Безкраен пъзел

Автор: Франк Клоуз
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Изток-Запад
Преводач Владимир Божилов
Брой страници 452
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 585 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191526239
Баркод 9786191526239
Категории Физика и астрономия, Природо-математични науки, Природни и точни науки, Книги

Изтъкнатият физик проф. Франк Клоуз разкрива на достъпен език теорията на елементарните частици в ценния си труд „Безкраен пъзел“ (ИК „Изток-Запад“). Ученият проследява в детайли напредъка ни в разбирането за структурата на материята и хвърля светлина върху редица въпроси, свързани със строежа на нашия свят. Световноизвестният експерт в областта на физиката на елементарните частици проф. Франк Клоуз проследява напредъка в разбирането ни за структурата на материята и изследва задълбочено различните гледни точки, възниквали през годините по темата в ценния си труд „Безкраен пъзел“. Позовавайки се на редица изтъкнати имена във физиката – от Джеймс Максуел и Алберт Айнщайн, до Ричард Файнман и Питър Хигс – авторът разбулва мистерията около така популярната през последните години квантова теория. Високата ерудиция на Клоуз проличава във всеки ред – ученият обяснява сложните идеи на достъпен за широка аудитория език. „Безкраен пъзел“ представя уникална среща с умовете на някои от най-великите учени, живели през последния век, и с техните невероятни идеи, залегнали в основата на съвременната ни технологична ера. Със забавни и добре подбрани цитати Франк Клоуз съумява да разкрие личността на учения зад всяко откритие. По този начин важните научни пробиви стават не само ясни и достъпни за читателя, но и му позволяват да се почувства част от процеса на създаване на наука. Франк Клоуз (1945) е уважаван специалист, професор по физика в Оксфордския университет. Вицепрезидент на Британската асоциация за напредък на науката и член на Кралския институт на Великобритания са само част от авторитетните отличия на Клоуз. Автор е на редица трудове в областта физиката, сред които и „Безкраен пъзел“, а наред с това Франк Клоуз е носител и на множество престижни отличия: наградата „Майкъл Фарадей“, медалът „Келвин“ на Британския физичен институт и др. *
„Истинско удоволствие е да прочетем тази книга, която разглежда напредъка в разбирането ни за структурата на материята. Авторът е не само експерт в областта, но и внимателно изследва различните гледни точки за това как наистина са се стекли събитията.“ Питър Хигс, Нобелов лауреат по физика за 2013 г.

от Ристу / дата: 20 авг 2017

Книгата проследява събитията довели до откриването на силното и най-вече слабото ядрено взаимодействие, квантовата хромодинамика и квантовата ароматодинамика. Описана е индивидуалната и съвместна работа на водещите учени от 1960-та нататък. Разкрити са интересни моменти от борбата им за Нобелова награда. Основно е наблегнато на повествованието, докато физиката отстъпва като съдържание. Ако искате да прочетете исторически за това как се е стигнало тези открития, тази книга е за вас. Ако искате да научите за самите ефекти и физични явления и взаимодействия, тази книга не е най-подходящата.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]