Саломе и други пиеси

Автор: Оскар Уайлд

Коментари: 1

Издател Персей
Брой страници 224
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 162 грама
Размери 0x0
ISBN 9789548308540
Баркод 9789548308540
Категории Драма. Световна, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Хартиено издание

Наличност: НЕ
Доставка: не е в наличност

Цена: 9.98 лв.

Книгата представя стиловото и тематично разнообразие на творчеството на драматурга Оскар Уайлд: „Вера или Нихилистите” – първата му пиеса; „Саломе” – първият му хит; „Ветрилото на лейди Уиндърмиър” – първата му сатира на висшето общество; „Le Sainte Courtisane или Жената, покрита с бижута” – последната му, незавършена пиеса.
Пиесите са в нов превод, като „Вера” и „Le Sainte Courtisane” излизат за пръв път на български.
Заради блестящото остроумие и прословутите афоризми на Уайлд пиесите му са доста приятно, свежо и мъдро четиво.

Историческата трагедия „Вера или Нихилистите” разказва за една силна и горда жена, чиято интелектуалност и амбиции биват жестоко съкрушени от страстна и пагубна любов. За съжаление, понякога животът имитира изкуството и на 1 март 1881 г. руският цар Александър II е убит от нихилисти. Премиерата на пиесата е отложена заради антимонархическите настроения в нея, което поражда страх у английското кралско семейство и особено у принца на Уелс, женен за руската принцеса Александра и зет на сестрата на убития цар.
„Саломе” е вдъхновена от библейския сюжет за обезглавяването на Йоан Кръстител от цар Ирод, но извежда на преден план темата за сексуалността. Заради това над пиесата е наложена тежка цензура. Поставена е във Франция и пожънва луд успех, като скандализира с това, че за пръв път на сцената е представен стриптийз – танцът на Саломе със седемте воала.
„Ветрилото на лейди Уиндърмиър” изобличава лицемерието в брака. Остроумните сентенции и изненадващите обрати в пиесата по-нататък се превръщат в запазена марка за Оскар Уайлд, който разчупва клишетата на жанра и преобръща представите за модерен театър.
“Le Sainte Courtisane или Жената, покрита с бижута” също е вдъхновена от легендата за Саломе и показва самоунищожителната трансформация на добродетелта в сладострастие, едновременно пречистваща и пагубна за душата.

от Веско / дата: 20 авг 2010

Безсмъртна класика.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

След безспорния шедьовър „De profundis” издателство „Персей” продължава да радва почитателите на Оскар Уайлд, този път с издаването на сборник с четири негови пиеси. Още приживе Уайлд е определян за един от колосите на модерната англоезична драматургия.  Две от пиесите излизат за пръв път на български език, а други две - шедьоврите „Саломе” и „Ветрилото на лейди Уиндърмиър” се появяват в нов превод.
Написана през 1891 г., „Саломе” е изключително скандална за времето си и нейните представления са цензурирани в Англия чак до 1931 г.  Отегчена от копнежа на другите мъже по нея, младата и изкусителна Саломе превръща отказа на пророка Йоан да приеме любовта й в предизвикателство на живот и смърт. „Ти бе единственият мъж, когото съм обичала” – казва тя, но тъй като това признание няма никаква стойност за обекта на любовта й, тя прави всичко възможно да предизвика смъртта му. Постигайки своето, тя не намира удовлетворение, а още по-голямо страдание, което приключва с убийството й.
Една година след „Саломе” Уайлд написва „Ветрилото на лейди Уиндърмиър” – още една от пиесите, които преобръщат представите за модерен театър. Добродетелна съпруга и майка, образец за поведение в светските среди на висшето общество, младата лейди Уиндърмиър с ужас научава, че нейният съпруг вероятно има връзка с друга жена. При това жена, чиято съмнителна слава нараства с нови и нови завоевания. Семейство Уиндърмиър е пред разрив, а самата лейди Уиндърмиър е на прага на съдбоносен избор, който би могъл да я тласне в бездната на позора и безчестието. Най-неочаквано причината за нейното страдание се превръща в неин ангел-спасител, а ветрилото също има сериозна роля в развитието и разрешаването на интригата.
Пиесата е истински триумф на гения и остроумието на Уайлд. Играта на думи, парадоксът и провокацията са оръжията, с които той зашеметява и покорява и публика, и критика.  Друга запазена марка на Уайлд , която му носи и успех, но и славата на човек, който скандализира, е  осмиването на викторианска Англия, на нейния фалшив морал, на цинизма на сноба и т.нар. висше общество, прикрити под маската на пуританската благопристойност.
Повече от един век след смъртта му безсмъртният ирландски гений е един от най-четените автори в света. Творчеството му не е придобило статута на безспорен, но вече мъртъв канон, каквато е съдбата на все повече класици. То не е загубило нищо от живата връзка между твореца и читателя, такава, каквато тя е била преди повече от 100 години. За един свят, в който вкусовете, модите, стойностите се менят със скоростта на смяната на деня с нощта, това може да бъде доказателство само

Флорика Велева, книжар Хеликон Благоевград

Ирландски писател, роден в Дъблин; учи в Дъблин и Оксфорд, където се присъединява към естетическото движение "изкуство за самото изкуство". Уайлд впечатлява лондонското общество със сензационния си стил и остроумните си забележки. Публикува Poems 1881 и пише приказки, литературна критика и дългото политическо есе “Душата на човека при социализма” 1891. През 1891 излиза единственият му роман “Портретът на Дориан Грей”. Пише елегантни светски комедии, изпъстрени с афоризми и парадокси: “Ветрилото на лейди Уиндърмиър” 1892, “Жена без значение” 1893, “Колко е важно да бъдеш сериозен” 1895, “Идеалният мъж”: 1895. Библейската драма “Саломе” 1893, написана на френски, е забранена от британския цензор и е поставена за пръв път в Париж през 1896 със Сара Бернар в главната роля. Един от любовниците му е лорд Алфред Дъглъс, чийто баща предизвиква Уайлд да заведе дело за клевета, което завършва със социалния крах и финансовото разорение на писателя.
През 1895 Уайлд е осъден на две години затвор за хомосексуализъм, а след излизането си от затвора живее във Франция. Поемата “Балада за затвора Рединг” 1898 и книгата De profundus1905 са посветени на връзката му с лорд Алфред.
Погребан е в Париж.