Събрани съчинения Т.2: Романи: Балада за Георг Хених. Германия, мръсна приказка

Автор: Виктор Пасков
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Сиела
Брой страници 352
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 324 грама
Размери 21x14
ISBN 9789542808596
Баркод 9789542808596
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Виктор Пасков е роден на 10 септември 1949 г. в София. Завършил гимназия в София и консерватория в Лайпциг (1976). Свирил е в джазови формации, работил като композитор, оперен певец и музикален критик в Германия. В периода 1980-1987 г. е редактор в „София прес" -- в излизащия по онова време на чужди езици седмичен вестник „Софийски новини".
От 1987 г. става редактор в Студията за игрални филми "Бояна". В началото на 90-те години живее в Париж.
Като литератор Пасков дебютира със стихове в списание "Родна реч" през 1964 г. Публикува разкази и новели в литературните периодични издания.
През 1987 г. прави сензация с повестта "Балада за Георг Хених", която е едно от най-значимите произведения на съвременната българска литература. Разказва се за реална личност - чешкия лютиер Георг Хених, живял в София, където прекарва в самота и бедност последните си дни. Романът е преведен на всички европейски езици, печели много български и европейски награди.

Пасков е автор и на книгите „Невръстни убийства" (1986), „Ций Кук" (1991), „Германия - мръсна приказка" (1992), „Алилуя" (Събрани произведения, 2001), „Аутопсия на една любов" (2005), „Гледната точка на Гоген" (2008).
По негови сценарии са заснети филмите „Ти, който си на небето", „Индиански игри", „Пльонтек", „Духове".

На два пъти е назначаван за директор на Българския културен институт в Берлин.През последните години от живота си заема поста съветник по културните въпроси в българското посолство в Швейцария.

от Нат / дата: 31 яну 2011

Пасков е страхотен! Много хубаво,че най-накрая издават събрани съчинения!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Трудно е, наистина е трудно, постоянно да се държим горе, над водата. Сякаш всеки път, когато успяваме, го правим с последни сили. Едва едва.


Но точно това е важното, тук е разликата между тези, които успяват да издържат, да се спасят, и тези, които просто не издържат и се оставят на течението. Най-важният момент - да успеееш да се задържиш точно на края, когато мислиш, че си дотук. и нямаш сили ...


Този уникален български роман "Балада за Георги Хених"... Освен биографичен, отчасти за Виктор ПАсков, той е написан, видян, първо през погледа на бедното дете, а след това  - на научилия урока си мъж, който все още пази свещените си спомени.


И макар че си изгубен в този хаотичен свят, ти, читателю, никога не навеждаш глава!


И да не си посмял да се наречеш беден, дори и да не можеш да дрънкаш с монети в джоба си!


Защото бедността и богатството са вътре, в сърцето ти. Там, където огънят никога не угасва. Бедните истински, никога не биха се помислили за такива!


Запознай се, читателю, с баладата за Георг Хених и пази винаги в себе си истински красивото, което ни прави щастливи и богати...


И го пази с цената на живота си, защото без него сме за никъде!


 

Радостин Найденов, Хеликон Витоша

Виктор Маринов Пасков е роден на 10.09.1949 г. в София.

Завършва гимназия в София и консерватория в Лайпциг (1976). Свири в джазови формации; до 1980 работи като композитор, оперен певец и музикален критик в Германия. Литературен и музикален редактор към Агенция “София прес” през 1980-1987. От 1987 е редактор и кинодраматург в Студия за игрални филми “Бояна”. През 1990-1992 живее в Париж. Дебютира със стихове в списание “Родна реч” през 1964. Публикува разкази и новели в литературни периодични издания. Основна тема в творчеството на Пасков е проблемът за духовното оцеляване, резистентността срещу социалната и нравствената бруталност на действителността, за съхранението на творческото начало като възможност за етична и естетическа сьпротива. В прозата му се преплитат различни културни пластове; често композицията е подчинена на законите на музиката, езикът е силно експресивен, което създава ново равнище на художествената условност.

Втората книга на Виктор Пасков “Балада за Георг Хених” е публикувана във Франция (1989) и е преиздадена от изд. Seuil през 1990. За нея получава Голямата литературна награда на Бордо (Франция). Преведена е също в Англия, Германия, Испания, Полша, САЩ, СССР, Чехия, Словакия, Швейцария. Автор е на киносценариите “Ти, който си на небето”, “Индиански игри”, “Пльонтек” и “Духове”.

Съчинения: Невръстни убийства. 1986; Балада за Георг Хених. 1987; Ций Кук. 1991; L’Allemagne, coute cruelle, Paris. 1992.