Въведение към Рембранд

Автор: Кенет Кларк
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Български художник
Брой страници 176
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 487 грама
Размери 23x17
ISBN 9544061320
Баркод 9544061320
Категории Теория и история на живописта, Живопис, Изобразителни изкуства, Изкуство, Книги

Нима още една книга за Рембранд? Какво оправдание да потърся? Просто моето неудържимо възхищение от неговото изкуство и страстен интерес към неговия характер, който се разкрива в цялото му графично творчество, ме завладяха още като дете, и това възхищение и този интерес все още растат и се задълбочават. Копирах негови рисунки и офорти, когато ходех на училище, и чета лекции за него вече почти петдесет години. Г-н Бърнард Беренсън, когато му дадох първата си книга за Пиеро дела Франческа, ми направи един доста двусмислен комплимент: "Рембранд - каза той - е единственият художник, когото Вие наистина разбирате''. И може би през целия ми живот най-затрогваща за мен бе оказаната ми през 1969 г. чест, когато холандците ме поканиха да произнеса "Възпоменателното слово" по случай тристагодишнината от смъртта на Рембранд.
Всичко това ми вдъхна смелост да издам книгата, озаглавена "Рембранд и Италианският ренесанс", която имаше за основа моите лекции, изнесени през 1964 година в рамките на лекторията Райтсман. Книгата се оказа твърде теоретична за обикновения читател, а тъй като научните изследвания върху Рембранд до голяма степен са монопол на холандците и в по-голямата си част са на холандски език, който аз трудно чета, тя беше посрещната доста хладно от специалистите. Все пак мисля, че в нея има няколко текста с описания и критика, които си струва да се запазят, и затова включих отново някои от тях в следващите страници.
Настоящата книга има за основа една поредица от телевизионни предавания, които направих за Ашууд Тръст. Тази фондация бе учредена, за да стимулира интереса към изобразителните изкуства в училищата и университетите. Затова съм избягвал строго научните дискусии, което не означава обаче, че те са ми чужди.
Книгата е илюстрирана изцяло с черно-бели репродукции. Красотата и изразната сила на цвета при Рембранд трудно се поддават на задоволително репродуциране. Освен това целта ми в тази книга е да разгледам творчеството му в светлината на неговите чувства, мисли и вярвания, а те са намерили най-непосредствен израз в офортите и рисунките му.
К. К.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Кенет Кларк е получил образованието си в Уинчестър и Оксфорд. Работил е при Бернард Беренсон във Флоренция и едва тридесетгодишен е назначен за директор на Националната галерия в Лондон. Бил е професор по история на изкуството в Оксфордския университет и председател на Съвета по изкуствата.