Вой. Избрани стихове

Автор: Алън Гинзбърг
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Колибри
Брой страници 152
Година на издаване 2009
Корици меки
Тегло 290 грама
Размери 23x16.5
ISBN 9789545297335
Баркод 9789545297335
Категории Световна поезия, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Двуезично издание

Няма поет в американската литература след Уолт Уитман, чиято книга да се е продала в по-голям тираж от "Вой и други стихотворения" на Алън Гинзбърг. Макар и да не е получавал престижни литературни награди, Алън Гинзбърг преди смъртта си беше най-известният жив американски поет. Алън Гинзбърг е роден на 3 юни 1926 г. в Ню Джързи, недалеч от Манхатън. Учи в престижния Колумбийски университет, след което скита из Америка и по света, работи в търговския флот, като мияч на съдове, в редакция на списание. Събира се с Уилям Бъроуз и други звезди на битническото поколение. Гинзбърг е прототип на герой в култовия роман "По пътя" на другия прочут битник и негов приятел – Джек Керуак. Издава първите си книги през 1956 г. в "Сити Лайтс", издателството на поета Лорънс Фърлингети в Сан Франсиско, с предговор на големия поет У. К. Уилямз. За тази книга Гинзбърг е даден под съд за "неморално" съдържание. Но съдебният процес само подсилва славата на младия поет, който се превръща в политическа фигура. По-късно е икона и на хипи поколението, на контракултурата от 60-те. Той понякога изпълнява стиховете си със собствен съпровод на странни инструменти или заедно с Боб Дилън или Пол Макартни. "Първата мисъл – най-добрата мисъл", т.е. "джазовата" спонтанност – това е основният поетически принцип на Алън Гинзбърг. До края на живота си (1997 г.) поетът преподава в будисткия институт "Наропа" и живее в скромен апартамент в Манхатън, Ню Йорк.

Владимир Левчев е роден през 1957 г. в София. Завършва английска гимназия (1976) и изкуствознание в Художествената академия в София (1982). Работи като редактор и преводач на поезия в издателство "Народна култура" (1982–1990). Oт януари 1989 г. издава забраненото независимо списание "Глас", член е на изпълнителния комитет на "Екогласност". След 1990 г. работи като заместник главен редактор на "Литературен вестник" и главен координатор на Свободно поетическо общество. През 1994 г. заминава за САЩ, където преподава литература и творческо писане в няколко университета и български език към Държавния департамент и издава три стихосбирки на английски език. Oт есента на 2007 г. e асистент-преподавател по литература в Американския университет в Благоевград. Автор е на 13 стихосбирки, два романа – "Крали Марко: Балканският принц" и "2084-та", както и множество статии. През 2007 г. публикува "Кой сънува моя живот“ – том с негови избрани стихове, писани между 1977 и 2007 г., а през 2009 г. излиза "Любов и смърт". Владимир Левчев е преводач на български на поезията на Алън Гинзбърг, Т. С. Елиът, Одисеас Елитис, Стенли Кюниц, религиозната поема "Бхагавадгита" и др.

от Ваня Хинкова / дата: 09 авг 2017

Бъди добър към себе си,
единствен си и краткотраен...

Алън Гинзбърг
(превод: Владимир Левчев)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Поезия на революцията срещу дребните условности, пропилените търсения и  закостенялото мислене. Алън Гинсбърг наистина става свидетел как най-добрите умове на неговото поколение се разрушават от лудост и непрестанно преброждане на света в търсене на духовно откровение. Гинсбърг също изстрадва и се бори. „Воят” от болка, отчаяние, притъпено съзнание, отрича и отхвърля – каноните на „прилежното” списване, на „приличното” подреждане на стиха, сътворявайки нови ритми, задавайки нови вдъхновения, нова естетика.  Нищо чудно как първоначална реакция срещу публикуването на „Вой” е била официалното отричане. Десетилетия след бурните години свидетели на израстването на битническото поколение текстовете на Гинсбърг с абсолютно нищо не губят от своята сила; напротив – превръщат се във важно литературно наследство, пример за нестихващата сила на интелектуалните послания, на смелостта да си различен и отстояващ идеалите си.
„Вой” е направо задължително четиво за всеки, който иска да разбере съвременната литература и динамиката на духовните експерименти на едно най-великите имена измежду поколението на поетите и писатели битници. 

Димо Георгиев - Хеликон, Шумен