме беше докосвала по този начин. Достойна да бъде наречена шедьовър !

от Димитър / дата: 09 дек 2013

аз няма да чета книгите защото филмите отговарят напълно на моето въображение

от elena аз съм на 8 години. / дата: 09 дек 2013

Извинете за грешките. Ще се науча.

от elena / дата: 09 дек 2013

тази книга е прекрасна дори и да не сьм я чела но и фюма е много чуден

от Дени /до Селин/ / дата: 02 дек 2013

Писах ти вече в скайп...

от Селин (13г.) / дата: 01 дек 2013

Леле майчице!
Днес свърших сойка присмахулка. Не мога да си излея думите.
Отдавна не бях чела такава завладяваща история! Вряло препоръчвам!
За тези които са ги прочели, ако искат още невероятни книги или пък дискусии за книги, да ми пишат на blair07w.

от Администратор / дата: 25 ное 2013

към Емилия Георгиева:
Можете да направите он-лайн поръчка за книгите на Сюзан Колинс на следния линк:
http://www.helikon.bg/author/%D0%A1%D1%8E%D0%B7%D0%B0%D0%BD%20%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%81_61561/
Или да закупите на място в предпочитана от вас книжарница Хеликон! Очакваме ви!

от емилия георгиева / дата: 22 ное 2013

само да питам къде мога си купя тези книги?

от четящ / дата: 22 ное 2013

интересно ми е как чак пък възхвалявате , то явно са коментари от хора, които нищо друго не са прочели, нооо разни хора......

от фен / дата: 29 юли 2013

Трилогията е наистина много добра. Не обичах да чета толкова много преди, но след "Игрите" си купувам книги много по-често и чета повече като цяло. Историята промени мисленето ми отчасти и ме накара да се замисля и да оценя много неща.
Не мисля, че има някой, на когото ще му е излишно да прочете тази книга/и

от Димитър Смилянов / дата: 30 юни 2013

Освен "Игрите на глада", Сюзан Колинс е написала и "Подземни хроники" - поредица, която е нещо като предшественик на "Игрите".
Думи на Деница Райкова - преводач:
""Хрониките" притежават същата привлекателна сила като "Игрите", същата невъзможност да оставиш книгата, след като веднъж си започнал да четеш."
Затова решихме да направихме групата "Искаме "Подземни хроники" от Сюзан Колинс на български!":
Линкът е изтрит от администратор.

от Деница / дата: 24 юни 2013

Книгата е в пъти по-добра, във филма някои неща са пропуснати или изменени. Купи си я, няма да съжаляваш.

от shark / дата: 23 юни 2013

Чудя се дали да си купя книгата, защото съм гледал филма първо, какво ще кажете?

от Valery Penchev / дата: 12 май 2013

Много благодаря на писателя на тази книга,че я е написал и че ми предостави това удоволствие да я прочета,много мразя да чета,всички ми казват,че трябва да си намеря книга която наистина да ми допадне.Аз съм на 13 години и най-накрая открих любимата си книга :)))))

от Зинка / дата: 06 май 2013

Тази книга бе една от книгите, които ме запалиха по четеното. Просто си е уникална. Първоначално като започнах да я чета ми беше скучно, но след няколко глави не исках да я оставя.

от Панелен земеделец / дата: 05 мар 2013

Трохи от сюжета и философията на тази история, ме накараха да мисля за неща извън книгата. И да, сигурен съм, че сред мненията по всякакви форуми, трупани вече повече от 3 и половина години, има и пишещи не-тинейджъри.
Радвам се, когато установя, че млади хора четат. Е, би било хубаво, да не са само Здрач, Хари Потър или Властелинът. Нищо в човешката история не започва оттам, където стоим ние днес. Така е и с изкуството, така е и с книгите.
Примерите ми са първични и емблематични. /И явно, не са валидни днес./ Но не ми се вижда сериозно да се обсъждат по форуми литературни и житейски "достойнства" само на четива /и
филми/ като Здрач или Хари Потър.
Чудя се дали да се чувстваме като някакви "будали" или "зубърчета", когато в годините на нашата младост, в свободното си време от задължителните Караславов, Палаузов, Ястребинчетата, Живота на младия Улянов..., сме разгръщали плахо Война и мир, За кого удря камбаната, Йосиф и неговите братя, или Гетсби, или Игра на стъклени перли, или Сърца за изтръгване. И не ни е било рано. Поне научавахме, че след време трябва да ги прочетем отново.
Както и да е. Днес и аз съм фен на Star Wars, и аз имам всичко на Толкин, падам си по Джак Ричър, блъскам се да търся любопитни истини в "Шифъра на Леонардо" и събрах всички серии на "Изгубени".
А Игрите на глада приемам като една притча - спомени от сънища, които предупреждават за вариант на бъдеще, каквото ковем - или ще предотвратим - днес. Кошмарно и направо гнусно е, когато караме деца да се бият за живота си. Но нима е по-различно в истинския живот сега? С войните, мизерията, лудостта, липсата на съпричастие и съчувствие в самодоволно богатите общества към бедните? И когато деца се палят пред каменните дворци на избраните от бащите и дядовците им управници.
И понеже такава ми е работата - следя обществения живот;
ще стигна до привидно "крайно" отклонение. Върху което, след като първо се изсмеете, помислете и вие. За да не стигаме до тази власт на Капитола над подчинените окръзи, за да не оставяме да ни командва Биг Брадър, за да не пращаме деца да плащат с живота си за още година безметежна мизерия /духовна и физическа/ - трябва да не се оставяме и да се борим сега.
Истории като "Игрите на глада" не са просто развлекателен
роман или филм. Те са удачното средство на талантливи творци, с което идват предупрежденията и поводите за размисъл.
Когато уби за пръв път, Катлин бе принудена да опъне лъка от инстинкта на ловец в опасност. Докато други трибути убиваха с удоволствие. Когато - миг преди щастливия финал на ч.1-ва - влюбеният й партньор избра тя да се върне при сестра си, единствената реална победителка раздели отровните плодове поравно за двамата...
Всъщност, искам да кажа на четящите, че се радвам, загдето четат и, че те пък са щастливи и развълнувани от прочетеното. Не възпирайте емоциите си. И не ги оставяйте само между страниците на книгите.
ПС. Някой питаше за други подобни книги. Чели ли сте вече тетралогията за Ендър на Орсън Скот Кард?

от Деница Райкова / дата: 02 мар 2013

Здравейте на всички,които харесват книгата и трилогията "Игрите на глада". Аз съм преводачката на трилогията. Следя редовно мненията тук и много бих искала да се свържа с хора, които харесват тези книги. Затова много ще се радвам, ако ме потърсите на скайп dennie171, сигурна съм, че с тези от вас, които харесват книгите, ще има за какво да си говорим.

от Капитол / дата: 01 мар 2013

Поредицата е страхотна, последната част я прочетох за 3 дни. Ще може ли някой да ми препоръча подобна книга като тази?

от Виктория / дата: 26 фев 2013

Първата книга е само началото...
Идеята за триологията е невероятна.
Авторката се е опитала да каже, че ние хората имаме кратка памет. Историята на човечеството ще се повтаря, ще се самоунищожаваме с войни и ще се борим за свобода, която в крайна сметка ще се окаже поредната диктатура.... И това ще се случва, докато не променим тотално начина си на мислене.

Негативни коментари може да има само от повърхностни читатели, които не са успели да вникнат в смисъла.

от Панелен земеделец / дата: 10 фев 2013

Трохи от сюжета и философията на тази история, ме накараха да мисля за неща извън книгата. И да, сигурен съм, че сред мненията тук, трупани вече повече от 3 и половина години, има и не-тинейджъри.
Радвам се, когато установя, че млади хора четат. Е, би било хубаво, да не са само Здрач, Хари Потър или Властелинът. Нищо в човешката история не започва оттам, където стоим ние днес. Така е и с изкуството, така е и с книгите. Имам син-студент, 3-та година; щастлив съм, че когато му беше времето, прочете поне 10 от примерно 100-те книги, които идваха от моето детство, а и преди него. От вечните. Малко - защото му опявах за тях, но малко и - защото искаше да ги опознае сам. И не е фатално, ако не харесвате романите на Карл Май, но пък сте попили малко от ентусиазма на Жул Верн.
Примерите са първични и емблематични. /И явно, не са валидни днес./
Но не ми се вижда сериозно да се обсъждат по форуми литературни и житейски "достойнства" само на четива /и филми/ като Здрач или Хари Потър.
Чудя се дали да се чувстваме като някакви "будали" или "зубърчета", когато в годините на нашата младост, в свободното си време от задължителните Караславов, Палаузов, Ястребинчетата, Живота на младия Улянов..., сме разгръщали плахо Война и мир, За кого удря камбаната, Йосиф и неговите братя, или Гетсби, или Игра на стъклени перли, или Сърца за изтръгване. И не ни е било рано. Поне научавахме, че след време трябва да ги прочетем отново. Както и да е. Днес и аз съм фен на Star Wars, и аз имам всичко на Толкин, падам си по Джак Ричър, блъскам се да търся любопитни истини в "Шифъра на Леонардо" и събрах всички серии на "Изгубени".

А Игрите на глада приемам като една притча - спомени от сънища, които предупреждават за вариант на бъдеще, каквото ковем - или ще предотвратим - днес. Кошмарно и направо гнусно е, когато караме деца да се бият за живота си. Но нима е по-различно в истинския живот сега? С войните, мизерията, лудостта, липсата на съпричастие и съчувствие в самодоволно богатите общества към бедните?
И понеже такава ми е работата - следя обществения живот; ще стигна до привидно "крайно" отклонение. Върху което, след като първо се изсмеете, помислете и вие. За да не стигаме до тази власт на Капитола над подчинените окръзи, за да не оставяме да ни командва Биг Брадър, за да не пращаме деца да плащат с живота си за още година безметежна мизерия /духовна и физическа/ - трябва да не се оставяме и да се борим сега.
Истории като "Игрите на глада" не са просто развлекателен роман или филм. Те са удачното средство на талантливи творци, с което идват предупрежденията и поводите за размисъл.
Когато уби за пръв път, Катлин бе принудена да опъне лъка от инстинкта на ловец в опасност. Докато други трибути убиваха с удоволствие. Когато - миг преди щастливия финал на ч.1-ва - влюбеният й партньор избра тя да се върне при сестра си, единствената реална победителка раздели отровните плодове поравно за двамата...
Всъщност, искам да кажа на четящите, че се радвам, загдето четат и, че те пък са щастливи и развълнувани от прочетеното. Не възспирайте емоциите си. И не ги оставяйте само между страниците на книгите.
ПС. Чели ли сте вече тетралогията за Ендър на Орсън Скот Кард?

от Маринела / дата: 18 ное 2012

Книга за пубери и недорасляци! Нищо ново като идеи! Четете "1984" на Оруел .

от Димитър / дата: 02 ное 2012

До Дени.
Е Дени, признавам, че книгата никак не е сълзлива. Всъщност е хубава, интересна е. Чак разтърсен не можах да се усетя, но не съжалявам, че ги прочетох книгите.
Хареса ми дълбочината на героите и това че има много нови идеи, авторката има наистина богато въображение.
С чиста съвест мога да я препоръчам на всеки, който се кол***е.

от Дени / дата: 03 окт 2012

До Димитър
Историята не е ни най-малко сълзлива, а за интригантска не може и дума да става. Историята е разтърсваща. Защото, като оставим настранафакта, че главните герои са тийнейджъри, в тази история няма нищо детско - и в никакъв случай не може да бъде наречена "женско четиво". Лично за мен, тази книга е нещо като "1984" на Оруел, но за малко по-млади читатели. Доколкото има няква "любовна история", за мен тя е само фон, или не точно фон, а по-скоро "опора", за да бъдат разказани неща, голяма част от които са съществували под някаква форма във всички тоталитарни общества. И понеже може би един съвременен тийнейджър трудно би повярвал за налаганите тогава ограничения, за невъзможността да пътуваш, да знаеш какво става отвъд твоето късче земя, авторката избира освен всичко това да покаже на по-младите си читатели как в едно такова общество дори не можеш да обичаш когото искаш. Прочети книгата - всъщност прочети трилогията, защото краят на първата книга само загатва какво ще последва нататък. Прочети я и напиши мнението си отново.

от Димитър / дата: 02 окт 2012

Много хвалби, но се кол***я...коментират само жени.
Намирисва ми на сълзлива и интригантска история.

от Rikki / дата: 27 авг 2012

Така като гледам колко много положителни коментари има и си казах ''Уау , тази книга наистина е завладяла хората , те дори казват ,че не могат да я оставят , докато не я прочетат докрай '' За втори път виждам такова нещо както при поредицата ''Хари Потър '' . Аз не съм чела тази книга , но гледах филма вкъщи на огромният ми монитор . И докато гледах филма , ''Какво стана ? - това е въпросът .. Останах с отворени очи и ме побиха странни тръпки от този неочакван изпълнен с много драма , екшън , съвсем малко забавни моменти от всичко по малко . Аз направо останах изключително смаяна от този филм . Представям си , ако започна да чета книгите сигурно няма да искам да заспя . Или ще заспя с книга в ръка .. И така , авторът на тази книга Сюзън Колинс е просто възхитителен и изпълнен с много фантазия и огромно въобръжение писател . С една дума тя ме вдъхновява . Питам се от къде идват , тези - огромно въобръжение и тази огромна фантазия и най - важното как идва самата ИДЕЯ за да се напише такъв заинтригуващ роман - фантастика май така беше . Невероятна е Сюзън Колинс , както и нейните книги . Но , едно нещо ми направи впечатление , че е написано в сегашно време . Много интересно наистина . Как знам ли , защото в интернет в един сайт се зачетох малко и тогава разбрах , че е написано в сегашно време . :-)

от Румяна / дата: 24 авг 2012

Отврат

от Nina Dobrev / дата: 25 юли 2012

Утре ще си я купя и ще я прочета. От доста време се каня и все не ми остава време покрай снимките ...

от ... / дата: 17 юли 2012

невероятна книга просто невероятна, когато я купувах си мислех : защо го правя, изглежда толкова безинтересна... но след второто прочетено изречение не се отделих от нея ... обожавам я !!!

от Лидия / дата: 06 юли 2012

Любимата ми трилогия! Невероятна!..

от Мая / дата: 21 май 2012

Купих книгата, защото бях много любопитна, най-вече заради толкова хубавите коментари за нея. Изчетох я за ден и половина. Но това, че се чете лесно се оказа единственото хубаво нещо. Книгата става за плажа, градината, изобщо- неангажиращо четиво. Никакви обрати, никакви завръзки, всичко беше ясно от самото начало, а след средата започна да става дори отегчителна. Това, за което ме е яд е, че всъщност идеята е много добра. Но просто е трябвало да бъде развита много по-добре, да има неочаквани неща, да държи в напрежение, нещата да не стават лесно и очаквано.... а това не се случва. Няма да коментирам повече, за да не преча на хората, които не са я чели. Определено не е книга, която бих прочела втори път.

от Мария / дата: 05 май 2012

Страхотна книга!Не можах да се откъсна от нея и за много кратко време прочетох цялата трилогия. Не съм фенка на "Здрач" и мисля,че двете книги нямат нищо общо.Препоръчвам я на тези,които още не са я прочели :)

от books_fan / дата: 04 май 2012

Идеята на книгата не е нова за жанра - пробвали са се например майстори като Шекли и Кинг. Голямото достойнство на Колинс е, че е създала напълно читаем продукт. За съжаление всичко останало е недостатъци...

от гери / дата: 20 апр 2012

Хора,случайно да знаете къде мога да намеря първата книга на немски?

от Джоки / дата: 18 апр 2012

Историята е наистина завладяваща ... НЕ гледайте филма - четете.

от Катнис / дата: 15 апр 2012

Абе хора,въобще не може да става и дума за сравнение между ,,Игрите на глада" и ,,Здрач" - напълно различни са.Иначе не можах да пусна книгата,страшно е добра!Грабва те от първата страница и не можеш да спреш да четеш,докато не я свършиш.Уникална и страхотна!Филмът по първата книга също е много добър,но според мен първо трябва да се прочете ;)

от Д /до Иво/ / дата: 09 апр 2012

Това не е "тийнейджърска история като Здрач" - сигурно вече си наясно, щом си гледал филма. Замисълът е далеч по-дълбок, и поне по мое мнение, "любовната история", доколкото има такава, е по-скоро... хайде да не казвам "фон", но е измислена, за да се покаже на по-младите читатели, чрез техните ценности и разбирания, какво е да се живее в една държава като Панем. Защото да обясняваш сега на един тийнейджър за невъзможността за пътуване, за свободно общуване, за липсата на елементарни продукти - е, не че няма да го разбере, но ще му е странно. Докато, ако кажеш: "И дори не можеш да обичаш когото решиш" - мисля, че ще е пределно ясно.
А за сравненията със "Здрач" - ако изобщо може да има такива, те могат да са само на база "популярност", но не и по отношение на сюжета. Просто трилогията за Игрите е напълно различна и като сюжет, и като въздействие. Да не говорим колко предвидим беше краят на "Здрач" - говоря за цялата четирилогия. Докато краят на трилогията за Игрите още ме стряска...

от Иво / дата: 09 апр 2012

Нямах и все още нямам мнение за книгите, просто гледах филма по първата книга, хареса ми, определено! А не съм тинейджър, както се опитаха да обявят, че това е тийнейджърска история като Здрач. Не, тази е далеч по-добра, или поне филмът е по-качествен, ще си направя труда да прочета и книгите, мисля че ще си заслужават!
Има и други екранизации изтискали почти всичко от книгите вд обрия смисъл на думата, гледайте "Игра на тронове", добър сюжет, добре разгърнат, дори подобрява впечатлението от книгата, колкото и странно да звучи. Радвам се, че излизат добри заглавия във фантастиката и фентъзи жанра.

от Д / дата: 07 апр 2012

До М. В.

Много ще се радвам, ако ми пишеш на skype" dennie171 Ще ми бъде приятно да си поговорим за тази книга и изобщо за трилогията.

от М.В. / дата: 06 апр 2012

Току-що я изчетох. Нямам търпение да изчета и останалите 2 части. Препоръчвам я на всички, които се кол***ят!

от Няской / дата: 02 апр 2012

До Brq

И какво по-точно трябва да значи този коментарБ Мже ли малко по-ясно?

от Brq / дата: 01 апр 2012

Явно някои хора почват да четат от скоро. Пък и защо трябва да са чели някога.

от Илияна / дата: 27 яну 2012

И трите части от поредицата 'Игрите на глада ' са много интересни и увлекателни. Имаш желение да я прочетеш на един дъх. Препоръчвам ви я!!!

от Тия / дата: 12 окт 2011

Безспорно една от най-добрите книги, които съм чела някога! Изчетох цялата трилогия за отрицателно време. Бях скептична заради сегашното време, но открих, че не би могло и да бъде по друг начин - сегашното време създава динамика, която е необходима за напрежението, което съпътства цялата трилогия. Впрочем, открай докрай си останах фен на Катнис и Пийта! Трета книга беше невероятна! По принцип в една трилогия нещата ескалират докато третата и последна книга не се окаже най-взривяваща. Тук просто не мога да определя коя от трите е най-добра, защото просто и трите са страхотни - препоръчвам ги на абсолютно всеки, който обича да чете. :)

от stela / дата: 10 окт 2011

Книгата е страхотна, прочетох първите две части и нямам търпение за третата. Тъй като нямам място вкъщи да ги съхранявам, ги продавам много изгодно в http://Линкът е изтрит от администратор.

от Деси / дата: 09 окт 2011

Прочетох първата книга на английски за по-малко от 2 дни, не можах да я оставя. Нямам търпение да се докопам и до втората, но пак предпочитам да я намеря на английски, някак по-добре звучи на оригиналия език.

от malvina / дата: 24 авг 2011

Аз прочетох първа част утре отивам за втора и се надявам до седмица да съм свършила с нея. Разбрах, че се снима и филм по книгата "The Hungers Games" и треилара ще излезе на наградите на MTV, a иначе филма на 23.03.2012г.

от Аз / дата: 17 юли 2011

До Михаела
Е, книгата все пак част от трилогия, въпросите получават отговори в другите две книги - "Възпламеняване" и "Сойка-присмехулка".

от Михаела / дата: 01 юли 2011

Книгата е уникална.. не можах да се откъсна от нея,докато не я прочетох...само,че не ми хареса как свърши.. просто прекалено много неясни въпроси остави :) Иначе,евала на авторката и да прави все толкова добри книги :)

от Лудуту / дата: 17 юни 2011

Книгата е страхотна...пълна с енергия и не те оставя да мигнеш докаато не я прочетеш.Героите са добре измислени както и самата история...Който още не я е прочел да я купува веднага :D

от Цвет / дата: 17 апр 2011

"Игрите на глада" е една страхотна книга. Прочетох я за отрицателно време, направо за една нощ. Нямам търпение за другите две книги. Радвам се че намерих нещо различно от многобройните вампирски книги и поредици, които наизскачака напоследък.

от Яна / дата: 13 фев 2011

Аз вече си я предплатих в книжарница на Хеликон и само чакам да я пуснат и да си я прибера. Нямам никакво търпение вече!

от вал / дата: 09 фев 2011

В сайта на издателството третата книга вече е пусната за поръчки.
http:/Линкът е изтрит от администратор.

от аз / дата: 07 фев 2011

Съвсем прясна информация, видяна току-що в сайта на издателството - "Сойка-присмехулка" излиза през последната седмица на този месец!!!!!

от bookgirl / дата: 04 фев 2011

Дано от издателството нямат повече проблеми и наистина да ни зарадват с книжката още този месец. Вал, благодаря за хубавите новини!

от Eдин голям , голям ден / дата: 02 фев 2011

Хора ако искате да коментираме неща за игрите и за Пиита и за Гейл и за Сноу и за всички пишете тук mark_markov1

от Вал / дата: 31 яну 2011

bookgirl, писах до Екслибрис, отговориха ми че заради проблем издаването на третата книга ще се забави с две седмици от предварително обявения срок, така че я чакаме средата на февруари:) Още мъничко остана.

от dr / дата: 31 яну 2011

Катнис е просто ужасна . Пиита и Гейл нямат никаква вражда между тях . Катнис се държа ужасно защото Пиита си изля чуствата . Ефи Тринкет с супер забавна

от bookgirl / дата: 31 яну 2011

Мерси, Вал!

от вал / дата: 28 яну 2011

Третата част наистина излезе през лятото на 2010-та, но на английски, а на български трябва да се появи съвсем скоро-информацията във фейсбук от издателството бе за края на този месец, но тъй като още я няма предполагам ще бъде февруари.

от bookgirl / дата: 28 яну 2011

Книгата се чете на един дъх. В предишните коментари се споменава, че третата част щяла да излезе през лятото на 2010. Това очевидно не стана. Някой има ли представа кога най-сетне ще се появи на българския пазар?

от аз / дата: 31 авг 2010

До Ани
Здравей, Ани. Прочетох ревюто ти за книгата. Много ще се радвам, ако се свържеш с мен на Skype: dennie171.

от Ани / дата: 29 авг 2010

Невероятна. Чете се на един дъх.
Малко бях скептична заради сегашното време не съм почитател) но заради многото препоръки я взех. Не случайно е толкова препоръчвана ;)
Цялото ревю: http://Линкът е изтрит от администратор.

Сега чета втората и се надявам скоро да е готова и тртата

от Ила / дата: 11 авг 2010

Страхотна книга!

от Carmela Biscuit / дата: 24 юни 2010

BTW, снощи гледах един японски филм от 2000 г. с Такеши Китано - Battle Royale, от където може би е почерпена първоначалната идея за трилогията. Доста елементи от игрите в двете книги ги открих във филма, но при Сюзан Колинс сюжетната основа е много по-добре измислена и перфектно разказана.

от аз / дата: 21 юни 2010

Гледам, че май ще се заформи дискусия... съвсем сериозно каня всички почитатели на двете книги да ми пишат в скайп - dennie171, И, да, аз направо нямам търпение за третата, дано наистина да е скоро.

от Jay / дата: 21 юни 2010

щЕ ГП ИЗДАДАТ, щЕ ГО ИЗДАДАТ, ТОВА ЛЯТО - ТРЕАТАТ чАСТ!!!!!!!!!!!! юХУУУУУУУУ

от аз / дата: 21 юни 2010

Вероятно ще е със забавяне от няколко месеца. Чакам я с огромно нетърпение - честно каззано, като знам как завърши "Възпламеняване", ми е много чудно за кво ще се "хване" авторката, за да продължи. Много силно ми въздействаха тези книги, мисля, че ще е от онези, които ще препрочитам по много пъти.

от лета / дата: 21 юни 2010

Доколкото разбрах третата част „Mokcingjay” в САЩ излиза на 24.08 тази година, а някой знае ли дали и при нас ще бъде издадена своевременно или със забавяне от няколко месеца?

от аз / дата: 20 юни 2010

Лично мен тази поредица ме хвана право за сърцето... и не ме пусна. Специално във втората книга имаше много моменти, които ме разплакаха. Никога няма да мога да мисля за тях просто като за книги. На моменти, докато ги четях, се чувствах едва ли не като участник в събитията.

от Carmela Biscuit / дата: 19 юни 2010

Поредицата е страхотна! Изчетох "Игрите на глада" и "Възпламеняване" на един дъх и не знам дали ще имам търпение да чакам превода на третата част - май ще си я потърся на английски. От "Здрач" насам не съм чела толкова завладяващо написана история!

от аз / дата: 18 юни 2010

Здравейте,
Много ми се иска да се свържа с хора, прочели "Игрите на глада" и "Възпламеняване". Липсват ми хора, с които да си говоря за тях, а мисля, че има доста неща, които могат да се бсъдят. Ще се радвам, ако някой се свърже с мен на Skyoe: dennie171

от лета / дата: 14 юни 2010

Толкова отдавна не бях попадала на книга като тази, която да ме заплени още от първите страници и да ме държи в напрежение до финала. Страшно оригинална, увлекателна, невероятна просто! Очарована съм от стила и въображението на авторката, а тази поредица определено се нарежда сред любимите ми. Горещо я препоръчвам на всички, които все още имат кол***ния дали да си я закупят.

от clo / дата: 27 май 2010

"Възпламеняване" излиза в началото на юни!!!!!!!!!!!!

от Мири / дата: 25 май 2010

Книгата е невероятна, изключително завладяваща, спираща дъха. Не можех да се откъсна от нея докато не я прочетох. Една от любимите ми книга.
Между другото знае ли се кога ще издавате втората книга от поредицата?

от дора / дата: 30 мар 2010

Кога най-после ще излезе втората книга? Аре малко по-бързо!

от фен / дата: 02 сеп 2009

На английски излезе и втората книга от трилогията - http://Линкът е изтрит от администратор.

от aruta4 / дата: 04 авг 2009

Тази книга е много хубава и е удивително, че толкова малко хора са забелязали.

от фен / дата: 06 май 2009

Тази книга ме залепи и не я пуснах, докато не я прочетох. Препоръчвам!!!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Игрите на глада“ е невероятен, завладяващ роман, който ни пренася в една постапокалиптична реалност. Всички страхове, преследвали хората през столетията, са се сбъднали и от планетата Земя е останал само пустеещ пейзаж, изпълнен с кръв и разруха. И насред тази обрисувана с майсторство картина са оцелелите, които ежедневно се борят за малките глътки живот.
 „Игрите на глада“ не е поредната книга с познат сюжет за читателите на жанра, а по-скоро глътка свеж въздух. Лесна и достъпна за четене, с оригинална история. Ако сте почитатели на фантастиката, но ви допадат и ужасите на Стивън Кинг, то тази книга е точно за вас. Остава ви само да се протегнете и да си я купите.

Деспина Кирова, Хеликон - Витоша, София

Пред нас са първите две книги от новата трилогия на Сюзан Колинс - „Игрите на глада” и „Възпламеняване”. От момента на излизането на първата книга /14.09.2008/, тези заглавия се радват на подкрепата и високата оценка на творци като Стивън Кинг, който признава, че е безвъзвратно пристрастен към тях; като Стефани Майър, запленена завинаги от това четиво; Рик Риърдън, за когото това са романите, най-близо до идеалния приключенски роман. И всички тези майстори на перото единодушно признават едно – това е една от най-добрите книги за 2008 година.

Къде е все пак тайната на този успех – разбира се в ТЕМАТА – за изконното човешко право на лична свобода и независимост; за Капитолия, за БигБрадър и опитите друг да контролира съдбата, т.е. Личността и сблъсъкът й с Големия брат - с властта, със Силните, уж, на деня?!

И всичко това в един пост-апокалиптичен свят през погледа на две деца - 16 годишната Катнис Евърдийн и по-малката й сестра!!!


Успяхме ли да ви заинтригуваме ? Да?

Тогава остава само да отворите книгите и .....


ПРИЯТНО ЧЕТЕНЕ!!!

Маргарита Янева, Хеликон Бургас

Сега, когато филмът по едноименния роман шества по големите екрани, с още по-голяма убеденост препоръчвам преживяването, което прочитането на книгата ще ви поднесе.


Близостта със съвремието ни в ценностен план, разграничаването на класите, размислите и чувствата на героите, описани увлекателно и интригуващо от Сюзан Колинс, детайлите и символиката на отделни моменти, корените и предисторията на случващото се - всичко това ще ви пренесе в една реалност, в която гладиаторите на бъдещето са принудени да водят борба за живота си, но и заявяват позиция, търпяща развитие в бъдеще време.


Победата не е финал.


Финалът предстои...

Кристина Калайджиева, Хеликон Благоевград