Винаги ще има варвари

Автор: Андрей Пантев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Захарий-Стоянов
Брой страници 334
Година на издаване 2013
Корици твърди
Език български
Тегло 500 грама
Размери 14x21
ISBN
Баркод
Категории Есеистика. Публицистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Тази книга дискретно отправя добронамерено предупреждение. Върху няколко тематични и хронологични нива, авторът обобщава разноликия исторически опит на човечеството, който определя като източник на здравословен песимизъм. Такъв песимизъм според него носи повече мъдрост, отколкото подвеждащият оптимизъм. В природната си същност Човекът е добър. Но Човекът е и лош. Това тайнствено вградено състояние в него е непреодолимо. Бог оича всички, но от никого не е във възторг. Тези заложби стоят в разбирането на историята, която като смисъл и опит е обща и лична. Това, което е добро за едни, невинаги е добро за други. Такива противоречия обаче са пружините на прогреса. Самият живот е тържество между победа и поражение. Общото между тях терзае милиарди хора преди нас и вероятно милиарди след нас. Авторът напомня, че е сравнително лесно да установиш какво е било погрешно в миналото. Приложението на историческото осмисляне е да предвидиш приблизително какво около нас днес ще бъде окачествено утре като глупост, заблуждение или престъпление. Останалото е безпомощност. Тогава варварите служат за оправдание.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Март го възприемаме като стихия от традициии. Понеже все сме в навечерието на нещо и тръпнем в очакване за промяна, празнуваме. Една драма, припозната като национален празник; една политическа кауза преди век – като ден на жените. А пролетта настъпва, да оправдае хаоса.


Книга в името на разума наричам този сборник. Именно заради заглавието -“Винаги ще има варвари”, което съдържа утеха и сарказъм.Историческа публицистика, обхванала процесите по света в контекста на едно преодоляване. Варварството не като представа за агресия от края на античността и началото на средновековието, а като мигновена воля за смисъл, макар опроверган с всеки следващ етап на цивилизованост.


Не сме единствени и неповторими в развитието си, нито в позицията на жертва, дори в гибелната национална политика. “Ние” срещу “тях” обуславя манталитет, отдавна завладян от  “варвари”. За него в сегашно време говорят тези статии. Жонглирането с факти, имена и дати, характерно за проф.Андрей Пантев, интелигентният есеистичен стил и умерен тон към  ситуации, в които трябва да се крещи, правят четивото необходимост.
По-голяма от една червена роза, забита в жест на еуфория по повод нечие завоевание.

Людмила Еленкова, Хеликон София - България