Моите награди

Автор: Томас Бернхард
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Атлантис - КЛ
Брой страници 104
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 131 грама
Размери 20x13
ISBN 9789549621501
Баркод 9789549621501
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Heпубликувaни тeкcтoвe oт литeрaтурнoтo нacлeдcтвo нa T. Бeрнxaрд

Зa кaквo cлужaт литeрaтурнитe нaгрaди? Зa дa cи купиш лукcoзeн бритaнcки aвтoмoбил, c кoйтo пocлe пoчти дa ce прeтрeпeш в Югocлaвия. Пoнe тaкъв e oтгoвoрът нa Toмac Бeрнxaрд в пocлeднaтa му книгa, издaдeнa тoчнo 20 гoдини cлeд нeгoвaтa cмърт. Книгa, кoятo e иcтинcкa ceнзaция. Крaткo, лaкoничнo, oбругaвaйки цeлия cвят, Toмac Бeрнxaрд cъумявa дa ce пoдигрae и нa caмия ceбe cи кaтo cрeбрoлюбив лaурeaт нa литeрaтурни нaгрaди.

от Николай Узунов / дата: 22 яну 2013

На българските писатели, преди да се мислите за велики, вземете и прочетете "Моите награди" за ви стане ясно каква пас*ина сте всичките ... Хуморът тук е на много високо ниво!!!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Изкуството да бъдеш писател явно включва много умения, едно от които е да получаваш литературни награди. В последната си книга Томас Бернхард с присъщото му чувство за хумор и самоирония описва премеждията си в тази област.
Не стига, че заради церемонията трябва да се разделиш с любимия си раздърпан 25-годишен пуловер, но и на всичко отгоре трябва да измислиш и реч, за да благодариш на хора, които смътно са чували за теб и творбите ти. Естествено, паричното изражение на наградата е голямо изкушение, но достатъчно ли е, за да загубиш няколко часа в компанията на цяла тълпа сноби, желаещи да се представят за високоинтелигентни познавачи на литературата. Добре е, че до себе си винаги имаш скъпата си леля, готова да изтърпи тези мъчения солидарно с теб.
Забавна критика на австрийския обществен елит, която най-вероятно ще ви напомни и за родната действителност.

Димитрина Георгиева, Хеликон - Бургас

Томас Бернхард е един от най-интересните съвременни австрийски писатели, автор на множество романи и театрални пиеси, носител на много литературни награди и отличия. Учил музика, работил като журналист, а след това и като писател на свободна практика, той е добре познат на читателите и зрителите в целия свят. Актъорите с удоволствие играят в пиесите му, макар режисьорите често да са много респектирани от своеобразния му стил, от провокативния му поглед към света, от съчетаването на мрачни, разрушителни страсти с остроумна закачка и дори, макар и много рядко, с радостта от живота.