Кафка на плажа

Автор: Харуки Мураками

Литературните звезди на новото хилядолетие
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 6

Издател Колибри
Преводач Людмил Люцканов
Брой страници 610
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 466 грама
Размери 20x13
ISBN 9545294701
Баркод 9545294701
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Спомените те стоплят отвътре и в същото време те разкъсват."

След "Норвежка гора" и "Спутник, моя любов" това е третата книга на световноизвестният японски писател Харуки Мураками, с която се среща българският читател. Магичен, хипнотичен, "Кафка на плажа" е "роман на посвещаването", в който с безкрайно изящество и удивително въображение се разгръщат цялата дълбочина и стилно богатство на автора. Произведение от висока проба, което се нарежда сред най-добрите образци на "образователния роман" в световната литература. Кафка Тамура, син на известен скулптор, напуска дома си в Токио, за да избяга от ужасното предсказание на баща си. Старият и простодушен Наката, който убива напълно непознат човек, също решава да хване пътя, покорявайки се на непреодолим вътрешен подтик. Увлечени в мащабна одисея, в едно кошмарно пътуване из лабиринтите на човешката душа, двамата герои се сблъскват по пътя си с хора и котки, с риби, които падат от небето и с много други привидно невероятни неща и събития. Докато не станат накрая свидетели как съдбите им неумолимо се преплитат и не открият собствената си истина.
След появата на романа на японския пазар, издателите създават специален сайт, на който читателите могат да задават въпроси на Мураками относно многопластовото повествование. И той наистина написва над 1200 отговора. В друг англоезичен сайт авторът заявява, че ключът към разбирането на книгата се крие в многократния й прочит. "Кафка на плажа - твърди той - съдържа не една гатанка, но аз не давам отговори. За всеки читател отговорът е различен и той трябва да го открие за себе си."
Роден през 1949 г. в Киото, Харуки Мураками завършва успешно литературния факултет на токийския университет, а по-късно става съдържател на джазклуб в Шибоя. Като студент взема участие в антивоенното движение и се обявява срещу войната във Виетнам. Още първата му книга "Чуй как пее вятърът (1979) е отличена с престижна награда. Сам той признава, че е повлиян не толкова от японските литературни кодове, колкото от попкултурата, която му е открила прозорец към света. Преводач е на Чандлър, Фицджералд и други големи американски автори, които иска да открие за японската култура. Харуки Мураками е признат от световната литературна критика за един от най-добрите съвременни японски автори. Той със сигурност e най-превежданият в чужбина и с най-високи тиражи на книгите си, издавани и преиздавани многократно не само в САЩ и Западна Европа, но и в Русия, Румъния, Сърбия и пр. Творчеството му е изпълнено с поезия и ониризъм, което обяснява факта, че всяка от книгите му се продава в повече от 2 000 000 екземпляра.
Харуки Мураками бе обявен за лауреат на тазгодишната награда "Франц Кафка", която ще се връчи официално на 28 октомври, чешкия национален празник, в старото пражко кметство. Самата награда е умалено копие от статуята на Франц Кафка в Прага - дело на чешкия скулптор Ярослав Рона, и е с парично изражение 10 000 долара.
Целта на наградата "Франц Кафка", учредена на името на един от колосите на световната модерна класика, е да насърчи изключителни творби от съвременни автори, чиито произведения докосват читателите независимо от техния произход, националност и култура. Мураками е шестият лауреат на наградата след английския драматург Харолд Пинтър (лауреат за миналата година), Елфриде Йелинек и Филип Рот.

Ключови думи: Литературните звезди на новото хилядолетие, Под коя литературна звезда сме родени, Истории с кучета и котки, Ден на котката, Магически реализъм

от Четящия човек / дата: 21 авг 2017

Реших да напиша коментар за книгата цели 6 месеца след като я прочетох.
Никога не бих решил да купя тази книга по собствено желание но след като я получих във вид на подарък, реших все пак да прочета. Докато четях, всеки ден си казвах, "Еее, няма такава тъпа книга", но все пак четях. Сега, 6 месеца по-късно, забравил сюжета и имената на героите на много други книги които намирах за страхотни, не мога да си обясня как така ... хммм, толкова е странно, си спомням отлично и в детайли, въпреки хаотичното и лишено на пръв поглед от смисъл съдържание това произведение!?!?! Трудно ми е да дам оценка на какво се дължи това, но определено мога да кажа, че това е книга която е добра, макар и да не мога да обясня защо мисля така!

от Николай Узунов / дата: 22 яну 2013

Тук Мураками по един тънък начин се закача, гаври, пародира с много класически стереотипи за европейската култура, завещани ни от гръцкото минало.
Коментарът е редактиран от Администратор поради нецензурно съдържание.
Мураками - ненадминат и в чувството за хумор!
P.S. Малко спам, така обичам и гаврите на Бернхард, в една от неговите пиеси, където ненадминато са гаври с Кант!!!

от Рали / дата: 22 май 2012

Книга, която си играе с въображението, вплита го в сложна мрежа от асоциации, но не го оставя да се изгуби до толкова, че да загуби интерес към случващото се, а то е като на кино.
С удоволствие я препрочитам. С всеки нов прочит откривам неща, които не съм забелязала предния път. Надграждам себе си и книгата ми служи като закачен на задната страна на вратата метър - жираф, на който отмервам колко съм пораснала.

от Раши / дата: 15 юни 2011

Ако търсите нещо задълбочено и същевременно свежо - препоръчвам!

от hikki / дата: 20 ное 2008

Страхотна е книгата!

от hikki / дата: 20 ное 2008

Страхотна е книгата!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Оригинален микс от мистика и философия, съвременни тийнейджърски проблеми, доза секс и магическа атмосфера. Роман, който се чете на един дъх.

Михаела Паленкова, Хеликон Витоша

Въпреки че често попадаше в ръцете ми, дълго време отлагах четенето на „Кафка на плажа“ поради факта, че много рядко подобни книги ми харесват. Но ето, че Харуки Мураками опроверга моята предубеденост. Книгите му всъщност са си цял един отделен жанр, неподлежащ на никакви класификации. Те са странни, объркващи, различни и много запленяващи.


„Кафка на плажа“ е историята на 15-годишния Кафка Тамура, както той сам се нарича. Объркан от живота, младежът решава да избяга от вкъщи, за да потърси себе си и мястото си в света. Пътят, а и животът му се преплитат с този на старецa Наката, без всъщност те да се срещнат нито веднъж. И двамата са по следите на нещо, което е извън всякакви реални измерения. Намирането му обаче ще им донесе истински смисъл и спокойствие.


Странни картини от минало и бъдеще, мечти и стремежи се преплитат в тази фантастична и същевременно реална история, която ще ви обърка, но която няма да оставите настрана, чак до последната страница.

Даниела Апостолова, Хеликон Варна

   Ще открие ли момчето защо е изоставено?Ще избегне ли предсказанието?
   Ще бъде ли убит мъжът?Възможно ли е убиецът да притежава   чиста душа?
   Отговорите ще бъдат неочаквани и смущаващи.Наистина ли ние определяме постъпките и владеем живота си?Умело разпалвано  от автора,въображението отвежда до непонятни селения и реалности.Мистиката е упойваща и завладяваща.
Харуки Мураками определено е автор,към чиито книги ще посегнете отново.

Eлена Бръмбарова - Хеликон, Пловдив

 „Кафка на плажа” е първата книга на Харуки Мураками, която прочетох , и която    определено е нетрадиционна. Мураками вплита в един на вид познат сюжет – бягството на тийнейджър от дома му  – интересни психологически и митологични елементи. Присъства универсалният мотив за Пътя като търсене на себе си, но показан от нов ъгъл.

15-годишното момче Кафка избягва от къщи, в опит да се спаси от проклятието, изречено от гадния му баща, че ще спи със сестра си и майка си и ще убие баща си (точно като при Едип). Тъй като Кафка не познава сестра си и майка си, той ги търси едва ли не във всяко младо момиче и във  всяка зряла жена, с която се сблъсква. Озовава се в друг град, където намира убежище в една библиотека. 

Кафка преживява интересни случки, които преплитат реалното с метафизичното. Чрез него читателят се сблъсква с универсалния проблем за търсенето на себе си, за мястото на личността в обществото.

Мураками обаче не поднася готови истини за темите и въпросите, които поставя, а оставя читателя сам да размишлява върху тях и да търси своите отговори.

 „Кафка на плажа” е оригинален микс от мистика и философия, съвременни тийнейджърски проблеми, доза секс и магическа атмосфера. Роман, който се чете на един дъх!

Невена Табакова, Хеликон Пловдив - Център

Роден през 1949 г. в Киото. Впоследствие семейството му се преселва в Кобе, където се пробужда интересът му към чуждестранната литература. Завършва успешно литературния факултет на токийския университет, а по-късно става съдържател на джазклуб в Шибоя. Като студент взема участие в антивоенното движение и се обявява срещу войната във Виетнам. Прекарва три години в Гърция и Италия, след което се установява в Принстаун и в продължение на четири години преподава в местния университет. През 1995 г., след земетресението в Кобе и атентата в токийското метро, решава да се завърне в Япония. Още първата му книга “Чуй как пее вятърът (1979) е отличена с престижна награда. Сам той признава, че е повлиян не толкова от японските литературни кодове, колкото от попкултурата, която му е открила прозорец към света. Преводач е на Чандлър, Фицджералд и други големи американски автори, които иска да открие за японската култура. Харуки Мураками е признат от световната литературна критика за един от най-добрите съвременни японски автори. Той със сигурност e най-превежданият в чужбина и с най-високи тиражи на книгите си, издавани и преиздавани многократно не само в САЩ и Западна Европа, но и в Русия, Румъния, Сърбия и пр. Творчеството му е изпълнено с поезия и ониризъм, което обяснява факта, че всяка от книгите му се продава в повече от 2 000 000 екземпляра.