Яж, моли се и обичай

Автор: Елизабет Гилбърт

Литературните звезди на новото хилядолетие
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 70

Издател Прозорец
Брой страници 448
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 340 грама
Размери 20x13
ISBN 9789547339194
Баркод 9789547339194
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Мястото за почивка на ума е сърцето. Единственото, което умът чува по цял ден, са звънтящи камбани, шум и спорове, а иска само спокойствие. Единственото място, на което умът някога ще намери покой, е в тишината на сърцето. Ето там трябва да стигнеш."

Елизабет Гилбърт e млада омъжена жена, която не е щастлива от семейния си живот. След мъчителен развод и бурна любовна връзка тя е съсипана и объркана, но и свободна както никога преди. Лиз се отправя на едногодишно пътешествие в търсене на щастието и равновесието в живота си. Най-напред прекарва четири месеца в Рим, където учи италиански с помощта на красиви братя близнаци, въздържа се от романтична обвързаност (въпреки близнаците) и напълнява с десет килограма. След това прекарва четири месеца в ашрам в Индия, където установява, че за да постигнеш просветление, трябва да си готов дори да ставаш посред нощ и да търкаш пода на храма. Там успява да обуздае част от демоните в себе си. Накрая се озовава на Бали, където беззъб шаман на неизвестна възраст й показва нов път към покоя - просто седи и се усмихвай. И ето че щастието бавно пропълзява в нея и я завладява.

"Успокояваща и вдъхновяваща, написана с невероятно остроумие, тази книга е за всеки, който някога е губил нещо или си е казвал, че би трябвало да има и друг, по-добър път."
Ню Йорк Таймс

Ключови думи: Топ 100 за 2015 година, Любовно лято, Доказано добри книги, ТОП 50 Художествена литература 2016, Хеликон топ 200 2016, Топ 100 за 2016 година, 18 юни - Ден на пикника, Топ 50 за последните 10 години, Книги-филми, Литературните звезди на новото хилядолетие, Под коя литературна звезда сме родени, Любовта е романтика, Думи, написани от жена, Книги, които ще те променят, Коледа е любов, ТОП 50 художествена литература 2018, В търсене на щастие, Вдъхновени от истински събития, Когато пишат дамите, ТОП 50 художествена литература 2019, От страниците до екрана, ТОП 110 на десетилетието, ТОП 110 за 10 години, Думи за щастие, Топ 100 02.03.-10.03.2020, Време за трансформация, ТОП 100 март 2010 - март 2020, ТОП 50 художествена 1.01.-30.06.2020, Вдъхновение за всеки ден, ТОП 101 Художествена литература 2011-2020, ТОП 201 на десетилетието, ТОП 201 за 2020 година, ТОП 121 Художествена литература 2020, Горещи хитове за студени дни, Вярвам в себе си, Книги за пикник, 16 август - Ден на думите "Обичам те!", ТОП 101 Художествена литература 2021, ТОП 201 за 2021 година, Подари любов като романтика и страст, ТОП 101 художествена 1.01.-30.06.2022, ТОП 101 Художествена литература 2022, Писатели пътешественици, Ден на думите "Обичам те!", Любовта е навсякъде, Любовни истории

от П.Х / дата: 30 юли 2017

Книга, която ти казва - "радвай се на малките неща"...
Колко дълбокомислено и оригинално! Особено, когато трябва да се радваш на малките неща и да откриваш себе си в Рим, Индия и Бали... мисля, че ако всеки може да си позволи да се разведе, да вземе парите на съпруга си и да обикаля по райски кътчета, наистина ще го избие на философия и радост към малките неща.
Тази книга е един безкраен оксиморон, плод на разглезеност, посредственост и повърхностност. Една жена, която не е научила нищо за живота, се опитва да учи другите... нищо ново под слънцето.
Само една биографична справка за авторката като човек може да каже толкова много - била пристрастена към флирта и смяната на партньори (на български имаме една доста цветуща дума за това "състояние", но възпитанието ми не ми позволява да я спомена), развежда се и с втория си съпруг (голяма любов в лицето на бизнесмен, срещнат на Бали - мхм, малките неща са важни, все пак, да не забравяме!) и се жени за най-добрата си приятелка, която е в терминален стадий на рак... Това не е точно моят пример за хармония със себе си и житейска мъдрост, но ако някой има нужда от холивудска философия и банални съвети - може би това е точната книга.

от Деси / дата: 29 юли 2016

Подходих с предразсъдък - някак заглавието не беше от привличащите ме, но реших да я прочета преди време, защото все пак беше ново заглавие... и ми хареса, много ми хареса, препоръчвам на жени, без значение на колко години са. Филмът, обаче да не гледат или ако решат, обезателно след прочит на книгата. Екранизацията е ужасно слаба. Образите и емоциите, които си изграждаш, четейки, лентата не отразява и наполовина.

от Зерноца / дата: 20 яну 2016

тъпа

от Ли / дата: 13 яну 2016

Много ми хареса книгата, което ме изненада, защото съм неохотен читател. Ще се хареса на свободомислещите хора, до сега не бях чела пътепис, който да ми хареса истински. Това, че действието се развива единствено от гледна точка на жена, не прави книгата "женска", както, ако героят беше мъж, не би я направил "мъжка".

от Деляна / дата: 01 яну 2016

На книгата попаднах случайно - беше на лавицата в къщата на моя приятелка. Взех я, за да убия времето. Остроумието на авторката ме учуди, изобщо не очаквах. Откраднах си я, за да я дочета. На един дъх! Предполагам, че вече бях изпитала всичките тези неща върху себе си, затова така я почувствах. Почти сходни преживявания, но на други географски ширини. Авторката пише много леко и кокетно, усещаш вкусовете и очарованието на всяка глътка живот. Това не е просто пътуване към себе си - това е смелост да скъсаш оковите и да живееш, както го чувстваш, а не както е прието и казват другите. Филмът е кръгла нула. Изключително повърхностен и празен. Не го препоръчвам.

от Моника / дата: 09 фев 2015

Страхотна книга!

от Маргарита / дата: 15 авг 2014

Книгата не е приключенски роман, нито пък блюдкав екшън.
Това е книга-размисъл за собственото АЗ, за проблемите на АЗ-а с другите и за преоткриването на някои ценности, като : любовта и свободата. Авторката прави пътуване през живота на героинята и през нейните мисли за живота.
Заслужава си. Чела съм книгата 2 пъти и съм гледала филма 2 пъти. Книгата е по-добрия вариант.

от минерална вода / дата: 19 мар 2014

Става за един път

от Ирена / дата: 11 яну 2014

На мен книгата ми хареса, въпреки че бях предубедена и мислех че няма да ми хареса.В началото е малко скучновато, но след това се чете на един дъх. Филма не е толкова добър, много съществени неща са пропуснати.

от Илиана / дата: 29 дек 2013

Книгата изобщо не ми хареса. Сюжета е скучен. Всъщност какъв сюжет? Нищо съществено не се случва през цялото време.
За мен е некачествено написан пътепис.

от Венета / дата: 07 ное 2013

Изгледах филма 3 пъти, преди да си купя книгата. Мога само да кажа, че човек, който никога не е поемал на пътешествие към намиране на себе си, може да не хареса книгата. Това е най-дългото и най-трудно пътуване през живота ни. Всеки път откривам по нещо ново в нея. Първата книга от години, която наистина ме впечатли.

от Proletna / дата: 15 яну 2013

Книгата е вдъхновение! Не знам, защо хора с толкова повърхностно мислене (от къде пари за такова пътешествие, никакво развитие и т.н) изобщо посягат към тази книга. Тази книга не предлага екшън-това е сигурно, но предлага пътуване към себе си ..

от Дара / дата: 16 ное 2012

Книгата не ми харесва. Не приемам този начин на живуркане.

от Бука / дата: 29 юли 2012

Дори самата анотация на книгата е написана повърхностно, обръща внимание на детайлите, а не на същността на проблема в книгата.
Не е най-важното дали авторката е омъжена, разведена, влюбена или не, колко килограма е качила и пр. Важното тук е, че душата на човека не може да бъде затворена в един брак или в едно общество, чиито ценности не отговарят на вътрешната потребност за растеж, свобода и създаване на собствена душевна реалност. Живеем в условия, в които външната реалност подтиска същността на душата. Но тъкмо тези трудности ни предизвикват да търсим тази душевна сила, която не можем да изгубим така както губим понякога брака си, любовта си, външните удобства и сигурност. Авторката Елизабет черпи енергия за създаването на тази душевна реалност от красотата на италианския език, спокойния живот и удоволствието от храната, които и действат като терапия, търсенето на дълбочина и отговори в Индия и равновесие в Бали. Не само, че не е егоистично, а е наш дълг да следваме тези търсения на душата за да намерим истинското си "аз". Не предопределеното от обществото, традициите или разбиранията на другите, а изградено от нас, следвайки вътрешния ни глас. Този глас е често много тих, понякога заглушаван от нас самите, но винаги търси начин да се прояви. Да осъждаме търсенията на другите е като да осъждаме собствените си мечти и стремежи. Четете между редовете не само на книгата, но и на собствения си живот! Спокойни ли сте в кутията, в която сте затворени или мечтаете за нещо друго? Вашия път може да не минава през Италия, Индия и Бали, но ако се вслушате във вътрешния си глас ще можете да разберете и тази книга.

от Хенриета / дата: 28 юли 2012

Книгата е страхотна! Чела съм я няколко пъти на английски език. Елизабет Гилбърт пише с чувство за хумор и много искреност. Книгата е разделена на три части и има 108 глави колкото са мънистата на броеницата. Най-много ми допадна частта за Индия. Всеки, който някога е тръгвал на духовно пътешествие ще намери нещо в тази книга.

от Жужа / дата: 26 юли 2012

Току-що изгледах филма и за пореден път установявам, факта че филма е бледо копие на книгата. Даже си мисля, че ако не бях чела преди това книгата, нямаше да разбера нищо от филма.

от Alex / дата: 08 юли 2012

Не съм гледала филма и не бях чувала нищо за книгата, когато я купих. Не ми хареса. Изключително рядко попадам на книга, която да не харесам. Но тази остави в мен впечатлението на пътепис, създаден не за да разкаже някаква специална история, а за да запълни времето на пътуващата объркана личност. Не й се случва нищо особено. Ще я забравя след година.

от Даня / дата: 12 май 2012

Уникална, сигурна съм че да напишеш подобен сюжет по такъв неописуем начин трябва да си го изживял в пълния смисъл на думата!

( аз съм на 17 год )

от Виница / дата: 19 фев 2012

Честит ден на Левски! Днешният ден е ден свързан с пролятата кръв на Апостола за нас - българите. Яж, моли се и обичай е книга обличаща емоциите на човека в път към други хоризонти, в които ти можеш да намериш себе си и света.

от Варна / дата: 19 фев 2012

Книгата е добра, притча на търсенето на самия себе си, вътрешно уравновесение и оценяването на човешките емоции. Едно незабравимо пътуване към себе си.

от Светла / дата: 11 яну 2012

Прочетох я с доста усилия - прекъсвах няколко пъти.Не ми хареса много, главно поради описанията - досадни и банални.Не моменти има нещо, което разбирам - стремеж да преоткриеш себе си, да осмислиш живота си.Но за една страна и най-вече за хората в нашата страна това е нещо невъзможно - да тръгнеш да пътуваш и с години да живее в чужбина.Та откъде толкова пари! Иначе няма нищо по-лесно от това - да нямаш никого, за когото да се грижиш и да пътуваш и да мислиш само за себе си!

от До Кирил / дата: 10 окт 2011

Коментарът е изтрит от Администратор поради нецензурно съдържание

от Lilly / дата: 09 окт 2011

Невероятна книга! Надмина очакванията ми!

от Ася / дата: 09 окт 2011

Определено мога да споделя, че книгата, за разлика от филма, е прекрасна!

от Гергана / дата: 08 сеп 2011

Книгата е страхотна. Финесът с който Гилбърт разказва историята на своето лично себепознание е неповторим.

от Кирил / дата: 07 сеп 2011

така и не разбрах, какво в крайна сметка търси

от bookgirl / дата: 05 сеп 2011

Филмът е скучен и дразнещ. Само една жена с кокоши мозък може да реши да зареже всичко, включително и свестния си мъж, заради бръщолевениците на някакъв изкуфял старец с нулеви хигиенни навици, който плещи едно и също на всяка туристка, достатъчно глупава, за да мисли, че във вмирисаната му колиба ще намери себе си. Джулия Робъртс ми се стори изключително неубедителна в главната роля, а Хавиер Бардем изглеждаше като махмурлия след тридневен запой. Единственото хубаво нещо във филма беше Джеймс Франко. Не бих посегнала към книгата, защото екранизацията й ме изпълни с досада и безразличие относно съдбата на героите.

от Дон Дракона Уилсън към Даниелка Б. / дата: 05 сеп 2011

Така е.Не е само за жени.Подходяща е и за латентни хомосексуалисти.

от Гер. / дата: 21 юни 2011

На мен много ми хареса книгата и я препоръчвам на мечтатели и пътешественици, на тези, които търсят себе си. :)
Филмът също е хубав.

от Даниел Б. / дата: 07 май 2011

Не съм съгласен, че книгата е само за жени. Над идеята за оковите на брака и "разглезената американка" всеки може да си представи как се чувства главната геориня - иска преживявания, иска духовно пречиствания. Тя прави това, което всеки тайно мечтае - да захвърли всичко и да обиколи света, за да намери себе си. Разсъжденията на авторката са интересни и бих казал - оригинални, а срещите и с непознати хора - вдъхновяващи. За разлика от доста псевдодуховни книги, тази поднася своите идеи с автентичност - всички мисли на авторката извират от нейната същност, а не от стара притча :)

от LILI / дата: 03 май 2011

Книгата е много скучна и трудна за четене. Стигнала съм почти до половината и не виждам никакво съществено развитие.На няколко листа веднъж се случва да се каже нещо смислено, общо взето само глупави описания. Определено не ми харесва и ме подтиска.

от Яна / дата: 03 фев 2011

Книгата ми харесва, въпреки че не съм на 30. Вярно, че корицата е ужасна, но ако тръгнем да съдим всичко по външния вид ....

от Диана / дата: 31 дек 2010

Присъединявам се към мнението на така нареклата се "Една пътешественичка". Книгата е страхотна. Разказ за една жена стигнала до пърно отчание, жена търсейки себе си и смисъла на живота си. Нима на никой от критикуващите книгата не му се е случвало нещо подобно. Е жалко тогава - вие не живеете а само съществувате.

от една патешествени4ка / дата: 30 дек 2010

просто не мога да повиарвам на очите си!!!!! вси4ки тези отрицателни мнениа са дадени от xора,които ниамат идеиа какво е едно патешествие! и наи вече какво е преплитане на патешествието в тарсене на себе си!!! за какви клишета говорите,мили дами,когато през живота си не сте опитали нещо разли4но в живота си,не сте предприели риск,не сте заxварлили вси4ко...не сте обикалиали земиата само с раница на гарба! аз про4етоxx и видиаx собствените си мисли в тази книга,това беше моето патуване по света,моето тарсене на истините,моите 4увства,моиата душа,моите радости и моите маки.на 40 cam и от 10 години патувам,както главната героиниа и тарсиа собствениат си душевен мир..вав вси4ки страни от изброените сам била и макар 4е аз ли4но за себе си биx избрала: индиа,бали и филипините,абсолиутно сам сагласна че меката на прекрасната xрана е италиа.а наи големите удоволствиа в живота са xраната и сеxcа...преплитането на дуxовността с тиаx е единствено и абсолиутно истинско!!!.само 4овек,които е изживиал подобно нещо може да оцени книгата!
а това 4е била за определен краг от xора(жени над 30) и за това е боклук,биx казала:детските приказки са класика ,а са само за деца...

от katti / дата: 26 дек 2010

Напълно съм съгласна с мнението на Ха-ха, че издателството се излага с преиздаването и по- точно новата корица на книгата взета от филма, много по-добре си беше с първата корица, сега все едно според филма е написа книгата, а не обратното. Жалко, загуби се идентичността на тази книга.. Надявам се издателите да се позамсилят и поправят стореното и пак се появи на пазара с предишната си корица.

от Ха-ха / дата: 19 дек 2010

Издателството се излага с преиздаването с новата корица...
Опират до това да сравняват книгата с филма... вижда се колко добра идея е това, съдейки по "читателите", които коментират романа, според екранизацията...

от nini / дата: 14 дек 2010

Поредната досадна американска халтура... Категорично не ми хареса! Очаквах много повече - филмът е блудкав, проблемите й.... абе... да й имам проблемите!

от bookshop / дата: 09 дек 2010

След като прочетох книгата и гледах филма , честно казано се учудвам от такава нищо и никаква книга да се направи такъв страхотен филм.\"Полубогиня\" на Мартин Ралчевски е с много по-оригинален сюжет и страхотно развити образи ,препоръчва я и на жени и мъже.

от ийи / дата: 29 ное 2010

Не разваляйте тона на форума, книгата е средна хубост, наистина обаче е само за жени

от До Елла / дата: 29 ное 2010

Когато една книга е предназначена само за единия пол и то от определена възрастова група, значи е боклук. Добрите книги са универсални. това не е женско списание.

от елла / дата: 29 ное 2010

не е за жени под 30 ...

от Вили / дата: 28 ное 2010

На мен ми хареса книгата. Написана със самоирония и чувство за хумор. Много приятно четиво.

от Камелия Велчева / дата: 28 ное 2010

Абсолютно се присъединявам към мнението на Стела. Аз общо взето приключих с четенето малко след Италия. Дадох си зор, защото ми беше подарък от приятел. Книгата е тъпкана с клишета и изтъркани шеги и измислени драми на неуравновесена жена. А разсъжденията й за божественото и просветлението са наивни и инфантилни и издават трагичен недостиг на образование.

от ... / дата: 18 ное 2010

Аз я имам със старата корица която определено е по хубава..иначе книжката е уникалннаа...

от Кара / дата: 25 окт 2010

Не съм чела книгата, но гледах филма. Идеята за просветление, разказана с холивудски клишета направо ми беше смешна. Но няма лошо, ако книгата и филма карат жените да се обърнат към себе си. За мен беше повърхностно, но разбирам хората, които го намират за прекрасно. Тези идеи са катарзисни, когато за първи път се натъкнеш на тях. И по-късно лека полека задълбаваш в нещата :)

от Севт / дата: 08 окт 2010

Подкрепям мнението на Кремена. Малко преувеличена самоирония, а къде виждате фин хумор в тази книга...не знам?

от Fishy / дата: 08 окт 2010

Най-уникалната и вдъхновяваща книга , която някога съм чела ! Препоръчвам я на всички !!!

от Петя / дата: 28 сеп 2010

Напълно подкрепям мнението на Ню Йорк Таймс. Книгата много ми хареса и всяка страница ме караше да се усмихвам.

от Гери / дата: 25 сеп 2010

Книгата е невероятна!

от Кремена / дата: 04 сеп 2010

Книгата е доста повърхностна за търсещия читател. Подведох се от класациите, очаквах повече. Единственото добро нещо в нея е фината самоирония, но на места и тя изглежда неистинска и пресилена.

от Соня / дата: 24 авг 2010

Присъединявам се към всички, които намират книгата за хубава, и подкрепям мнението на Светла Тодорова с две ръце! ! !

от Радина / дата: 23 авг 2010

Хора... разбирате дали живота ви е имал смисъл едва след като го изживеете.А това което хората мн често търсят е цел или мечта (стремеж към нещо) и чак след като осъществиш тези мечти (цели), чак тогава като се обърнеш назад към жизнения си път разбираш дали е имал смисъл или не...

от Сиси / дата: 18 авг 2010

Книгата е много хубава. Не е клише по американски, както пише Тони Клайн. И бтв парите са си нейни !!!!. Книгата аз я разбирам, че всеки сам трябва да търси щастието си. За някои е кариера, за други мир с вселената, за трети семейство. Повече щастливи хора в мир със себе си биха довели до доста по усмихнати хора по улицата.

от veraIv / дата: 18 авг 2010

Напълно споделям мнението на Тони Клайн - "задръстено с клишета и по американски повърхностно".
Стилът и преводът, обаче, са добри - рядко срещано явление в последните години.

от Светла Тодорова / дата: 18 авг 2010

Много е хубава. Радвам се, че се издават такива книги! В последно време жанрът някой да описва преживелиците си - художествено и проникновено - става все по-популярен в Америка и има защо! Хората търсят истински хора и истинско преживяване! Препоръчвам ви в същия стил и книгата на Грегъри Робъртс, има я тук в Хеликон, и е просто най-доброто. Дано и в дъбеще ни се предлагат такива шедьоври като тях. Здраве и любов на всички!

от Цветелина / дата: 04 авг 2010

Невероятна книга! :)

от GaLi..xD / дата: 21 юли 2010

Ако не е тайна,защо парите да са чужди :) Нейни са си...А смисала на живота..мисля че всеки трябва да намери смисъла за него.Иначе хората които не я разбират няма смисъл да я четат!Не е за повърхностни хора! :):):) Нищо лично към никой.

от Тони Клайн / дата: 20 юли 2010

Една оттегчена трътка се мотае по света, харчи чужди пари и търси "смисъла"
Оттегчително, задръстено с клишета и по американски повърхнстно
Ако на някой тази халтурка му се струва дълбока моите съболезнования и приятно четене

от GaLi..xD / дата: 17 юли 2010

София,на същото мнение съм,леко трудна за четене,и все пак много хубава...и аз след време ще взема да си направя едно пътешествие подобно сама....

от София / дата: 17 юли 2010

аз съм вече до 3тата част на пътешествието и макар на места книгата да ми се стори малко трудна за четене поради множеството монолози и философски размисли, не спрях да я чета, а някои подобни книги да си призная не съм докарвала докрай... но има нещо много истинско в думите на авторката, нещо, което кара човек да погледне на живота от съвсем различна страна..аз дори мъничко и завидях за нейното пътешествие, но не през различните страни, а това към себе си и че успя да открие себе си...с нетърпение очаквам филма!

от Ans / дата: 17 юли 2010

За по задалбочените в живота хора я препоръчвам...след като я прочетох се замислих дали и аз да не си спретна едно пътешествие като на Лиз...? Ще ми е от полза...

от GaLi...xD / дата: 17 юли 2010

Стигнала съм някъде до 50-та страница,но дотук много ми харесва.На 01.10.10 излиза и филма...дано книгата да е хубава

от lul / дата: 17 юни 2010

Даже и филм са направили - с Джулия Робъртс.

от OLA / дата: 30 яну 2009

Много се кефих, когато четох тази книга. Такъв хумур, самоирония и опитимизъм - повишават ти настроението. Когато я свърших /и то с огромно нежелание/ отидох в книжарницата, за да проверя дали има и други книги от авторката. За съжаление в Б-я само тази книга е издадена. Ще следя следващите й писания. Аз съм на 55 години и ме очарова, а какво остава за младите...

от Катя / дата: 24 яну 2009

По-хубав подарък от тази книга няма- истински ме трогна,разсмя, повлия ми.Деликатно чувство за хумор, психологическа истинност, културен финес.

от лети / дата: 12 яну 2009

прекрасна книга! Горещо я препоръчвам

от Вили / дата: 04 дек 2008

Очаквах тази книга на български, още щом видях представянето й в Шоуто на Опра Уинфри. Невероятна, завладяваща, истинска, затрогваща, просто нямам думи. Препоръчвам я на висчки.

от зоя / дата: 20 ное 2008

Хубава!!!Приятно ме изненада!

от vera / дата: 31 юли 2008

Прекрасна книга, с много фин хумор.

от Десислава / дата: 22 юли 2008

Блестяща

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

 В този забързан и отчужден свят попадаме в живота на една жена, решена да промени живота си изцяло. Захвърляйки всичко, което на думи би трябвало да е ценно за нея, тя се впуска в пътуване с неясен и непредвидим край. То ще я доведе до промяната и откриване на новия смисъл за живота, минавайки през осъзнаване чрез всички сетива на малките неща, докато стигне до любовта в живота.
 Всеки трябва да потърси вътрешния мир със себе си, за да може да се наслади на прекрасния живот. Няма нищо по-хубаво от това да намерим по-добрия начин и да успеем да извървим пътя до него.
 Изживейте тази приятна разходка на три континента и се насладете на ароматите и емоциите, които тази книга ще ви донесе.

Диана Атанасова, Хеликон Варна /Мария Луиза/

Това е една автобиографична история, в която се разкрива старата истина, че житейското благополучие е важно, но много по-важен е пътят до него. Посоката избира всеки сам и избраният път трябва да бъде извървян докрай, защото той е едно пътуване към себепознанието.

„Човек, която живее на границата“ - това е определението за Елизабет Гилбърт, 31-годишна писателка и журналистка, която разказва за собствения си неочакван, изпълнен с приключения живот. Някои от посланията на авторката са и в самото заглавие:

Яж – храни тялото и сетивата си с най-желаното и най-доброто;

 

Моли се – разговаряй с гласа на Бога в теб, оплаквай се, питай, провокирай – той ще те изслуша и ще ти отговори;

Обичай – покажи и подари желаната обич, сякаш никога не си бил нараняван от любим, приятел и от себе си;

И още нещо много важно, което не трябва да забравяме - щастието е следствие от усилията на човека. Бориш се за него, стремиш се към него, изискваш го, а понякога дори тръгваш да го търсиш по света...

Кристина Казакова - книжар, Хеликон Пловдив

В своя автобиографичен роман, Елизабет Гилбърт, разкрива  една различна гледна точка за пътя към себепознание. След тежък развод, героинята решава да потърси вътрешния си мир в три държави. Романтична Италия, духовна Индия и красива Индонезия се превръщат не просто във временно местожителство, а в центрове на духовно пречистване. За авторката, пътят към удовлетворението и щастието от живота се оказва във вкусната храна, силата на молитвата и споделената любов.

Кремена Динева, Хеликон Бургас

Влюбих се в тази книга.... Готова съм да я прочета още 7 пъти., защото в нея има толкова много изстрадана женска и житейска мъдрост, преплетени с такава искрена духовност... А колко е насърчителна за самотниците... Удивително полезно четиво, лъхащо на дълбока симпатия към Италия, което още повече ме превзе... Харесва ми самоиронията на героинята, идеята за разказите - броеница и пътуването й. По-хубав подарък от тази книга не съм получавала - истински ме трогна, разсмя ме, повлия ми деликатното чувство за хумор, психологическа истинност, културния финес.

Книгата е за всеки, който търси - и себе си, и другите. За всеки, който иска нещо повече в живота си. Убедена съм, че който е посегнал към нея, не е съжалил след това.

Тази книга, която носи спокойствие и пречиства душата я препоръчвам на всеки, които по-някаква причина е губил контрол върху себе си, бил е разстроен и е търсил начини да преодолее всичко негативно и да започне един по-добър живот. Приятно четене!


Диана Иванова, Хеликон Пловдив - център

“Яж,моли се и обичай“ се ражда след събитие от реалния живот на Елизабет Гилбърт - болезнена раздяла и развод със съпруга си. Търсейки себе си, своята истинска самоличност и изгубени усещания, тя предприема пътуване, което по-късно описва в своята книга. В Италия се отдава на вкусните кулинарни специалитети и учи италиански, в Индия се подлага на физичeски и душевен детокс и като завършек на пътешествието - романтичния остров Бали, където изцяло открива своето щастие.

Едва ли има жена,която не обича пътешествията и поне веднъж да не е била разочарована от мъжете и може би точно в това се крие отговорът на въпроса - защо тази книга е един от най-харесваните романи? Отговора е ясен, просто всяка жена намира в него нещо от своята житейска история.

Ирена Ташчиян, Хеликон София - Стамболийски