Мидълмарч

Автор: Джордж Елиът
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 6

Издател Колибри
Преводач Весела Кацарова
Брой страници 880
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 660 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191500413
Баркод 9786191500413
Категории Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Малко писатели са опитвали да нарисуват толкова всеобхватна картина на своето време, каквато създава Джордж Елиът със своя безспорен шедьовър. Тя не оставя незасегнат дори най-беглия аспект на обществения живот в малкото градче Мидълмарч в Централна Англия в периода 1830–1832 година. Джордж Елиът разгръща повествованието си в две успоредни направления, които постоянно се пресичат – съдбата на изпълнената с идеалистични намерения и оптимизъм Доротия, която, вместо да се омъжи за заможния земевладелец сър Четам, за когото е сгодена, решава да се обвърже с педантичен учен, който според нея се труди над гениална творба – „Ключ към митологиите“. Доротия решава да му помогне във великото начинание и да сподели интелектуалния живот на съпруга си. Втората линия на повествованието проследява нещастния семеен живот на амбициозния лекар Лидгейт и вулгарната Розамонд Винси. На този фон Джордж Елиът тъче богато платно, изпъстрено с драматични обрати и разкази за любов, смърт, предателство и прошка. Благодарение на нейното остро психологическо прозрение произведението звучи напълно съвременно и кара Вирджиния Улф да възкликне: „Един от малкото английски романи, написани за зрели хора“. Всеки, докоснал се до него, ще усети присъствието на голямата световна литература.

от Мария-Магдалена / дата: 24 ное 2016

Благодаря Ви!

от Администратор / дата: 22 ное 2016

За съжаление, изданието е с изчерпан тираж. На този етап не ни е предоставена информация от страна на издателството за предстоящо допечатване.

от Мария-Магдалена / дата: 21 ное 2016

Ще я има ли скоро в наличност?

от Сали / дата: 12 мар 2013

Страхотна и много "тънка" книга, виртуозно написана, не е обаче за всеки.

от Моли / дата: 17 авг 2012

По-точно издават се веднъж на сто години!

от ХХ / дата: 14 авг 2012

Не се издават често книги като тази..присъства в повечето /макар и популярни/ класации за 100 те наи-велики романи на всички времена

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Има ли книги за мъже и книги за жени? По какво се различава „женското” писане от „мъжкото”? Жените писателки бавно си проправят път в голямата литература, до колко писането е свързано със социалната позиция? Може ли писателят да създаде убедителен и достоверен литературен образ на другия пол? Ако сте си задали поне веднъж някой от тези въпроси, а не познавате творчеството на Джордж Елиът имате причина да посегнете към книгата й. И не само заради мъжкия й псевдоним, а и заради следата която оставя в литературата, заради зрелостта на текста й, пред който се прекланя и Вирджиния Улф. Романът отразява културния живот на XIX век, бурния интелектуален живот на средновикторианския период, през който се разраства хуманизмът.


„Мидълмарч“ е многопластов роман, който разкрива героите си до дълбочината на човешката същност, изправени пред морални дилеми: в борбата между духа и плътта, между алтруизма и егоизма, детерминизмът и свободната воля – философските парадигми на епохата  са втъкани в художествения текст, без да го утежняват.

Невена Крумова, Хеликон София - Шишман

Джордж Елиът (1819-1880) е популярният псевдоним на английската писателка Мери Ан Евънс – един от най-авторитетните творци през Викторианската епоха. Произведенията й са истинска съкровищница от детайли и рисуват реалистични картини на живота в провинциална Англия, а стилът й се отличава с психологическа дълбочина и социална чувствителност. Романите „Мидълмарч“, „Адам Бийд“, „Мелницата на река Флос“ и „Сайлъс Марнър“ свидетелстват за неоспоримата стойност на нейното литературно наследство. Вероятно никой друг викториански писател не е разполагал с необходимата ерудиция, за да представи една толкова бурна епоха в цялата й многопластовост.