За Богомилите от "уста на ухо"

Автор: Дамян Попхристов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 39

Издател ВББ
Брой страници 300
Година на издаване 2015
Корици твърди
Език български
Тегло 674 грама
Размери 17x24
ISBN 9789549352191
Баркод 9789549352191
Категории Духовни учения, Езотерика. Духовни учения, Книги

В продължение на 17 години проф. Дамян Попхристов се занимава с изучаване на езотеричните школи. Настоящата книга е плод на многогодишните му изследвания и е изцяло посветена на Богомилското учение, това уникално българско духовно наследство.
Използван е богат доказателствен материал от български и чужди източници (апокрифни писания и евангелия, богомилски легенди, хроники, документи на инквизицията и на Ватикана, както и езотерична и окултна информация на автора).
В отделни глави, по изключително увлекателен начин, подробно се проследява зараждането на богомилското учение, философията му, източниците, връзката му с други езотерични и дуалистични учения от епохата, близостта и различието му с официалната християска доктрина, теорията за кармата и прераждането, като акцентът е върху езотеричната същност на учението.
Чисто исторически, хронологически и фактологически е проследена и историята на разпространението на богомилското учение от българските земи през Босна и Италия чак до южна Франция, както и непосредственото му влияние върху патарените, катарите, албигойците и др.
Подробно се проследяват и историите около „Светия Граал“, магическите и свръхестествените способности на богомилите, енергийните им преобразования и мистериозните изчезвания „яко дим“ на висшите им посветени. Специално внимание е отделено на значението на Женската енергия и на жената в богомилските общности, както и на крепостта Монсегюр, този „Стоунхендж на богомилите“, на нейното построяване изцяло според астрологически и окултни правила по проект на българските богомили, „магическата“ ? функция и героично-мистериозен финал, отбелязал окончателното унищожаване (според официалната църква) на „ереста“.
Последната част на книгата е посветена на значението на богомилите за Ренесанса, Реформацията и културното развитие на Европа, както и на тяхната космическа цивилизационна мисия, на богомилския КОД и ЗАВЕТА към съвременните им наследници и бъдещите поколения в прехода към Шестата човешка раса.

Ключови думи: Любимите книги на книжарите от Хеликон, Загадки и мистерии, ТОП 50 Нехудожествена литература 2016, Хеликон топ 200 2016, Топ 100 за 2016 година, Топ 200 2017

от Йонка Василева / дата: 27 юли 2017

Книгата е великолепна!

от Михайлова / дата: 20 юли 2017

Мисля, че човек преди да дава мнение е необходимо да "подплати" думите си с достатъчно търсения, четене и познание по темата въобще.Смея да се надявам, че години се занимавах с това, без да имам претенции за изчерпателност. Това /за мен поне/, ми дава основание да кажа: книгата е изключително навременна, написана е от човек, който дълги години се е ровил в автентични, достоверни източници. Без да обиждам когото и да е било, тя наистина не е за всеки. Това не е булевардна литература и за да я оцениш правилно, трябва да си натрупал достатъчно познания в тази област,/и то от научна гледна точка/ базирани на различни, дори противоречащи си източници. За мен книгата е изключително добра от гледна точка на търсенията на автора и базиранията му на исторически, библиографски източници.Стилът е великолепен. Това, че не е използван т.н. "научен" стил, който понякога е твърде труден за голяма част от читателите, не означава, че книгата няма стойност на научна литература. За тези, които знаят чужди езици и са чели в оригинал други научни публикации, не е чудно, че е използван този разказвателен, използван в "ти"-формата език. От това книгата само печели. Бих я препоръчала на всеки българин, който има отворено съзнание и е надскочил ограничените от критиката ни преди виждания по тези въпроси. Хубав ден!

от Мони / дата: 14 май 2017

Книгата е фалш.

от Искра Младенова / дата: 12 май 2017

Видях че някой споменава, Николай Райнов като изследовател на богомилството. Преди досто години се опитах да чета една негова книга, но честно казано нищо не разбрах. Явно не съм дотатъчно запозната с мистериите, но напоследък се роявиха доста хора, които говорят за тези неща много по достъпно и разбираемо за непосветените. Дамян Попхристов е един от тях. Много ми е интересно и приятно да го чета и слушам.

от Георги / дата: 07 фев 2017

Темата е отлична, авторът не е. Информацията би могло да се събере в книга с наполовина брой страници, нооо за да може да струва повече... Достатъчно е да отвори човек книгата и вижда набиващото се на око празно. Отделно и плагиатсва масово. Има други, стойностни автори по въпроса.

от Констанца / дата: 06 фев 2017

Това е книга за хора с ново мислене, с отворено съзнание и за новите хора! Не е задължително всички да я приемат, но поне да не я хулят. Не всичко е "за всяка уста лъжица"

от Лира Прима / дата: 18 дек 2016

Поредният чалга историк!

от Някой / дата: 07 сеп 2016

Като гледам тук повечето възхитени коментари май са от хора, които смятат и Шифърът на Леонардо за почти историческа книга пълна с "доказателства". Видите ли Леонардо е нарисувал нещо за да разкрие една тайна (за неща ставали 1500г преди да се е родил, но той знае).

от Невена / дата: 09 апр 2016

Книгата е великолепна и може да се чете много пъти. Но защо не се разбираме ? Голяма част от човечеството не вярва в бога. ОТ тези, които вярват, по-голямата част не вярват в прераждането и се държат за църквата, иначе, сякаш не знаят какво да правят. От тези, които вярват в бога и прераждането много малка част имат извънсетивно познание и умения като тези на Боян Мага, Петър Дънов и много други посветени. Затова се разбираме трудно и не си вярваме. Просто сме извървели различна част от пътя. Аз вярвам, че възраждането на Богомилството е част от пътя и дълбоко ценя този труд на Дамян Попхристов.

от Ха / дата: 30 мар 2016

Ех, че е хубаво да умуваш, като не си чел книгата! Направо си е лукс!

от Христов / дата: 30 мар 2016

Гошо от Почивка !
А знаеш ли какво още е учил автора режисьор преди за напише книката :)

от Гошо от Почивка / дата: 22 мар 2016

Въпросният автор е режисьор, а не историк. Това е все едно биолог да пише за Кант. Такива книги се четат от невежи индивиди, които никога не са се сблъсквали с акад. литература.

от Георги / дата: 22 мар 2016

Чудесна книга, подплътена със сериозни исторически сведения и проучвания. Радвам се, че има хора като Дамян Попхристов, които така смело разкриват тайни, криени от българите в продължение на стотици години. Препоръчвам книгата горещо на всички, които имат желанието да излязат от рамките, в които сами са се поставили и да обмислят съзнателно поднесената от автора информация.

от Маргарита Троанска / дата: 18 мар 2016

Коментарът е изтрит от администратор.

от до 24 / дата: 18 фев 2016

Намери ми един проф. историк, който ще оцени положително книгата и ще призная правотата ти.:)

от 20 :) / дата: 18 фев 2016

Драги приятелю :) отново няма никаква конкретика в обвиненията ти. Това дава основания да бъде казано, че ти коментираш празноглаво и плюеш без реално да се обосновеш. Ако не искаш четящите коментарите ти да мислат това за теб, обоснови се! Дай примери за "съчинени" извори и дай обяснения! Приемаш ли предизвикателството или отново ще излезеш с общи приказки? :)

от до 22 / дата: 17 фев 2016

Първо не се познаваме, за да ти бъда приятел. Второ - ползвал бил извори, или съчинявал такива? Я занеси книгата на някой професионален историк и да ти обясни колко са достоверни "изворите", ползвани от този "автор".

от от 20 до 21 / дата: 17 фев 2016

Приятелю, я ми кажи твоето разбиране за академична литература! Коя литература е академична и коя не е? Не е ли академична точно тази, която се позовава и изследва задълбочено историческите извори? А авторът точно това е направил в тази книга - аргументирал се е с извори. Ти прочете ли книгата? С кое точно не си съгласен и как ще го оспориш?

от до 20 / дата: 16 фев 2016

Изобщо нямаше да ти е чудно, ако четеше акад. литература. Но фентъзитата като това винаги виреят именно сред четящите блудкава литература. Случаенос? Немисла!

от 16.2.2016 / дата: 16 фев 2016

Много ми е интересно как някои хора казват "Волна програма и свободни съчинения", "поредното фентъзи" и т.н. и това им е целия коментар. Защо не се аргументирате? Дайте пример, подкрепете го с доказателства, извори, факти! Всичко изложено в книгата е много добре подкрепено с извори и добре аргументирано. Кажете с какво конкретно не сте съгласни и защо?

от Иван Б. генов / дата: 15 фев 2016

Волна програма и свободни съчинения - за слава ли, за що ли? Аман от графомани.

от Ваньо / дата: 15 фев 2016

Намесвам се без да съм чел книгата, но гледах интервю с професор Дамян Попхристов и останах с впечатление, че професорът въздига от пепелищата на историята богомилството, като философия и езотерична практика. Същия организира събития в които ще присъстват хора, изследващи и проповядващи тази ерес, от Италия, Франция и мисля Босна. От всичко казано от него най-притеснително ми прозвуча историческите данни и легенди касаещи бягството на една жена, която е осъдена на клада за вещерство, която се измъква благодарение на магическите си умения и Боян Мага, най-малкия син на Цар Симеон, учил в Магнаурската школа. Този човек е голям магьосник и вещер известен с прозвището"песоглавеца". Не знам и ми е доста непонятно как се обвързва магическите умения навещерите с христянството. Ако някой има някаква информация нека да я сподели.
Предварително благодаря.

от кактус / дата: 01 фев 2016

Научих много интересни неща от тази книга. Полезна е. Човек, на който му се занимава да мисли и наблюдава, ще разбере, че нещата за които се говори в книгата са верни.

от гфгйдгхй / дата: 06 яну 2016

хеитърите не спят. ама и не четът.книгата е уникална 100 % чиста истина . винаги ще има и такива дето истината не им оттърва ама земете да четете не само да хулите РАЗБИРАЧИ ! вземете прочетете неговите източнбици и ще разберете че всичко си е така както го е описал да не говорим че тез дето са праят тука на компетентни не са ЧЕЛИ КНИГАТА !!! ама вият ли вият

от neznajka / дата: 06 яну 2016

Не съм чела книгата и моля да ме извините, че се намесвам, но доколкото ми е известно един от най-големите изследователи на богомилското учение в България е Николай Райнов. От много време търся негови книги и такива почти не се намират в антикварните книжарници. Лошото е че не е и преиздаван.

от Аман! / дата: 24 дек 2015

Поредните теории, нямащи нещо общо с историография. Аман от несериозни писания по темата!

от Jefof / дата: 18 дек 2015

Книгата е изключително добра. Винаги съм знаела подсъзнателно че нещо е объркано в сегашното християнство.Сега ми стана ясно защо. Изясниха ми се толкова много неща. Не мога да разбера защо в историята която сме изучавали в училище не са представили истината за Богомилите. Радвам се, че има българи които умеят по този начин да съберат факти и представят цялата картина, и не само, а да преподават това и в университет в Щатите. Препоръчвам на всеки българин да я прочете.

от Иван Б. Генов / дата: 08 дек 2015

Поредният патриотарски опус. А никъде не пише всъщност откъде идва богомилското учение. Четете изворите, иначе хабите хартията.

от Нина Димитрова / дата: 06 дек 2015

И сега какво ,хубава ли е книгата или не,

от дедал / дата: 20 ное 2015

Богомилство, масонство, тамплиери, илюминати - няма ли доста сродство в тези учения......замислете се !!!!!.

от Търсач / дата: 20 ное 2015

Дали е лошо или пагубно за душата да се почита природата и смирението и тишината?Разбира се,че не!
Можем само да се преклоним пред силата на духа и аскезата от материалноно,но...подобно на доста ,,нашумяли,, течения обвързването на Христовото име с вярвания като прераждане и окултизъм,изменя коренно центъра на един вярващ християнин.
,, . И тъй като е определено на човеците веднъж да умрат, а след това настава съд" казва апостол Павел в Евреи 9:27 слага доста ясна граница на човешкия материален живот.
Тук наблюдаваме един избор за отхвърляне на основни християнски маркери,а именно-животът и смърта.Пагубното не идва от почитането на съвършенната природа,а от изменянето на центъра на Вяра в хората.
Исус казва,,..който не събира с Мене, разпилява..." Мат.12:30

от Козма Индикоплов / дата: 09 ное 2015

Твърдлствотое свободно съчинение върху богомилството,малко в стилистиката на "Дискавъри" или "Хистъри ".Не отива на един професор да е автор на подобни полупублицистични текстове.
Важното е,че си вярва! Бог да го благослов.

от Богонемил / дата: 09 ное 2015

Още Презвитер Козма го е казал..... И днес "...Апокалипсисът говори и за избавлението на християните от станалия непоносим гнет на "мира сего" и за това, че основната вина за тържеството на антихриста не е в масоните, а в християните. Християните са се уморили да бъдат християни - ето защо светлината отслабва. Християните са пожелали да бъдат и нещо друго; приискало им се е да изпробват позабравената езическа духовна "екзотика", и затова тъмнината отново се разстила над цялата земя "от шестия до деветия час"

от Нели / дата: 08 окт 2015

Защо всички биографични бележки за автора започват с 1990 г.? Бихте ли споделили нещо повече за живота му преди тази дата :къде е роден, къде е учил, къде е станал професор, къде е преподавал в България?Кой го кани да преподава в САЩ и в кой по-точно университет в Ню Йорк? Кои постановки е режисирал? Ако някой знае, моля да сподели.

от Почивка за Гошо / дата: 03 сеп 2015

Гошо, за мен секта е всяка организация, която си издига водач и установява вътрешни правила, които ако не следваш биваш отлъчен. Реално атеистите също са сектанти. Трябва да бъдете "будни" в отношението си към всякакви водчи, които се изправят и започват да указват как да се живее. От прочетеното за богомилите и отношението им към света, мога да кажа,че са една от мноооооого "меките" "секти". (Секта = Партия). Не може да не се обърне внимание на тълкуванието им за Живота и отношението им към Живота. Богомилите щадят Живота и Природата, те не насилват Природата с разни открития и подобрения на ежедневието. Съвсем закономерно отпадат от класациите за водеща секта, като тяхното отпадане се съдържа в техните сказки за създаването на Света. Няма как да отричаш златото, парите, властта и да съществуваш в света създаден от Сатанаил - Изкушителя. Ако подпишеш договор с рогатия - веднага ставаш един успешен бизнесмен и парите валят... Всеки има свободата да избира и да си тълкува нещата според своя светоглед.
До Поля - защо нормалните да са "инакомислещи". Не виждам нищо по-нормално от това да уважаваш другия и да не му сторваш това, което не искаш да бъде сторено на теб. Това, че хората вече озверяха( то не е от сега, това е от векове, но сега скоростта се увеличава) не ги прави нормални. Днес се изповяда максимата - С вълците, вълк бъди - само се замислете кога и кой е стигнал до това прозрение и нещата се подреждат...
Пламен е дал най-правилния цитат!!!
Като каза това, извика: който има уши да слуша, нека слуша!

от ПЛАМЕН ШИКОВ / дата: 26 авг 2015

Изключителна Книга!!! "Който има уши, да чуе"!!!

от Поля / дата: 17 авг 2015

Препоръчвам горещо на всички инакомислещи. Авторът те води през средните векове, увлекателно използвайки исторически факти, цитати, лични изводи и догадки. Прекрасна книга, имах нужда от нея.

от Николай Узунов / дата: 11 юли 2015

Вижте Милена Варзоновцева, която защити една от многото си магистърски тези с текст за богомилите, които излезе (само) на английски език (Милена е преводач на Керет).

от Гошо от Почивка / дата: 11 юли 2015

Поредното фентъзи за богомилството. След Ангелов, Примов и Бояджиев, нито един съвременен историк не изследва, за съжаление, тази секта. И, логично, се появяват подобни свободни съчинения.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]