Майстора и Маргарита

Автор: Михаил Булгаков

Литературните звезди на 60-те
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Дамян Яков
Преводач Татяна Балова
Брой страници 496
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 431 грама
Размери 14x21
ISBN 9789545276187
Баркод 9789545276187
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Един пролетен ден, в часа на небивало горещ залез, в Москва, на Патриаршите езера, се появиха двама граждани."...

РОМАНЪТ
Определянето на жанра на творбата е проблематично – свързан е както с мистиката, сатирата и мелодрамата, така и с философската притча, фантастиката и фарса, а в основната конструкция е вписан друг роман. Така се преплитат сюжетните линии за сталинистката реалност в Москва в началото на 20-те години на миналия век, дяволски мистификации, трагичната гибел на Исус Христос и кошмарите на неговия съдник Пилат Понтийски и нечовешки отдадената любов между една жена и един творец.

В първата си редакция романът е с различни варианти на името. Тя е унищожена от самия автор на 18 март 1930 г., след като разбира, че пиесата му „Кабала святош“ е забранена. Работата над „Майстора и Маргарита“ е възобновена през 1931 г. Втората редакция е писана до 1936 г., а третата, започната през втората половина на 1936 г., първоначално е наречена „Князът на мрака“, но още през 1937 г. се появява добре познатото ни сега заглавие „Майстора и Маргарита“.

За да достигне романът до читателите си, основна заслуга има съпругата на писателя Елена Сергеевна Шиловская, която в тежките сталински времена успява да запази ръкописа и го показва години по-късно на филолога А.З.Вулис. Потресеният Вулис разказва за находката си на много колеги, след което в литературна Москва започва да се говори за новооткрит велик роман. Това води до първата публикация в списание „Москва“ през 1966 г. в тираж 150 хил. екземпляра. В него има две предисловия – на Константин Симонов и на Вулис. Редактираният текст на романа излиза самостоятелно през 1973 г., а окончателният текст е публикуван в пети том на събраните съчинения на Булгаков, издадени през 1990 г.

Ключови думи: Книгите с най-силно начало и финал, Литературните звезди на 60-те, Под коя литературна звезда сме родени

от Явор / дата: 11 яну 2017

Задължителен роман за всеки здравомислещ човек

от Диди Баев / дата: 16 май 2016

Този роман на Михаил Булгаков е шедьовър. Един от най добрите (романи) писан в цялата човешка история.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Това е исторически роман!


Това е любовен роман!


Това е фантастичен роман!


Това е сатиричен роман!


Това е повече от роман!


Отворете първата страница на „Майстора и Маргарита“ и ще попаднете в Москва, ще се запознаете с Воланд, който е единственото живо доказателство, че Исус е съществувал. А кой всъщност е Воланд? Дяволът, разбира се. Но той не е сам. Коровиев-Фагот, котаракът Бегемот, Азазело и разни други образи го придружават. За тях няма невъзможни неща. Затова обръщат надолу с главата цял град и напълват лудницата с умопобъркани. Част от неизброимите им пакости са: дяволско парти, отрязани глави, подпален ресторант, унижение на висшето обещество на Москва по време на представление, пълно завземане на съмнителния апартамент 50 на улица Садовая, необяснимо транспортиране на досадници в отдалечени градове и места. И най-важното - помагат на влюбените Майстора и Маргарита да се съберат отново, а на изтормозения от угризенията на съвестта си Пилат Понтийски даряват покой.


 


Беграничното въображение, красотата на изказа и неподражаемата ирония на автора рисуват пред читателя едно изключително театрално представление, въплатено в  книга. Книга, която не само четеш, а виждаш как се случва, представяш си я. Струва ти се, че дори Бегемот скришом наднича иззад теб и чете от твоята страница, докато измисля нова лудория. Оглеждаш се за всеки случай, няма никой, но... Не спираш да се смееш, продължаваш да четеш, омагьосан от всеки ред. Омагьосан от Воланд и неговата свита, от Майстора и Маргарита. Омагьосан от таланта на Михаил Булгаков.


 

Любина Йорданова, Хеликон Русе

Михаил Булгаков е роден на 3 май (15 май стар стил) 1891 година. Автобиография на Булгаков, 20 март 1937 г., Москва, Архив на писателя. С автобиографията са съобразени и останалите дати от статията. в Киев, Украйна. Родителите му са руснаци, като баща му, Афанасий Булгаков, е преподавател в Киевската духовна академия, а двамата му дядовци са православни свещеници. През 1909 година Булгаков завършва Първа киевска гимназия, където започва да проявява интерес към литературата. След гимназията започва да учи в медицинския факултет на Киевския университет. През 1913 година се жени за Татяна Лупа. След започването на Първата световна война се записва като доброволец в Червения кръст, а през 1916 година се дипломира.През 1920 г. живее във Владикавказ, където работи в подотдела за изкуство. Там пише за местния театър първите си пиеси.

Булгаков умира в Москва от нефросклероза на 10 март 1940 година