Измислянето на Руритания. Империализъм на въображението

Автор: Весна Голдсуърди

Коментари: 0

Издател Кралица-Маб
Брой страници 406
Година на издаване 2004
Корици меки
Език български
Тегло 330 грама
Размери 20x13
ISBN 9545330570
Баркод 9545330570
Категории История на литературата. Критика, Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

"Измислянето на Руритания. Империализмът на въображението" от Весна Голдсуърди разглежда образите на Балканите в британската литература от XIX и XX в. Анализирани са произведения на класици като Байрон и Тенисън, популярни творби на А. Кристи и Я. Флеминг, пътеписи, публицистични текстове, политически памфлети и пр. Вниманието е насочено към механизмите, с които една от най-могъщите нации експлоатира ресурсите на Балканите, за да захрани своята литературна и развлекателна индустрия. Показана е устойчивостта на стереотипите, изградени от романтиците и пренесени от популярните романи и филми до наши дни.

Весна Голдсуърди (1961, Белград) е старши преподавател по английска литература и директор на МА курс в Университета Кингстън (Лондон). Тя е работила в няколко университета в Англия и Съединените щати, била е и журналист в ВВС World Service.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Измислянето на Руритания” е увлекателно и проницателно изследване на стереотипите и предразсъдъците около Балканите, които се развиват, излъчват, насаждат от литературата и намират почва в масовата култура на Великобритания през XIX и XX в. Внимателно преглеждайки голям фактологичен материал Голдсуърти разгръща един важен въпрос – как „балканците” стават „другите”, как се създава и налага един предимно отрицателен образ на полуострова. Започвайки с епохата на романтиците и лорд Байрон, минавайки през викторианската епоха с „Дракула” на Стокър и стигайки до годините около Втората световна война, текстът чудесно преплита оригинални интерпретации с панорамен поглед върху развитието на основни тенденции в литературния живот.

Димо Георгиев - Хеликон, Шумен