Въртоп

Автор: Теодора Бургуджиева
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 16

Издател Летера
Брой страници 180
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 199 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191790197
Баркод 9786191790197
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Само природен феномен ли е въртопът, или неведома сила, която увлича невинните
си жертви в своите тайнствени бездни?
През зимата на 1944 година едно тринайсетгодишно момиче и майка му са изгонени от дома им без предупреждение и заточени в далечната провинция. През есента на 1988 година двама съученици
участват в задължителна бригада в село Костен. Там чуват местната легенда за въртопа.
Какво е общото между тях?...
Романът „Въртоп“ е дебют, вдъхновен от действителни събития.

Теодора Бургуджиева е родена през 1971 г. в София. Завършва Класическата гимназия и английска филология в Софийския университет. Работи в областта на международните
отношения.

от Златина / дата: 04 яну 2017

Романът "Въртоп" е вдъхновен от действителни събития. Разказва историята на Мария и майка ?, които след държавния преврат, извършен в нощта на 8 срещу 9 септември 1944 година, са изгонени от дома си и интернирани в село Костен. Паралелно се запознаваме и с Йоан и Евстати - съученици и приятели в гимназията, които през есента на 1988 година отиват на задължителна бригада в същото село. В наши дни пътищата на героите се пресичат.
Романът не е голям като обем и се чете леко, "на един дъх". Аз не съм запалена по историята и винаги ми е била един от най-скучните предмети в началното училище, а и в гимназията. Най-вероятно затова не съм запозната добре с представените събития. Тази книга обаче отново ми показа, че дори политическото минало може да бъде предадено по интересен, увлекателен начин, който да породи желание за получаване на повече информация. Избрах да прочета книгата по-скоро заради загадката около въртопа - подобни не съвсем ясни поне на пръв поглед истории винаги са ми били интересни и са ме привличали. Анотацията до някаква степен ми напомни за "Ритуалът" на Радко Пенев, която също с огромно удоволствие прочетох преди няколко месеца.
Бих препоръчала романа на всички, които искат да научат какво всъщност се е случвало след деветосептемврийския преврат, но историческите книги и учебниците със сухи факти са скучно за тях четиво и по-скоро ги приспиват. Това е една трагична и в същото време вдъхновяваща, красива по свой си начин история за силата на човешкия дух.

от Никала Милев / дата: 20 дек 2015

Не мисля, че мога да добавя много към коментарите по-долу, освен да прибавя още мнение на човек, комуто книгата е доставила истинско удоволствие. Поздравления за авторката!
Радвам се, че има и такива книги, а не само пропаганди като книгата на Хр. Караславов, която за съжаление спечели приз на "Хеликон" миналата година. Сравнението между двете произведения не е в полза на спечелилия .

от Рени Йотова / дата: 28 мар 2015

Прекрасна книга за паметта, написана на много красив език, който звучи автентично и непринудено. В повествованието се преплитат както историческите събитие от 1944-45 г,, така и последните години на социализма и постсоциалистическият период. Допадна ми този исторически разказ отвътре, предаден от потърпевшите без излишен патос и без злоба, без драматизъм и възмущение. Именно затова книгата е толкова силна и истинска. Препоръчвам на младите читатели, особено на ученици и студенти да я прочетат, за да знаят и помнят!

от Сашо / дата: 19 яну 2015

Изключително добре и увлекателно написана книга. Представя без излишни краски какво е представлявала България след идването на т.нар. "свобода" през 1944. Малко по малко ще излизат все повече истини за бруталните масови убийства под командването на Сталин и националния предател Димитров, които по мащаб и значение многократно надминават Баташкото клане.

от Катя / дата: 03 дек 2014

Това за мен е първата книга, посветена на живота на интернирани от комунистическата власт. Мисля, че е много добра. Някой може ли да ме насочи към друга книга на подобна тематика?

от И. Бойков / дата: 02 дек 2014

Разбрах, че книгата е включена в есенната номинация за литературната награда "Хеликон". Не съм прочел всички номирани книги и затова не мога да кажа категорично дали би следвало точно тази да спечели, но определено мисля, че номинацията си заслужава.

от Николай Димитров / дата: 29 ное 2014

Прекрасна книга!

от Михаил Димитров / дата: 21 ное 2014

Едно допълнение към останалите мнения - направи ми впечатление, че в книгата няма злоба към насилниците. Разчита се на това, че всеки е достатъчно интелигентен (а ако чете книгата, вероятно е такъв), за да направи своите изводи.

от Г. Христов / дата: 13 ное 2014

Книгата се чете леко.

от Ж. Димитрова / дата: 09 ное 2014

25 години след края на комунизма/социализма в България е добре младите да знаят нещо за неговото "бурно" начало, разкрито по интересен начин през погледа на интернираното семейство на един от тогавашните общественици.

от Христова / дата: 07 ное 2014

Книгата ме изненада много приятно. Увличащ разказ, който се изчита на един дъх.

от Атанасова / дата: 06 ное 2014

За съжаление книгите, посветени на съдбата на невинни интелигентни хора, попаднали в ръцете на комунистите са твърде малко. Единствената вина на тези българи е службата им на Отечеството. Авторката умело показва причината за забравата, която с крие във възпитанието на младите хора по времето на социализма.
Иска ми се да се покажат историите на всички достойни българи, намерили смъртта си на 01. 02. 45 г.
Книгата трябва да се прочете!

от Ковачев / дата: 06 ное 2014

Винаги ми е бил интересна интерпретацията на миналото и въздействието на историческите събития върху отделните човешки съдби. Тази книга представлява още един любопитен щрих в това отношение. В нея се преплитат събития от 1944-1945 г., социализма и наше време. Без излишна претенциозност и маниерничене. Особено впечталение ми направи разказът на момичето, което е интернирано заедно с майка си. Тази част е по действителни събития – съдбата на семейството на един български общественик от времето преди 1944 г., чиято кауза е била България, Ловеч, българското икономическо развитие…. Един от депутатите, обявили се в защита на българските евреи, но убит от измислен, напълно политизиран и лишен от справедливост съд…един блестящ юрист, ликвидиран безцеремонно от пишманмагистрати. Разказът на неговата дъщеря във „Въртоп“ представлява гледната точка на жертвите.

от А. Христова / дата: 05 ное 2014

Книгата е прекрасна! С интерес ще следя бъдещите произведения на авторката! Желая и успех!

от Георги Тодоров / дата: 05 ное 2014

Прекрасна книга, написана на хубав български език! Историята е много увлекателна, чете се на един дъх. Особено горещо я препоръчвам на по-младите читатели, които има какво да научат.

от Владислав / дата: 29 окт 2014

Звучи интересноц

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]